Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesini soruşturan Birleşmiş Milletler yetkilileri, elde edilen yeni bilgilerin, suikasta Suriye ve Lübnanlı bazı yetkililerin karıştığına ilişkin kuşkuları desteklediğini açıkladı.
Yayınlanan yeni rapor, ayrıca Suriye’yi işbirliğinde yavaş davrandığı için eleştiriyor. Alman hukukçu Detlev Mehlis tarafından hazırlanan raporda, suikaste üst düzey Suriyeli yetkililerin karışmış olabileceğini gösteren yeni kanıtlar yer alıyor.
Detlev Mehlis, bugün rapor hakkında Güvenlik Konseyi üyelerine bilgi verecek. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şubat ayındaki suikaste karışan Suriyeli yetkililerin cezalandırılacağını vaat ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Şam’ın işbirliği yapmaması durumunda yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulunmuştu.
Refik Hariri suikastını Birleşmiş Milletler adına soruşturan Alman savcı Detlev Mehlis, Güvenlik Konseyi’ne ikinci raporunu sundu. Mehlis, raporunda suikasta karıştığına inandığı 19 kişiden söz ediyor ve bunların arasında Suriye ve Lübnan’dan istihbaratçıların bulunduğunu kaydediyor.
Raporda sözü edilen 19 kişinin adları verilmiyor. 25 sayfalık rapor, Suriye’den işbirliğini arttırmasını ve zanlıları tutuklamasını istiyor. Savcı Detlev Mehlis, görüşme yaptığı tanıkların son derece önemli bilgiler verdiğini ve bunlar arasında bulunan iki Suriyeli istihbaratçının kendisine, Şam’ın Lübnan’la ilgili bütün istihbarat belgelerini yaktığını söylediğini belirtti.
Mehlis’in raporuyla ilgili ilk değerlendirmeyi yapan Amerika’nın Birleşmiş Milletler’deki temsilcisi Büyükelçi John Bolton, sunulan bilgilerin kaygı verici olduğunu söyledi:
“Mehlis Suriye’nin engellemeleri son derece açık bir şekilde rapor ediyor. Bir kısım işbirliğinden söz edilse de Mehlis’in raporu Suriye Hükümetinin 1636 nolu Güvenlik Konseyi Kararına uymadığını gösteriyor.”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, soruşturmanın altı ay daha uzatılması için Mehlis’in yaptığı talebi değerlendirmesini istedi. Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye’nin geciktirme taktiklerinin, soruşturma süresinin uzamasına neden olduğunu söyledi.
“Genel Sekreter Suriye’nin işbirliği yapması için harcanan çabaların yeni sonuç vermeye başladığını ve bunun da soruşturma komisyonunun çalışmalarına yansıdığını belirtiyor.”
Suriye geçtiğimiz Şubat ayında eski Lübnan Başbakanı ve 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırılara karışma suçlamasını reddediyor. Suriye’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Büyükelçi Faysal Mekdad, Şam’ın soruşturma komisyonuyla işbirliğinin yavaş olduğu iddiasını kabul etmiyor:
“Suriye, Mehlis’le tam bir işbirliği yapmıştır. Görüşmelerin zamanını ve yerini Mehlis’in kendisi belirlemiştir. Suriye gecikme olmadan ve şartsız kendisinin isteklerini karşılamıştır. Ortada bir gecikme varsa bu Detlev Mehlis’in tarafındadır.”
Detlev Mehlis’in başkanlığını yaptığı soruşturma komisyonu Ekim ayındaki ilk raporunda, Hariri suikastıyla ilgili Suriyeli ve Lübnanlı üst düzey istihbaratçılara işaret ediyordu. Mehlis bu raporunda Suriye’den işbirliğini arttırmasını istemişti ve ardından Güvenlik Konseyi de Suriye’nin soruşturmayı geciktirmesi halinde yaptırım tehdidinde bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler yetkililerine bu ay Viyana’da ifade veren beş Suriyeli yetkilinin, suikastla ilgili zanlılar listesinde yer aldıkları haber veriliyor. Devlev Mehlis son raporuyla ilgili olarak Güvenlik Konseyi’ne bugün bilgi verecek.
Soruşturma Komisyonu başkanlığından ayrılacağını belirten Mehlis, Berlin’deki savcılık görevine geri döneceğini söylüyor. Birleşmiş Milletler ise Hariri suikastı soruşturmasının tamamlayacak yeni bir savcı arıyor...