Erişilebilirlik

Zika Virüsü Gözyaşında Bile Yaşayabiliyor


Zika virüsüyle doğan bebeklerin üçte birinin gözlerinde iltihaba rastlanıyor. Virüs, körlüğe neden olabiliyor.

Uzmanlar konjonktüvit ve üveit gibi göz enfeksiyonu geçiren yetişkinleri de inceledi ve bu vakaların yüzde 15’inin Zika’dan kaynaklandığını buldu.

Moleküler biyoloji profesörü Michael Diamond, çözüm üretmek için farelerin gözleri üzerinde çalıştıklarını ve göz enfeksiyonlarının hızlı yayıldığını açıkladı.

Diamond, gözün kornea, göz bebeği, retina gibi farklı tabakaları olduğunu ve virüsün tüm bu bölgelerdeki hücrelere yerleşebildiğini söyledi. Diamond ve ekibi, nu nedenle gözyaşını da incelemeye aldı ve bazı genetik maddelere rastladı. Zika bulaştırılan bir farenin gözyaşında 28 gün sonra bile virüsün yaşadığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, başka kemirgenlere, farelerin gözyaşından virüs bulaştırmaya çalıştıklarında ise başarılı olmadı.

Ancak bu, Zika’nın insan gözyaşından bulaşmadığı anlamına gelmiyor. Vücut sıvıları, Zika’nın neden bu kadar hızlı yayıldığı sorusuna insan kanından daha hızlı yanıt verebilir.

Zira humma gibi diğer hastalıklarla karşılaştırdığında, insan kanında bir sivrisinekle taşınabilecek Zika virüsünün oranı çok daha az. Zika virüsünün sperm ve tükürükte bulaşabildiği daha önce açıklanmıştı.

Diamond ve ekibi, Latin Amerika, Porto Riko ve Florida’da Zika hastalarını tedavi eden doktorlarla işbirliği yapıyor ve bu hastalardan gözyaşı örnekleri topluyor. Zika enfeksiyonunu teşhis etmede vücut sıvılarının incelenmesi, daha acısız bir yöntem olabilir.

Zika virüsü, hamile kadınlara bulaştığında, bebeklerinin mikrosefali ile doğmasına neden oluyor. Mikrosefali, bebeklerde baş gelişimini engelliyor ve ölüme neden olabiliyor. Yetişkinlerde ise sinir sistemini etkileyerek felce yol açabilen Guillian-Barre sendromuna neden oluyor.

XS
SM
MD
LG