Erişilebilirlik

Yabancı Üniversite Öğrencilerine Kucak Açan Ev


Yabancı Üniversite Öğrencilerine Kucak Açan Ev
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

New York, birçok yabancının kültür şoku yaşadığı, ilk kez gelenleri zorlayan bir kent. Ancak New York aynı zamanda Amerika’nın en itibarlı üniversitelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor, yüzden fazla ülkeden gelen öğrencilere kucak açıyor.

Genç profesyoneller için Amerika’nın en büyük kentinde yaşamanın birçok ayrıcalığı var. Ancak yeni gelenler için uyum sağlamak, arkadaş edinmek zor.

Acibola Amzat, “Bu ev olmasaydı birçok insan New York’ta yalnızlık çekerdi” diyor.

Nijeryalı Acibola Amzat, muhabirliğe ara verip Columbia Üniversitesi’nde gazetecilik dalında yüksek lisans yapmaya karar vermiş. Ancak yabancı öğrencilere açık bu yurt tipi ev olmasa New York deneyiminin çok daha farklı olacağını söylüyor: “New York, yalnızlık çekilen bir kent. Birçok kültür ve etnik kökenden insan biraraya yaşıyor ama kaynaşmıyorlar.”

International House’ta yaşayan öğrenciler, birbirleriyle kaynaşmaya teşvik ediliyor.

Heather Mangrum, “Öğrenciler, kasten çok küçük olarak tasarlanmış odalarda kalıyor. Amaç, odalarından çıkıp salonlarda beraber zaman geçirmeleri ve kaynaşmaları. Yemek salonu da ortak kullanıma açık. Her öğünde bir başkasının yanına oturabilirsiniz,” şeklinde konuşuyor.

Evin kapıları, New York’taki tüm üniversitelerde farklı dallarda eğitim gören gençlere açık. Öğrenciler yıl boyunca düzenlenen kültürel etkinliklere katılıyor. Çoğu için en sıkı bağlar, sohbet ortamlarında kuruluyor. Bu bağlar, kişisel gelişimi de teşvik ediyor.

Lebogang Mahlare, “New York’a ayak bastığımda beklentilerimden çok daha farklı bir manzarayla karşılaştım. Özellikle siyasi söylem çok farklıydı. Memleketimde yaşadığım bazı deneyimlerimi arkadaş sohbetlerinde dile getirmek çok işime yaradı. Siyah olma bilincinin farklı bir boyutuyla tanıştım. Bu sohbetler sayesinde bu bilincin farkına vardım,” diyor.

Türkmenistan’dan gelen Akmurat Tuyliyev ise kültürel çeşitliliğin kendisine ilham verdiğini söylüyor, dünyayı sinemayla değiştirmek istiyor.

Akmurat Tuyliyev, “Farklı ırklardan insanların birarada yaşamadığı bir ülkeden geliyorum. Amerika’ya gelene kadar tek bir siyah bile görmemiştim. Rusya’dan, Çin’den öğrencilerle tanışmak ve onlarla biraraya gelmek bana ilham veriyor” diyor.

International House’da kalan 700 öğrenci arasındaki ortak payda, burada kurdukları dostlukları ileride de sürdürme arzusu. Gençler, memleketlerinde edindikleri liderlik vasıflarını New York’ta yeni arkadaşlarıyla paylaşmak için adeta can atıyor.

XS
SM
MD
LG