Erişilebilirlik

“Venezuelalı göçmenlerin gittikleri ülkelerin ekonomisine olumlu katkısı oluyor”


Dünya Bankası’nın yaptığı bir araştırmada, daha çok eğitimli ve gençlerden oluşan Venezuelalı göçmenlerin Latin Amerika ülkelerine yaptığı kitlesel göçün, işgücü arzında ve tüketimde olumlu etkilere yol açtığı ve ekonomik büyümeye katkıda bulunduğu kaydediliyor.
Dünya Bankası’nın yaptığı bir araştırmada, daha çok eğitimli ve gençlerden oluşan Venezuelalı göçmenlerin Latin Amerika ülkelerine yaptığı kitlesel göçün, işgücü arzında ve tüketimde olumlu etkilere yol açtığı ve ekonomik büyümeye katkıda bulunduğu kaydediliyor.

Ekonomik, sosyal ve siyasi krizin insani krize dönüştüğü Venezuela’dan çevre ülkelere yapılan göç, yaklaşık 6,5 milyon Venezuelalı’ya evsahipliği yapan Latin Amerika ve Karayip ülkelerindeki ekonomik, sosyal, demografik ve siyasi yapıyı doğrudan etkiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yayınlanan bir rapora göre, geçen yıl Latin Amerika’da sığınma başvurusu yapan Venezuelalı göçmen sayısı 1 milyon 184 bin 889’a ulaştı. Bölgede en fazla Venezuelalı göçmen sayısına sahip ülke 2 milyon 477 bin 588 ile Venezuela’nın komşusu Kolombiya. Onu 1 milyon 518 bin 102 ile Peru ve 502 bin 214’le Ekvador takip ediyor.

Venezuelalı göçmenlerin acil ihtiyaçları ve uyum süreci, gittikleri ülkelerde ek harcamalara neden oluyor. Ancak araştırmalar, bu göçmenlerin o ülkelerde işgücü ihtiyacını karşılama, tüketimin ve vergi gelirlerinin artması, nüfusun gençleşmesi gibi olumlu etkilere de yol açtığını gösteriyor.

Dünya Bankası’nın Kolombiya, Peru, Ekvador ve Şili’de yaptığı bir araştırma, çoğu genç ve kadın olmak üzere Venezuelalı göçmenlerin yüzde 26 ila 40’ının ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koyuyor. Ancak bu göçmenlerin gittikleri ülkelerde işgücü arzında ve tüketimde yol açtığı etkinin, o ülkelerdeki ekonomik büyümeye olumlu bir etkide bulunduğu da belirtiliyor.

Araştırmada, göçmen Venezuelalılar’ın eğitim düzeyinin gittikleri ülkelerdeki eğitim seviyesinin üzerinde olması nedeniyle iş bulma olanaklarının daha çok olduğu kaydediliyor. Örneğin; Şili’deki Venezuelalılar’ın yüzde 65’i; Ekvador’dakilerin de yüzde 50’si üniversite mezunu. Venezuelalı göçmenlerin Kolombiya’da yüzde 63’e yakını, diğer ülkelerde de yüzde 80’inden fazlası çalışıyor.

“Venezuela’nın göç kaynaklı kaybı büyük”

Bir dönem petrolün sağladığı zenginlik ve istihdam ihtiyacından dolayı göç alan Venezuela, 2000’li yılların ikinci yarısından bu yana göç veren bir ülke konumunda. Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in sosyal politikalarından rahatsız olan üst sınıflarla başlayan göç; sonrasında orta sınıf beyaz yakalıların göçüne, 2015’ten sonraysa kitlesel göçe evrildi.

İnsan kaynakları uzmanı Ivan Acosta, ülkeyi terk edenlerin üçte ikisinin üniversite mezunu ve kalifiye elemanlardan oluştuğunu, bugün ülkede doktor, mühendis, öğretmen, mimar, işletme uzmanları ve yetişmiş akademisyen bulmakta ciddi sorunlar yaşandığını kaydediyor.

İnsan kaynakları uzmanı Ivan Acosta
İnsan kaynakları uzmanı Ivan Acosta

VOA Türkçe’ye konuşan Acosta, “Örneğin, bugün Venezuela’da sağlık hizmeti oldukça pahalı. Bunun en temel nedeni, ülkede neredeyse yetişmiş uzman kalmaması. Bu durum bilişimciden tamirciye, inşaat ustasından akademik personele kadar hayatın her alanı için geçerli. Kalifiye personel sayısındaki düşüş, özel ve kamu kurumlarının işlevselliği ve halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasının önünde büyük engeller oluşturuyor” dedi.

Petrol üretiminde yüzde 75’e varan kayıptan, uygulanan para ve vergi politikalarına kadar ülkedeki sorunların krize dönüşmesinin, kaybedilen kalifiye emekle de ilişkili olduğuna dikkat çeken Acosta, “Venezuela çevre ülkelerle kıyaslandığında 15-20 yıl daha geride. Yaşanan göç, durumu daha da kötüleştirdi. Yetişmiş bir neslin kaybı ve henüz ülkeyi terk etmeyenlerin de burada kendilerine güvenli bir gelecek görmemesi sadece bugünün değil, yarınların da sorunu” diye konuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG