Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi, Türkiye'yi 6 Şubat’ta vuran depremin ardından uluslararası yardım çabalarıyla ilgili bir panel düzenledi.
Panelde konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, Washington’un deprem yardımlarındaki son durumla ilgili bilgi verdi.
Biden yönetiminin Türkiye ve Suriye’de deprem yardımlarının 185 milyar doları geçtiğini hatırlatan Olson, ABD özel sektörünün depremin yaşandığı günden itibaren devrede olduğunu söyledi.
Amerikalı müsteşar yardımcısı, “100 milyon doların üzerinde bağış topladılar ve bu rakamın halk seviyesine inildiğinde çok daha büyük olduğunu düşünüyorum. Ülke genelinde Amerikan halkının Türkiye'deki depremlerden etkilenenlere destek olmak için biraraya geldiğini gördük’’ dedi.
“Sahra hastanesinin bu hafta faaliyete geçmesi bekleniyor’’
Deprem bölgesinde ABD’nin kurmakta olduğu sahra hastanesiyle ilgili son gelişmeleri de paylaşan Erika Olson, “Hatay'a bir Cerrahi ve Travma Hastanesi teslim edildi. ABD askeri personeli şu anda depremden en çok etkilenen topluluklara başta cerrahi ve yoğun bakım desteği olmak üzere ilave destek sağlayabilmek amacıyla bu hastaneyi inşa etmekte. Hastane uzun vadede işletilmek üzere Türkiye Sağlık Bakanlığı'na devredilecek’’ dedi.
VOA Türkçe’nin hastanenin ne zaman açılacağı sorusunu da yanıtlayan Olson, “Hastanenin bu hafta faaliyete geçmesi ve çok yakında hasta kabulüne başlaması bekleniyor’’ dedi.
Deprem yardımlarında Amerikalı sivil toplum kuruluşlarının oynadığı role de dikkat çeken Olson, “Birçok yerde mobil hastaneler kurdular, mobil mutfaklar kurarak binlerce kişiyi beslediler. Dünya Gıda Programı’na verdiğimiz destek de depremden etkilenen bölgedeki yaklaşık 1.7 milyon kişiye gıda ulaştırılmasına yardımcı oldu’’ dedi.
Sahadan gelen taleplerin yardım sürecini yönlendirdiğini söyleyen Amerikalı Dışişleri yetkilisi, ‘’Dolayısıyla sahadaki ihtiyaçların neler olduğu konusunda Türk hükümeti ile sürekli temas halindeyiz ve bu ihtiyaçlara cevap veriyoruz’’ dedi.
Olson bu yardımlara, özellikle ilk günlerde Adıyaman ve Hatay’da karayoluyla ulaşılamayan yerlere yardım götürmek için kullandıkları hava ikmal kabiliyeti ve Amerikan askeri helikopterleri, çadırlar, seyyar hastaneler ve seyyar mutfakların dahil olduğunu belirtti.
“Deprem sırasında Türk Büyükelçisi ile mesajlaşıyordum”
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, 6 Şubat’ta depremin yaşandığı sırada Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan ile iletişimde olduğunu da açıkladı.
“Aslında Washington'daki Türk Büyükelçisi ile başka bir konuda mesajlaşıyordum” diyen Olson, depremin meydana geldiği andan itibaren yapılabilecekleri, bölgeye nasıl hızlı bir şekilde gidilebileceğini ve arama kurtarma çalışmalarına nasıl yardımcı olabileceklerini koordine etmeye başladıklarını söyledi.
Türk Büyükelçiliği'ne de gittiğini söyleyen Olson, çalışmaları övdü ve “Kamyonların sürekli olarak çadır, battaniye ve kışlık giysilerle depremden etkilenen toplulukları desteklemek üzere yardım taşıdığını gördüm” diye konuştu.
Blinken ile birlikte Türkiye’yi ziyaret etti
Erika Olson, 19 ve 20 Şubat’ta Türkiye’de Adana, Hatay ve Ankara’yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a eşlik eden heyette de yer aldı.
Olson, Blinken'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde, hem Türkiye'ye deprem desteği hem de ikili ilişkiler hakkında çok iyi ve yapıcı görüşmeler yapıldığını söyledi.
İsveç ve Finlandiya mesajı
ABD ile Türkiye arasında kurulan stratejik mekanizma görüşmelerinin sürdüğünü ve çok verimli geçtiğini vurgulayan Olson, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ve Türkiye’nin vetosuyla ilgili Washington’un tutumunu yineledi.
Olson, “ABD olarak İsveç ve Finlandiya'nın İttifak'a üye olması konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Putin'in bir yıl önce geçtiğimiz Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana yaşadığımız jeopolitik ve küresel güvenlik değişimleri göz önüne alındığında, bunun İttifak'ı daha güçlü kıldığını ve hepimizi daha güçlü kıldığını düşünüyoruz. Bu nedenle Finlandiya ve İsveç'i ittifaka dahil edeceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, İsveç ve Finlandiya ile üçlü muhtıra toplantısının 9 Mart’ta düzenleneceğini açıklamasından mutluluk duyduklarını söyleyen Olson, “İsveç'in Madrid'deki son NATO Zirvesinde üç ülke arasında varılan anlaşmanın uygulanması yönünde önemli adımlar attığına inanıyoruz. Bu endişelerin giderilmesi ve üyeliğe doğru ilerlenmesi sürecine yardımcı olmak üzere Türkiye'nin yanısıra Finlandiya ve İsveç ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.