Erişilebilirlik

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesi uluslararası camiada yankı buldu


Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Tel Aviv'de ateşkes ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması çağrısının yapıldığı bir eylem düzenlendi.
Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Tel Aviv'de ateşkes ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması çağrısının yapıldığı bir eylem düzenlendi.

İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürdüğünü doğrulamasının ardından birçok ülkeden ardı ardına tepkiler geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İngiltere Savunma Bakanı Healey, Sinvar'ı 7 Ekim baskınının mimarı olarak tanımlayarak, Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasını istedi.

Sinvar'ın Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının sorumlusu olduğunu kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Yahya Sinvar 7 Ekim'deki terör saldırıları ve barbarca eylemlerin baş sorumlusuydu. Bugün aralarında 48 yurttaşımızın da bulunduğu kurbanları ve onların sevdiklerini anıyorum. Fransa, halen Hamas tarafından tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmektedir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da Yahya Sinvar'ın İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin Hamas'a ölümcül bir darbe indirdiğini belirterek, Gazze'de ve daha geniş bir bölgede barışa yönelik çalışmalar için artık yeni bir sayfa açılması gerektiğini söyledi.


Barrot, LCI televizyonuna verdiği demeçte, “Bu, antisemitik bir katliamdan ve birçok saldırıdan, terörist saldırılardan suçlu olan terörist bir grup Hamas'a vurulan ölümcül bir darbedir” dedi. Yalnızca diplomasinin İsrail'in uzun vadede güvende olmasını sağlayacağını kaydeden Barrot, “Bu, dönmekte olan bir sayfa, Gazze'deki savaş için dönülmesi gereken bir sayfa ve bölge için barış yolunda dönülmesi gereken bir sayfa” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Sinvar'ın 7 Ekim saldırılarının planlayıcısı olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:

“Sinvar, İsrail'i ve halkını yok etmek isteyen acımasız bir katil ve teröristti. O, 7 Ekim'deki terörün beyni olarak binlerce insanın ölümüne ve bütün bir bölgenin ölçülemez acılar çekmesine neden oldu. Hamas şimdi tüm rehineleri serbest bırakmalı, silahlarını bırakmalı, Gazze'de insanların çektiği acılar nihayet sona ermeli” dedi.


İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “Hamas'ın askeri liderinin öldürüldüğü anlaşılıyor ve bu açıdan bakıldığında İsrail'in Hamas teröristlerine karşı meşru müdafaasını gerçekleştirmiş olabileceğine inanıyorum” dedi. Tajani, Hamas liderinin öldürülmesinin Gazze'de ateşkes sağlayacağını umduğunu kaydetti.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, 7 Ekim saldırılarının Yahudiler için İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kanlı gün olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Ben kendi adıma Sinvar gibi bir terör liderinin, 7 Ekim'deki terör saldırısından sorumlu olan birinin yasını tutmayacağım. İngiltere hükümeti gibi ben de bunun sadece İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Yahudi halkı için en karanlık, en ölümcül günü getirmediğinin, aynı zamanda bir yıldan uzun süredir devam eden çatışmaları ve tahammül edilemez düzeyde sivil Filistinli kayıplara da yol açtığının bilincindeyim.”

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise Perşembe günü Brüksel'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Sinvar'ın ölümü doğrulanmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Sinvar'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik terör saldırılarının mimarı olarak tanındığını hatırlatarak, “Ben bu saldırıları kınadım, tüm müttefikler de kınadı. Dünyadaki her makul insan onları kınadı. Dolayısıyla eğer ölmüşse ben şahsen onu özlemeyeceğim” diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG