Erişilebilirlik

Venezuela’da yeniden yakıt kuyrukları


Venezuela'da yaşanan akaryakıt sıkıntısı nedeniyle benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşuyor
Venezuela'da yaşanan akaryakıt sıkıntısı nedeniyle benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşuyor

CARACAS - Yeraltında 300 milyar varil yani Türkiye’nin yaklaşık bin yıllık petrol ihtiyacını karşılayabilecek petrole sahip olan Venezuela’nın birçok eyaletinde, yeniden akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Venezuela’da resmi verilere göre günde 800 bin varilin üzerinde ham petrol çıkarılsa da, işlenerek benzine dönüştürülebilen miktar günlük benzin ihtiyacının altına düştüğü için benzin arzı ihtiyacı karşılamaya yetmiyor.

Venezuela’da yeniden yakıt kuyrukları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00


Trafikte yaklaşık 4,1 milyon aracın bulunduğu Venezuela’da, uzmanlar günlük benzin ihtiyacının 250 bin varil olduğunu ancak rafinerilerdeki kompresör ve reflektör gibi parçaların bozulmasından dolayı son haftalarda benzin üretiminin 135 bin varile kadar düştüğünü kaydediyor.

“Venezuela’da yakıt ikmali yapısal bir soruna dönüştü”

Ekonomist ve petrol uzmanı Rafael Quiroz, on yıldan uzun bir süredir sürekli tekrar eden yakıt arzı sorununun yapısal bir probleme dönüştüğüne dikkat çekiyor.

Benzin üretiminin, kapasitenin yüzde 10’una kadar düştüğünü belirten uzman, ciddi bakım, idare ve yolsuzluk vakaları yaşanan rafinerilerde gerekli yatırımlar yapılmadığı ve petrol endüstrisinin başına liyakat sahibi kişiler atanmadığı sürece sorunun tekrar edeceğini iddia ediyor.

Petrol çalışanları federasyonu verilerine göre, 2000 yılında alanında uzman 42 bin çalışanın olduğu sektörde bugün yalnızca 3 bin çalışan bulunuyor. Sorunun kaynağıyla ilgili resmi açıklamanın yapılmadığı ülkede, uzmanlar ve petrol işçileri yakıt probleminin 3-4 hafta daha sürebileceğini kaydediyor.

“Benzin almak için 6 saat bekledim”

Ülkenin sanayi merkezlerinden olan Valencia’da işçi olarak çalışan Jose Gonzalez, geçen hafta 6 saat benzin sırası beklediğini söylüyor.

Jose Gonzalez
Jose Gonzalez

VOA Türkçe’ye konuşan Gonzalez “Benzin arzı oldukça istikrarsız. Burada bir gün benzin olsa, sonrasındaki üç gün benzin istasyonu kapanıyor. Geçen hafta gerçekten kaotikti. Benzin alabilmek için 6 saat kuyrukta bekledim. Durumun daha kötü olduğu yerler de var. İşi-gücü bırakıp benzin kuyruğuna giriyoruz” dedi.

Yetkililer araç sahiplerini sabırlı olmaya çağırıyor

Araç sahipleri, akaryakıt krizinin daha yoğun yaşandığı yerlerde benzinin karaborsaya düştüğünü ve litresinin 2 dolara kadar çıktığını söylerken, yetkililerse halkı sabırlı olmaya ve panik benzin alımı yapmamaya çağırıyor.

Araç sahibi Rene Castrillo, yeraltında milyarlarca varil petrol olmasına rağmen, ülkenin ihtiyacı olan akaryakıtı bile üretemez halde olmasının kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Rene Castrillo
Rene Castrillo

VOA Türkçe’ye konuşan Castrillo, “Durum gerçekten korkunç. Geçimini ulaşım ve nakliyeden sağlayanların durumuysa çok daha vahim. Çalışmak için her birkaç günde bir 4-5 saatinizi benzin kuyruğunda geçirmek zorunda kaldığınızı düşünün. Ben mazot almak için 2 gece sırada bekleyen toplu taşıma araç sahipleri tanıyorum” ifadelerini kullandı.

Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, yaptırımlar ve göç gibi ciddi sosyoekonomik sorunların yaşandığı Venezuela’da, son günlerde artan akaryakıt problemi tarımdan ulaşıma, ticaretten sağlık ve eğitime erişime kadar gündelik yaşamın birçok alanını olumsuz etkiliyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG