Erişilebilirlik

Yahudiler 2023’te New York'ta işlenen tüm ağır nefret suçlarının yüzde 65’inin hedefi oldu


New York Valiliği’nin yayınladığı rapora göre, eyalette 2023’te işlenen nefret suçları beş yıl öncesine göre yüzde 69 oranında arttı. Raporda, New York eyaletinde işlenen tüm ağır nefret suçlarının yüzde 65’inin Yahudiler’e karşı işlenildiği kaydedildi.
New York Valiliği’nin yayınladığı rapora göre, eyalette 2023’te işlenen nefret suçları beş yıl öncesine göre yüzde 69 oranında arttı. Raporda, New York eyaletinde işlenen tüm ağır nefret suçlarının yüzde 65’inin Yahudiler’e karşı işlenildiği kaydedildi.

New York eyaletinde işlenen nefret suçları endişe verici bir oranda arttı. New York Valiliği’nin bu hafta yayınladığı raporda, 2023 yılında işlenen nefret suçlarının beş yıl öncesine göre yüzde 69 oranında arttığı belirtildi.

Raporda, New York eyaletinde işlenen tüm ağır nefret suçlarının yüzde 65’inin Yahudiler’e karşı işlenildiği kaydedildi.

New York eyaletinde 2023 yılında rapor edilen vakalarda en yaygın önyargı motivasyonunun din ile ilgili olduğu kaydedildi. Raporda, dinle ilgili işlenen nefret suçlarının yüzde 88’inin Yahudiler’e karşı işlendiği belirtildi.

Raporda, Yahudi karşıtı olaylardaki süreklilik ve artış karşısında, federal, eyalet ve yerel yönetimlerin dini kurumlarda güvenlik önlemlerinin arttırılması, nefret suçu mevzuatının geliştirilmesi ve mağdurlara destek sağlamak için toplum liderleriyle yakın bir şekilde çalışılması gibi önleyici yöntemlere başvurduğu belirtildi. Raporda, siyah karşıtı ve Asya karşıtı olayların New York’ta artmasının ulusal eğilimleri yansıttığı kaydedildi.

Eşcinsel erkekler nefret saldırılarının hedefinde

Rapora göre, New York’ta nefret suçlarındaki kaygı uyandıran tırmanış bir önceki yıla kıyasla 2023 yılında yüzde 12,7 oranında arttı. New York’ta en fazla nefret suçu Yahudiler’e, siyahlara ve eşcinsel erkeklere karşı işlendi.

New York Eyalet Raportörü Thomas DiNapoli tarafından hazırlanan raporda, artışın endişeyle karşılandığı, nefret suçu işleyenlerin sadece yarısının yakalandığı belirtildi.

İşlenen nefret suçlarının yüzde 17'si ırk, etnik köken veya ulusal kökene dayalı motivasyonla, yüzde 52’si de siyah karşıtı motivasyonla gerçekleşti. Eşcinsellere yönelik nefret suçlarının yüzde 71’i de erkek eşcinsellere karşı işlendi.

Raporda nefret suçlarının niteliğindeki değişime de dikkat çekildi.

Rapor, giderek artan sayıda nefret saldırılarının özel mülk yerine insanlara yöneldiğini ortaya koydu. New York'ta, 2023'teki tüm nefret suçu olaylarının yaklaşık yüzde 58'inin bireylere yönelik şiddet olarak kayıtlara geçtiği vurgulandı.

New York’ta tırmanan nefret suçlarını önlemenin yolunun daha fazla eğitim olduğu, bu tür suçları motive eden önyargıların kök salmasını önlemek için daha fazlasının yapılması gerektiği vurgulandı.

“İşlenen nefret suçları kolluk kuvvetlerine bildirilmiyor”

Nefret suçlarıyla mücadele için, nefreti kınama, kolluk güçlerine bildirme, önleme ve koruma gibi tedbirlerin daha da arttırılmasının gerekliliği vurgulandı. Ayrıca nefret suçlarına karşı eğitimi geliştirme konusunda aktif bir rol üstlenmeye istekli bir toplum ve buna inanan kararlı bir siyasi liderliğin gerektiği belirtildi.

Raporda yer alan verilerin New York’ta işlenen nefret suçlarıyla ilgili birebir gerçek sayıları yansıtmadığı da not düşüldü. Bunun sebebi olarak birçok suçun kolluk kuvvetlerine bildirilmemesi gösterildi.

Raporda, özellikle marjinalleştirilmiş veya kayıt dışı statüye sahip mağdurların, İngilizce konuşamama engeli, misilleme korkusu, kolluk kuvvetlerine güvensizlik veya adaletin sağlanacağına dair güven eksikliği gibi nedenlerle olayları bildirmekte tereddüt ettikleri kaydedildi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG