Erişilebilirlik

Washingtonlu Türkler Sandık Başına Gitti


Washingtonlu Türkler Sandık Başına Gitti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:11 0:00

Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerinde gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından 31 Temmuz sabahı yurtdışı seçmenler, yaşadıkları ülkelerde ilk kez sandık başına gitmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi için Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nde oy sandıkları kuruldu

Oy kullanacak vatandaşların beraberlerinde, üzerinde TC kimlik numarası bulunan pasaport ya da nüfus cüzdanlarını getirmeleri gerekiyordu. Ancak yanında bu tür bir belge olmayan vatandaşlar için de konsolosluk şubesi açıktı. Bu kişilerin nüfus kayıt örneği çıkarıldı ve oylarını kullanmaları sağlandı.

Washington’un yanısıra aralarında TC başkonsolosluklarının bulunduğu New York, Los Angeles, Houston, Boston ve Chicago dahil toplam 6 kentte sandıklar kuruldu. Oy verme işlemi Perşembe gününden 3 Ağustos Pazar gününe kadar Amerika saatiyle 17:00’ye kadar sürecek.

Randevulara başvuru düşük kaldı

Amerika’da 87 bin kayıtlı seçmenin yaklaşık yarısı New Jersey’de görünüyor. En yoğun katılımın, bu kente en yakın olan New York’taki sandıklarda yaşanması bekleniyor.

Yurtdışında yaşayan seçmenlerin randevu sistemine başvuru oranı çok düşük oranlarda kaldı. Oy kullanmak için sadece yüzde 10’u randevu aldı. Örneğin Washington’da randevu alan seçmen sayısı sadece 1200. Amerika genelinde ise sadece 9 bin 741 seçmen randevu aldı. Randevu alamayanlara sistem otomatik bir gün ve saat aralığı tayin etti. Yani seçmenler, bu dört gün süresince istedikleri gün ve saatte oy kullanamayacak.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da eşi Sinem Kılıç’la birlikte oy kullandı. Büyükelçi Kılıç oy kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yurtdışında ilk kez yapılan bu seçimin dışarıda yaşayan Türkiye vatandaşlarının ülkelerine olan bağlılıklarını ve yakınlıklarını güçlendireceğini söyledi.

Parti temsilcileri de sandık başında

Kullanılan oyların tutulduğu sandıklar gün sonunda temsilcilik binasında, penceresi olmayan bir odaya kapatılarak üzerinde üç asma kilit bulunan bir kapının arkasında korunacak. Kilitlerin anahtarlarından biri, çekilen kura sonucu CHP, diğeri de Ak Parti temsilcisine verildi. Parti temsilcileri de Türkiye’de olduğu gibi gözlemci olarak sandık başındaydı. Bu kişiler, oy çuvalların Türkiye’ye gönderilinceye kadar adeta emanetçileri olacak. MÜSİAD Washington temsilciliğinden İbrahim Uyar, Adalet ve Kalkınma Partisi adına gözlemciydi.

Uyar, “Ben katılımın yüksek olacağına inanıyorum. Bin 200 kişi randevu almış ama 14 bin küsur seçmeni olan Washington bölgesinin katılım oranının yüzde 50 olacağını tahmin ediyorum. Amerikan Türk toplumunun ilk defa oy kullanması vatanımıza bağlanmamızı, sahip çıkmamızı sağlıyor. Burada sesimizin duyulması da bizi ayriyeten memnun ediyor. Seçimin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

CHP: ‘Mutlaka oy kullanın’

Oyların tutulacağı odanın anahtarına sahip üçüncü isim CHP Amerika temsilcisi Yurter Özcan. O da sabah erken saatlerden beri büyükelçilikteydi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6 şehirde de sandık kurulu üyeleri ve gözlemcileri bulunduğunu söyledi. “Aşağıda bir oda tesis edildi. Üç tane farklı kilidi var. Yeni yapılan kilitler. O kilitler de bizim gözümüzün önünde takıldı. Üç kişi de aynı anda orada olmadıkça o kapının açılması mümkün değil. Ben orada olmadıkça ya da sandık saklama kurulu üyesi arkadaşlarımızdan bir tanesi eksik olursa o kapı açılamayacak”

Oylar Ankara’da sayılacak

Peki bundan sonra ne olacak? Yurt dışında oy sayımı yapılamayacağı için oylar 4. Günün sonunda, 3 Ağustos günü Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla Türkiye’ye gönderilecek. Her iki çuvala, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli bir diplomat eşlik edecek ve her bir oy torbasının uçakta koltuğu olacak. Diplomatik statü verilecek mühürlü oy çuvallarına Amerika’da ve Türkiye’de gümrük kontrolu yapılmayacak. Atatürk Havalimanı’na ulaşan oy torbaları burada, diplomatlar tarafından tutanak karşılığında geçici seçim kuruluna teslim edilecek. Yurtdışında kullanılan oyların sayım işlemi, Ankara’da yapılacak.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

XS
SM
MD
LG