Erişilebilirlik

Columbia Üniversitesi rektörü, Gazze protestoları tekrar başlamadan önce istifa etti


Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Columbia Üniversitesi'nin rektörü Minouche Shafik istifa etti.
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Columbia Üniversitesi'nin rektörü Minouche Shafik istifa etti.

Üniversite kampüsünde yaklaşık dört ay önce düzenlenen, İsrail'in Gazze'deki savaşıyla ilgili protestolarını ele alış biçimi hem İsrail yanlıları hem de Filistin yanlılarınca eleştirilen Columbia Üniversitesi rektörü Minouche Shafik dün istifa etti.

Shafik, aralarında Yale, Harvard ve Princeton gibi dünyanın en saygın yüksek öğrenim kurumlarının bulunduğu sekiz Ivy League üniversitesinde, Gazze protestolarının ardından istifa eden üçüncü rektör oldu.

Columbia Üniversitesi rektörü, Gazze protestoları tekrar başlamadan önce istifa etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Protestocu öğrenciler, 3 Eylül’de protestolara tekrar başlayacağını duyurmuştu.

Kampüste yaşanan kargaşanın ailesine verdiği zararı gerekçe gösteren Shafik, yeni bir rektörün seçilebilmesine zaman tanımak amacıyla yeni dönem başlamadan önce istifasını duyurmayı tercih ettiğini söyledi.

ABD toplumundaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zorlaştığı bir kargaşa dönemi yaşadıklarını belirten Shafik, toplumdaki diğer insanlar için olduğu gibi ailesi için de önemli ölçüde yıpratıcı bir süreçten geçtiklerini ifade etti.

Üniversite, Columbia Tıp Fakültesi Dekanı Katrina Armstrong'un geçici rektör olarak görev yapacağını duyurdu. Armstrong yaptığı açıklamada "Üniversitenin geçtiğimiz yıl karşı karşıya kaldığı sınavların son derece farkında olduğun" söyledi.

Protestocu öğrenciler, üniversitenin Filistin işgalini destekleyen şirketlere mesafe koymasını istiyor

Columbia Nisan ve Mayıs aylarında Gazze'deki Filistinli sivil ölümlerine karşı New York kampüsünün bazı bölümlerini işgal eden protestocular nedeniyle sarsılmış ve yüzlerce kişi tutuklanmıştı. Göstericiler Shafik'i gösterileri durdurmak için kampüse polis çağırdığı için kınarken, İsrail yanlıları da Shafik'i protestoları yeterince bastıramadığı için suçlamıştı.

Protestoların arkasındaki gruplardan Columbia Üniversitesi Apartheid Divest üyesi öğrenciler, istifayı memnuniyetle karşıladığını ancak bunun Columbia'nın İsrail ordusunu ve Filistin topraklarındaki işgalini destekleyen şirketlerden elini çekmesi yönündeki çabalarının dikkatini dağıtmaması gerektiğini söyledi.

Grubun baş müzakerecilerinden Mahmoud Khalil, “Columbia'nın nihayet Kongre'yi ve bağışçıları yatıştırmak yerine öğrencileri ve öğretim üyelerini dinleyecek bir rektör atayacağını umuyoruz” dedi.

ABD Kongresi’nde, Gazze protestolarının yapıldığı üniversitelerin rektörlerini eleştiren Cumhuriyetçi ABD Temsilcisi Elise Stefanik, Yahudi öğrencileri korumadaki başarısızlığı nedeniyle X'te Shafik'in istifasını "gecikmiş" olarak nitelendirdi.


Diğer iki Ivy League rektörü de, Kongre’nin eleştirilerine maruz kaldıktan sonra istifa etmişti. Pennsylvania Üniversitesi'nden Liz Magill Aralık 2023'te, Harvard'dan Claudine Gay ise bir ay sonra istifa etti.

Mısır doğumlu, İngiliz ve ABD vatandaşlığına sahip bir ekonomist olan Shafik, daha önce İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcılığı, London School of Economics başkanlığı ve Uluslararası Para Fonu'nda genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

Rektörlük görevini bir yıldan biraz daha uzun bir süre üstlenen Shafik, İngiliz Lordlar Kamarasına döneceğini ve hükümetin uluslararası kalkınma yaklaşımının gözden geçirilmesine başkanlık edeceğini söyledi.

Columbia'daki protestolar

Minouche Shafik’in koltuğu, Filistin yanlısı protestocuların ana bahçede düzinelerce çadır kurmasıyla sarsılmıştı.

18 Nisan'da New York polisinden kampüse girmesini isteyerek alışılmadık bir adım attı. Shafik, protestocu kamplarının gönüllü olarak kaldırılmasına izin verilmemesi üzerine hak gruplarını, öğrencileri ve öğretim üyelerini kızdırdı.

Yüzden fazla kişi tutuklandı ve çadırlar kaldırıldı, ancak birkaç gün içinde kamp yeniden kuruldu. Üniversite, 30 Nisan'da Columbia ve City College of New York'ta ve yakınlarında 300 kişiyi tutukladığında polisi tekrar göreve çağırdı. Tutuklamalar sırasında bazı protestocular yaralandı.

On yıllardır süren İsrail-Filistin çatışmasında en son kan dökülmesi 7 Ekim'de Hamas'a bağlı Filistinli savaşçıların İsrail'e saldırarak İsrail rakamlarına göre 1,200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla tetiklendi.

İsrail'in Hamas yönetimindeki bölgeye yönelik misilleme saldırısı, yerel sağlık bakanlığına göre o tarihten bu yana yaklaşık 40 bin Filistinli’nin ölümüne neden olurken, 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamını yerinden etti, açlık krizine yol açtı ve Dünya Mahkemesi'nde İsrail'in reddettiği soykırım iddialarına yol açtı.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG