Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, borç batağındaki ülkesini kurtarmak için Avrupa Birliği’nden 18 ülke yetkilisini, borçlarını kısmen silmeye ve yeni ekonomik yardım paketini kabul konusunda ikna etmeye çalışıyor. Çok kritik bir dönemden geçen Yunanistan, yardım paketi verilmediği takdirde nakit krizi ve Euro para biriminden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya.
Yunanistan son beş yıl içinde 350 milyar dolar borçlandı. Bu borcun 100 milyarının silinmesi için uğraşan Başbakan Çipras, Yunanistan krizi zirvesi için Brüksel’de toplanan Avrupalı yetkililerin, daha toplantı öncesi öneriyi reddettiklerini açıkladı.
“Yunanistan’ın borcunda herhangi bir kolaylık göstermeyeceğiz” diyen Finlandiya Ekonomi Bakanı Alexander Stubb, zaten 2011 ve 2012’de yeterince kolaylık sağladıklarının altını çizdi.
Slovakya Maliye bakanı Peter Kazimir de, Yunanistan'la anlaşmaya varılacağını sanmadığını söyledi.
Bazı Avrupalı liderler, Pazar günü Yunanistan’da kemer sıkma politikasına “hayır” oyu çıkan referandum sonrasında, Atina’yla görüşmeleri sürdürmek istediklerini söyledil Ancak yetkililer açıkça, Çipras’ın kendilerine Yunan ekonomisini rahatlatacak öneriler sunması gerektiğini açıkladı. Halkının dörtte biri işsiz olan Yunanistan'da ekonomi, bankaların bir hafta kapalı kalması ve banka müşterilerinin sadece 60 Euro çekebilmeleriyle çok kötü durumda.
Ana kreditör olan Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarına acil kredi açmayacağını bildirmesiyle Atina üzerindeki baskılar daha da arttı. Dışarıdan yapılacak yardım olmazsa, bu banklardaki nakit paranın yarına kadar tükenmesi bekleniyor. Atina’nın, Avrupalı kredi kuruluşlarından aldığı kredinin bir bölümünü bu ay sonunda geri ödeyemez duruma düşeceği tahmin ediliyor.
Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’a verilecek yeni bir yardım paketi için aranan koşulların yerine getirilmediğini söyledi. Merkel, Avrupa para birimi Euro’da kalmak ve Yunan ekonomisini rahatlatacak bir anlaşmaya varmak için yükümlülüğün Yunan liderlerde olduğunun altını çizdi. Merkel ayrıca, “Yeni bir yardım paketi için Yunan yetkililer bu hafta içinde ekonomiyi rahatlatacak öneri listesini müzakere masasına getirmeli” dedi. Anlaşma sağlanmazsa, Yunanistan 19 ülkenin kullandığı Euro para biriminden çıkan ilk ülke olabilir.
Euro Bölgesi dönem başkanı Hollanda’nın Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ı Avrupa Birliği’nde tutmanın öncelikli hedefleri olduğunu, ancak son referandumun, anlaşma olasılığını daha da geciktireceğini söyledi.
Dijsselbloem, “Bir kere daha tekrar etmem gerekir ki, referandumun sonucu ne olursa olsun Yunanistan, ekonomisini kurtarması için çok sert tedbirler almak zorunda. Eğer hükümet ve halk gerekli tedbirleri almaya yanaşmazsa, özellikle Yunan halkı için çok zor bir döneme gireceğiz” dedi.
Önde gelen bir Alman iktisatçı, Yunanistan’ın Euro’dan büyük bir ihtimalle çıkacağını söyledi. “Bunun önlenebilir olduğunu göremiyorum” diyen Henrik Enderlein’e göre, bu olasılık yüzde 80. Enderlein ayrıca, bu durumun Avrupa için de çok tehlikeli olduğunu söylüyor.