Erişilebilirlik

Zelenski'den İsrail'e Rusya'ya Karşı Savaşa Katılma Çağrısı


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, İsrail'e Rusya'ya karşı savaşa katılma çağrısı yaptı ve İsrail'den hava savunma sistemi talebini yineledi.

Zelenski, İsrail gazetesi Haaretz'in düzenlediği bir konferansa video katılımıyla yaptığı açıklamada, "Devletiniz için hangi tarafta olduğunu seçme zamanı gelmedi mi?" dedi.

Zelenski, "Varoluşuna yönelik tehdide karşı yan yana savaşan demokratik dünyadan yana mısınız? Yoksa süren terörün bedeli küresel güvenliğin tamamen yok edilmesi olsa bile Rus terörüne göz yuman tarafta mısınız?" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayan İsrail, bir yandan da Moskova'yla ilişkileri germemeye dikkat ediyor. Rusya, İsrail kuvvetlerinin sıklıkla saldırdığı İran yanlısı milislerin bulunduğu Suriye'deki güç odaklarından biri. İsrail ayrıca Rusya'da yaşayan Yahudiler'in iyi durumda olmasını da güvence altına almak istiyor.

1 Kasım'da genel seçimlerin yapılacağı İsrail, Ukrayna'ya yardımı, insani destek ve savunma ekipmanlarıyla sınırladı. Son olarak da Ukraynalılar'ın siviller için hava saldırısı alarmı geliştirmesine yardım etme teklifinde bulundu.

Bunun yeterli olmadığını söyleyen Zelenski ise İsrailli liderlerden Ukrayna'ya hava savunma sistemleri gönderme konusunu yeniden gözden geçirmelerini istedi. Zelenski, aynı çağrıyı, savaşın başladığı Şubat ayından beri birkaç kez daha yapmıştı.

Rus kuvvetleri "radyoaktif kirlilik altında çalışmaya hazırlanıyor"

Moskova'nın Ukrayna'yı nükleer malzemeler içeren ve 'kirli bomba' olarak adlandırılan bombaları kullanmaya hazırlandığı şeklindeki suçlamasından sonra Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Rus kuvvetlerinin radyoaktif kirlilik durumunda da çalışmaya hazır olduğu bildirildi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın ”toprak bütünlüğünü” nükleer silahlarla koruma tehditlerinin uluslararası gerginliği tırmandırmasından sonra Moskova'dan ilk kez Rus ordusunun hazırlıklılık durumuna ilişkin somut bir açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Batılı savunma bakanlarına, Moskova'nın Ukrayna'nın kirli bomba kullanma hazırlığı içinde olduğuna inandığını söyledi. Kirli bomba olarak adlandırılan geleneksel patlayıcılar, geniş bir alanda nükleer kirlilik yaratmak için radyoaktif malzeme içeriyor.

Rusya'nın nükleer, biyolojik ve kimyasal koruma askerlerinin komutanı Korgeneral Igor Kirillov, bugün katıldığı basın brifinginde, kirli bomba saldırısının amacının, saldırının doğuracağı radyoaktif kirliliğin suçunu, düşük seviyede nükleer silah kullandığı suçlamasıyla Rusya'ya atmak olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın Rusya'yı "nükleer terörist" olarak göstermek istediğini söyleyen Korgeneral Kirillov, "Bu kışkırtmanın amacı Rusya'yı kitle imha silahı kullanmakla suçlamak ve bu şekilde Moskova'ya olan güveni sarsmak için dünyada güçlü bir Rusya karşıtı kampanya başlatmak" dedi.

Kirillov, "Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafından gelebilecek olası kışkırtmalara karşı koymak için çalışma yaptı. Kuvvetler ve kaynaklar, radyoaktif kirlilik şartları altında çalışmak için hazır edildi" şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, Kiev'in kirli bomba kullanma planı yaptığına ilişkin iddiaları ciddiye almıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de bu tür suçlamaların, aslında Moskova'nın kirli bomba kullanma hazırlığı yaptığının ve bunun için Kiev'i suçlayacağının işareti olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu yanıtları ciddiye almadı.

Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü'nün toplantısı sonrasında gazetecilere konuşan Lavrov, "Batılı meslektaşlarımızın temelsiz inkarları, tüm bunların kurgu olduğunu ve Zelenski rejimini suçlamak için aslında Rusya'nın böyle bir plan yaptığını söylemeleri, bunlar ciddi konuşmalar değildir" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un bugün Amerikan ve İngiliz genelkurmay başkanlarıyla telefonda görüştüğünü ve Ukrayna'nın "kirli bomba" kullanma olasılığını ele aldığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG