Erişilebilirlik

Yellen’dan Çin’e Bağımlılığı Azaltma Mesajı


Maliye Bakanı Janet Yellen, Pekin'in diğer ülkelere yaptığı gibi tedariki kesmesini önlemek için, ABD'nin Çin'den gelen nadir toprak, güneş panelleri ve diğer önemli mallara olan "aşırı bağımlılığını" sona erdirmek istediğini söyledi.

Bugün Güney Kore’nin başkenti Seul'e varan Yellen, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, tedarik zincirlerinin dayanıklılığını arttırmak ve jeopolitik rakiplerin olası manipülasyonlarını önlemek için, Güney Kore ve diğer güvenilir müttefiklerle ticari bağların arttırılması için çalıştığını söyledi.

Seul'e giderken yolda verdiği röportajda Yellen, "Esnek tedarik zincirleri, jeopolitik rakiplerin bizi manipüle etme ve güvenliğimizi tehdit etme olasılığını elimizden geldiğince ortadan kaldırmak ve tedarik kaynaklarının çeşitliliği anlamına geliyor" dedi.

Yellen, Hint-Pasifik bölgesine yaptığı 11 günlük ziyaretin son durağında yarın Güney Koreli teknoloji devi LG'nin tesislerini gezecek ve Seul'de yapacağı konuşmada, bu endişelerini dile getirecek.

Yapacağı konuşmadan paylaşılan bazı bölümlere göre Yellen, enflasyonla mücadele ve Çin'in "haksız ticaret uygulamalarına" karşı koymaya yardımcı olacağını söylediği "friend-shoring" ya da ABD tedarik zincirlerinin güvenilir ticaret ortaklarına daha fazla güvenecek şekilde çeşitlendirilmesi için güçlü bir adım atacak.

Yellen’ın ilk defa geçen Nisan ayında ortaya attığı ‘’friend-shoring’’ kavramı üretim ve tedariki ‘’dost’’ ülkelere kaydırarak, serbest ticaretten öte güvenli ticareti teşvik ediyor.

Yellen, Güney Kore'nin "kaynak, teknoloji ve yetenek açısından muazzam güçlere" sahip olduğunu ve LG dahil şirketlerinin halihazırda ABD'de yatırım yaptığını söyledi.

"Gelişmiş yarı iletkenler üretmek için önemli bir kapasiteye sahipler" diyen Yellen, ABD'nin Tayvan’ın çip üreticisi Taiwan Semiconductor’a (TSMC) olan "büyük bağımlılığı" göz önüne alındığında, Güney Kore’nin özellikle önemli olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Pekin'in geçmişte Japonya gibi ülkelere tedariki kesmesi ve Avustralya ile Litvanya'ya başka şekillerde baskı uygulaması nedeniyle ABD'nin belirli Çin ihracatına bağımlılığını azaltmanın kritik önem taşıdığını söylemişti.

Yellen da Pekin için, "Davranışlarını onaylamadıkları bir dizi ülkeye baskı yapmak için zor kullandılar. Çin'e bağımlı olmak istemememizin bir nedeninin de bu olduğunu biliyoruz" dedi.

ABD Maliye Bakanı, sert sözlerine rağmen Çin ile ilişkilerin "tamamen olumsuz olmadığının ya da muazzam derecede düşmanca bir alana doğru tırmanmadığının" altını çizdi.

Janet Yellen, Çin'in diğer alanlarda ABD'nin endişelerini dinlediğini ve düşük gelirli ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bazı yapıcı adımlar attığını söyledi.

Yellen, "Çin'e ilişkin gerçek endişelerimiz var ve bunları dile getiriyoruz, ancak Çin ile düşmanlıkların tamamen tırmandığı bir tablo çizmek istemiyorum" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG