Erişilebilirlik

Yıldırım’ın Mektubu Almanya’da Tartışmalara Neden Oldu


Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumu için, yurt dışındaki vatandaşların oy verme işlemleri devam ederken, Başbakan Binali Yıldırım Almanya’daki seçmen konumundaki Türklerin posta adreslerine mektup göndererek, referandumda oy kullanmalarını istedi. Mektubun AK Parti merkezinden ve partinin amblemiyle gönderilmesi ayrıca “Başbakan Binali Yıldırım” imzasını taşıması tartışmalara neden oldu.

Hukuk uzmanları, mektubun yurtdışı propaganda yasağını ve vatandaşların kişisel verilerinin korunmasını ihlal ettiğini öne sürerken, 2015 yılında Türkiye’de yapılan genel seçimler öncesinde de dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun benzer bir mektupla Almanya ve Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarından oy istediği belirtildi.

Almanya’daki Türk hanelere ulaşan Türk seçmenlere yönelik mektupta, AK Parti’nin son 15 yılda kurulan istikrarlı hükümetler ile büyük çabalar sarf ederek, Türkiye'yi ekonomisi, demokrasisi, dış politikasıyla güçlü bir hale getirdiği, tüm engellemelere rağmen bölgesinde söz sahibi bir aktör haline getirdiği belirtiliyor. Anayasa referandumu konusunda ise "Daha özgürlükçü, çoğulcu, daha müreffeh ve daha demokratik bir Türkiyeiçin tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız. Türkiye’nin gelişmesine alın terleriyle katkı sağlayan sizler ülkemizin geleceğinde söz sahibisiniz. 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında kullanacağınız her oy ülkemizin istikrarına katkı sağlayacaktır" deniliyor. Başbakan Yıldırım mektubun sonunda doğrudan seçmene seslenerek, "Unutmayalım ki milletimiz, 15 Temmuz hain darbe girişiminde olduğu gibi, bugüne kadar birçok mücadeleye karşı eşine az rastlanır bir duruş sergilemiş Türkiye'nin istikametine yalnızca millet iradesinin karar vereceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bu demokrasi mücadelesine siz yurt dışındaki vatandaşlarımızı da davet ediyorum" şeklinde görüş belirtiyor.

Mektuba tepkiler

Mektuba Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Almanya örgütlerinden tepki gelirken, sosyal medya üzerinden kişisel verilerin ve adreslerin bir partiye gönderildiği konusunda şikayet edilmesi yönünde çağrılar yapıldı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 1 Kasım seçimlerinde gönderdiği mektup da tepkiyle karşılanmış, konu o dönem TBMM gündemine taşınmıştı. Almanya Göç Konseyleri Başkanı hukukçu Memet Kılıç, seçmen kütükleri hakkındaki 2008 tarihli kanunun siyasi partilere yurtdışında propaganda yasağı getirdiğini, seçmenlere gönderilen mektubun bu yasağın ihlal edilmesi anlamına geldiğini öne sürüyor.

Bu arada Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) alınan bilgiye göre, Avrupa ülkeleri arasında en fazla Türk seçmenin bulunduğu Almanya'da 1 milyon 430 bin 126 seçmenden şu ana kadar 435 bin 935'i oy kullandı. Böylece bu ülkedeki oy kullanma oranı yüzde 30,48 oldu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG