Erişilebilirlik

Van’da 18 gündür kayıp olan Rojin Kabaiş’in cesedi bulundu


Rojin Kabaiş’in bulunması için çalışmalar Van Gölü kenarında yoğunlaşmıştı.
Rojin Kabaiş’in bulunması için çalışmalar Van Gölü kenarında yoğunlaşmıştı.

Van’da kaldığı yurttan çıktıktan sonra kaybolan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in 18 gün sonra cesedi bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Kabaiş’in cansız bedeninin Molla Kasım Köyü sahilinde bulunduğunu açıkladı.

Aslen Diyarbakırlı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Rojin Kabaiş 27 Eylül'de, arkadaşlarına çakıl taşı toplamak için Van Gölü sahiline gideceğini söyleyerek, kaldığı yurttan ayrıldı. En son telefonla konuştuğu annesine marketten kahve, su ve kek almaya çıktığını söyleyen Kabaiş’ten 18 gündür haber alınamıyordu.

Gölde karadan, havadan ve suda sürdürülen çalışmalar sonucu Kabaiş’in cansız bedenine ulaşıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kabaiş’in cesedinin bulunduğunu şu paylaşımla duyurdu: “27 Eylül 2024 Cuma günü Van’da KYK yurdundan ayrılan ve 18 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş kızımızın maalesef cansız bedeni ekiplerimiz tarafından Van Gölü Molla Kasım Köyü sahilinde bulundu.”

Kabaiş’in cesedi daha önce başörtüsünün bulunduğu yere sahil şeridinden gidildiğinde yaklaşık 28 km uzaklıkta bulundu. Kabaiş’in cesedi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Kaybolduktan sonra göl kenarında cep telefonu ile kulaklığı bulunan Kabaiş'in bulunması için Van Valiliği özel bir ekip kurdu. Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Gemi Adamları ve Seyir Hizmetleri Büro Amirliği ile Su Altı Grup Amirliği ve AFAD'dan 20 dalgıç ve gemi adamı, beş gemi, dört bot ve sonar cihazlarıyla gölün her yeri tarandı.

Özel eğitimli arama kurtarma köpekleri, iki polis helikopteri ve insansız hava aracıyla da kıyıdan ve havadan Kabaiş arandı. Kabaiş’in kaybolduğu günden sonra, olayın meydana geldiği Bardakçı Mahallesi'ne giriş çıkış yapan 400’e yakın araç tek tek incelendi. Aramalar sürerken genç kıza ait başörtüsünün sahilde bulunduğu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından açıklanmıştı.

Yerlikaya, üniversiteye ait tüm kamera görüntüleri, geliş-gidiş olmak üzere toplam 350 saatlik kayıt, Bardakçı ve Çitören mahallelerindeki, 12 kameraya ait 275 saatlik kayıt ile araç kameralarına ait 20 saatlik kayıtların incelendiğini açıklayan Yerlikaya elde edilen delillerin Van Jandarma Kriminal Başkanlığı’na gönderildiğini duyurmuştu.

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen 8 dalgıç su altını tararken, Göl üzerinde tekne ve botlarla, karada arama kurtarma ekipleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Bardakçı Mahallesi arası sazlık alanlar ile metruk yapılarda da arama yaptı. Aradan geçen 18 günde Kabaiş’in bulunmasını sağlayacak bir ize bugüne kadar rastlanmamıştı.

Narin Güran cinayeti aydınlatılmaya çalışıyor

Bu arada Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Köyü’nde 21 Ağustos’ta kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 Yaşındaki Narin Güran’ın ölümüne ilişkin soruşturmada sona yaklaşıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturma ile ilgili iddianamenin yazılmaya başlandığını açıklayarak, “Özellikle daraltılmış baz çakışmalarında, kimin, hangi dakikada nerede olduğu, hangi evin içerisinde kimlerle kimin beraber olduğu tek tek belirlenmiş durumda. Kimsenin şüphesi olmasın, teknolojinin son imkanları kullanılarak bu soruşturma yapıldı" dedi.

Geriye dönük HTS kayıtlarının incelendiğini ve daraltılmış baz çakışmalarıyla önemli verilere ulaşıldığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “Özellikle daraltılmış baz çakışmalarında, kimin, hangi dakikada nerede olduğu, hangi evin içerisinde kimlerle kimin beraber olduğu tek tek belirlenmiş durumda.”

TÜBİTAK’a gönderilen Narin’in iki amcasına ait kamera kayıt cihazı ile köyü gören askeri birliğe ait kamera görüntüleri ile ses kayıtları üzerindeki inceleme tamamlandı. Cinayetin çözülmesinde önemli katkısı bulunacağı belirtilen görüntülere ilişkin rapor Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Cesedi gömdüğünü itiraf eden N.B.’ye ait ortaya çıkan yeni görüntülerde ise , şüphelinin Narin Güran’ın cansız bedenini kırmızı renkteki araca koyduktan sonra Eğertutmaz Deresi’ne doğru yola çıktığı görülüyor. Eğertutmaz Deresi’ne giden yola girdikten sonra kamera açısından çıkan N.B.’nin kucağında çuval içerisindeki cesetle yaklaşık 100 metre yürüdüğü ve cesedi Eğertutmaz Deresi’nde gömdüğü tespit edildi. Son elde edilen görüntülere göre, N.B’nin Narin’in cesedini götürürken ve gömdüğü sırada yalnız olduğu da belirtiliyor.

İfadelerinde Narin’in cesedini amca S.G.’den aldığını öne süren N.B.’nin küçük kızın cesedini okuluna 100 metre mesafedeki bir ağacın altında aldığı bildirildi. N.B.’nin cesedi aldığı yerin çevreden görülmeyen bir yer olması ise dikkat çekiyor.

Narin’in kaybolduğu 21 Ağustos’ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, ilk önce amca S.G. tutuklanmıştı. 4 savcının yürüttüğü soruşturmada, Narin’in cesedi bulunduktan sonra 25 kişi daha gözaltına alındı. Şüphelilerin sorgularının ardından değişik tarihlerde, aralarında annesi, ağabeyi ve amcasının da bulunduğu 12 kişi tutuklanmıştı. Daha önce cesedi gömdüğünü söyleyen N.B. üç kez ifade değiştirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG