Erişilebilirlik

25 Yıldır Dinmeyen Acı: Solingen Saldırısı


29 Mayıs 1993 Cumartesi gecesi Solingen kentinde Türkler'in oturduğu bir bina aşırı sağcı dört Alman genci tarafından kundaklandı.

Olayda 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülistan Öztürk, 18 yaşındaki Hatice Genç yanarak can verdi. Genç ailesinin 15 yaşındaki oğlu Bekir Genç ile 3 yaşındaki torunu Güldane İnce ağır yaralı olarak kurtuldu. Üç hafta komada kalan ve bugüne kadar tam 24 ameliyat geçiren Bekir Genç'in tedavisi yıllarca sürdü.

Kundaklamanın faili dört Alman yakalanarak Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılandı, üçü 10’ar yıl, biri ise 15 yıl hapis cezası aldı.

Saldırının failleri demir parmaklıkların ardına konulurken, Almanya'nın 1990'da birleşmesinden sonra ırkçılığın ve Türk düşmanlığının ne kadar tehlikeli bir boyut aldığını gösteren ve tarih kitaplarına ‘Solingen Katliamı’ olarak aktarılan bu saldırı aradan geçen 25 yıla rağmen hem Almanya'da hem de Türkiye'de unutulmadı.

Her yıl 29 Mayıs günü Solingen'de bir anma töreni yapılıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Bu yıl Solingen’in bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde hem eyalet başkenti Düsseldorf’ta Eyalet Başbakanlığı’nda hem de Solingen’de anma törenleri düzenlenecek.

Törenlere Başbakan Angela Merkel’in yanısıra, Hristiyan Demokrat CDU’lu Eyalet Başbakanı Armin Laschet, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas da katılacak.

Dönemin Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Solingen’e gitmemiş ve cenaze törenine de katılmamış, bu tavır Almanya’daki Türk toplumunda büyük tepkilere neden olmuştu.

Başbakan Merkel’in ise, Almanya’da ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının tedirgin edici yeni bir düzeye ulaştığı bugünlerde, Düsseldorf’ta düzenlenecek anma törenine katılarak “Irkçılığa hayır” mesajı vereceği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bir konuşma yapacağı bildirildi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu, Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak erken seçimleri öne sürerek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağı bir anma töreninin düzenlenmesine izin vermediklerini açıklamış, bunun üzerine Eyaleti Başbakanı Armin Laschet , Solingen saldırısının kurbanı olan Genç Ailesi'nin isteği üzerine Düsseldorf'taki eyalet parlamentosunda düzenlenecek anma etkinliğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kendi misafiri olarak davet etmişti.

Aile fertlerini kaybeden anne Mevlüde Genç'in de anma töreninde konuşması planlanıyor. Mevlüde Genç olayın 20.yılı nedeniyle yaptığı açıklamada da toplumsal barışın kendi acısından daha önemli olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG