Erişilebilirlik

Venezuela’da her dört kişiden birine insani yardım gerekiyor


Venezuela'da halkın alım gücü yüksek enflasyon nedeniyle oldukça düşük seviyede
Venezuela'da halkın alım gücü yüksek enflasyon nedeniyle oldukça düşük seviyede

Venezuela’da yaklaşık 6,5 milyon kişi yani neredeyse her 4 Venezuelalı’dan biri açlık, eğitim ve sağlığa erişim gibi konularda acil insani yardıma gereksinim duyuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre yılın ilk yarısında yardım ulaşan Venezuelalı sayısı ise 1,4 milyon.

Uzun yıllardır dünya enflasyon sıralamasında ilk sıralarda yer alan Venezuela’da yaşanan sosyoekonomik krizin sonuçlarından biri de alım gücünün düşmesine bağlı olarak ülkede insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının artması. Güney Amerika ülkesinde asgari ücret alan birinin geliri ayda 75 doların altındayken, hane başı mutfak giderinin 500 doların üzerinde olduğu kaydediliyor.

Son sekiz yılda 7,3 milyon yani her 4 Venezuelalıdan birinin, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı için ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Venezuela’da, makroekonomik verilerde görece bir iyileşme kaydedilse de ülkede gıdaya, eğitime ve sağlığa erişim sorunu yaşayan kişi sayısının en az 6,5 milyon olduğu hesaplanıyor.

Birleşmiş Milletler bu yıl 5,4 milyon Venezuelalı’ya yardım ulaştırmak için 720 milyon dolarlık bütçe talep etti ancak Haziran sonu itibarıyla temin edebildiği miktar 104 milyon dolarda kaldı. Bu miktar geçen yıla kıyasla yüzde 25 daha düşük.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonu Ofisi (OCHA) verilerine Ocak- Haziran döneminde, toplamda 135 sivil toplum kuruluşu 1,4 milyon Venezuelalı’ya insani yardım ulaştırdı. Yapılan başlıca yardımlar arasında sağlık, beslenme, gıda güvenliği ve eğitim yardımları ön plana çıkıtı. OCHA raporu yeterli finansman sağlanamadığı takdirde milyonlarca insanın durumunun kritik seviyeye ulaşabileceğine dikkat çekiyor.

“İnsani krizi oluşturan koşullar devam ediyor”

Venezuela’da insani durumu takip eden sivil toplum örgütü Caleidoscopio Humano başkanı Gabriela Blondell, ülkedeki yüksek enflasyon, düşük alım gücü gibi sorunların dar gelirli ve ihtiyaç sahibi kişi sayısının artmasına yol açtığına dikkat çekiyor.

Venezuela’nın gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Blondell, VOA Türkçe’ye “Yardım kuruluşlarının yanı sıra, hükümet de dar gelirli vatandaşlara yardım ediyor. Örneğin yoksul gecekondu mahallelerinde ihtiyaç sahiplerine ve kamu kurumlarında çalışanlara ayda bir poşet gıda yardımı yapıyor ancak bu yardım gıdaya erişim sorununu çözmeye çok uzak. Yüzbinlerce kişinin günde üç öğün beslenmeyi başaramadığı bir ülkede eğitim, sağlık, iletişim ve ulaşım gibi diğer bütün ihtiyaçlar ertelenmek zorunda kalıyor. Örneğin hastalar hastaneye gidemiyor, çocuklar okullarına devam edemiyor. Bu yüzden insani yardımlar çok önemli” diye konuştu.

Blondell ülkedeki kadın sorunundan yerli haklarına kadar birçok sorunun, ekonomik koşullar kötüleştikçe daha da arttığını söyledi.

Uzmanlar Venezuela’da ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların sadece insan haklarını koruma açısından değil, aynı zamanda düzensiz göçü kaynağında önleme açısından da önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG