Erişilebilirlik

Narin Güran cinayetinin çözülmesi için TÜBİTAK devrede


Sekiz yaşındaki Narin’in öldürülmesinin üzerinden bir ay geçerken, olayla bağlantısı olan isimlerin bulunması için çalışmalar sürüyor.
Sekiz yaşındaki Narin’in öldürülmesinin üzerinden bir ay geçerken, olayla bağlantısı olan isimlerin bulunması için çalışmalar sürüyor.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe köyünde kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin yeni görüntüler incelenmek üzere Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) gönderildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "katillerin yargı huzuruna çıkması çok uzun sürmez" dedi. Bu arada ağabey Enes’in kolundaki diş izlerinin kime ait olduğu belirlenemedi.

Sekiz yaşındaki Narin’in öldürülmesinin üzerinden bir ay geçerken, olayla bağlantısı olan isimlerin bulunması için çalışmalar sürüyor. 19. Uluslararası Adli Tıp Günleri'nin açılışına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturma ile ilgili son bilgileri paylaştı.

Soruşturmada karanlık noktaların kalmayacağını belirten Tunç, “Ülke olarak, millet olarak Narin'in katillerinin tespiti ve en ağır cezaya çarptırılmaları noktasında büyük beklenti var. Bu yargımız tarafından karşılanacak. Kimsenin şüphesi olmasın karanlıkta hiçbir şey kalmayacak. İfadeler var, çelişkiler var, yeniden ifadeler alınabiliyor. Soruşturma aşamasında 12 şüpheli tutuklu, üç adli kontrol var, 27'si şüpheli olmak üzere 241'i tanık olmak üzere, 268 kişinin ifadesi alındı” dedi.

Tunç, bazı kamera görüntülerinin incelenmek üzere TÜBİTAK’a gönderildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “DNA tespitleri var. Kriminal incelemeler var. Elde edilen veriler var. HTS kayıtları var. Geriye dönük inceleniyor. Bunun yanı sıra baz (cep telefonu ile haberleşmede elektromanyetik sinyal) çakışmaları tespit ediliyor. Cinayet mahalinde baz çakışmalarıyla ilgili çalışmalar devam ediliyor. Birtakım kamera görüntüleri inceleniyor. Bu kamera görüntüleri TÜBİTAK'a gönderildi, inceleniyor.”

“Gizlilik” tartışması

Narin’le ilgili soruşturmada en çok tartışılan konulardan biri de medya kurumlarına bilgi sızdırılması oldu. Diyarbakır Barosu bilgilerin mahkemeler ve bazı bürokratlar tarafından sızdırıldığını kaydetmiş ve “Narin Güran soruşturmasında gizlilik kararı soruşturmaya zarar verecek şekilde ihlal edildi” açıklaması yapmıştı.

Gizlilik tartışmalarına Bakan Tunç da katıldı. Tunç, belge ve bilgilerin avukatlar tarafından sızdırıldığını savunarak, “İfadeler avukatlar tarafından paylaşıldığında, o ifadelerden yola çıkılarak tespitler yapılabiliyor. Soruşturma gizli. Farklı yorumlara neden olacak hususlardan da kaçınmak gerekiyor. Narin evladımızın katilleri mutlaka bu soruşturma kapsamında tespit edilecek ve yargı huzuruna çıkarılacak. Çok uzun sürmez. Davada yargılama neticesinde katilleri hesap verecekler. Biz bunun sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.

Ağabey Enes’in kolundaki diş izlerinin kime ait olduğu belirlenemedi

Bu arada Narin’in ağabeyi Enes Güran’ın kolundaki diş izlerine ilişkin Adli Tıp 2'inci İhtisas Kurulu’nun incelemesi tamamlandı. VOA Türkçe’nin ulaştığı raporda, ağabey Enes Güran'ın kolundaki izlerin kime ait olduğunun tespit edilemeyeceği açıklandı. Narin’in cesedinin bulunmasının ardından tutuklanan ağabey Enes Güran’ın kolundaki izlerle ilgili raporda şu bilgilere yer verildi:

"Enes Güran'ın sağ ön kolunda tarif ve tespit edilen yumuşak doku lezyonlarının lokalizasyonu, travmatik etkileri, rengi dikkate alındığında olayın gerçekleşme zamanın Narin’in kaybolduğu günle uyumlu olduğu, eldeki tüm verilerle tüm bu hususlar değerlendirildiğinde Enes Güran'ın, Yüksel Güran tarafından mı, Narin Güran tarafından mı yoksa kendisi tarafından mı ısırılmış olduğu konusunda adli tıbbi açıdan kesin bir ayrım yapılamadığı mütalaa edilmiştir."

Adli Tıp Kurumu Adli Bilişim ihtisas Dairesi Ses ve Görüntü İnceleme Şubesi tarafından hazırlanan raporda, Yüksel Güran'a ait olduğu bildirilen ağız ve diş ölçü modelleri, Enes Güran'ın diş ve çene muayenesi ile alınan diş izleri, Narin Güran'a ait panoramik grafi, otopsi verileri, skopi görüntüleri ve fotoğraflardan elde edilen diş ve çene bulguları değerlendirildiğinde; ısırığın Yüksel Güran, Enes Güran ve Narin Güran tarafından meydana getirilmiş olabileceğine dikkat çekildi.

Raporun sonuç kısmında ise “Ancak söz konusu lezyonların Amerikan Adli Diş Hekimleri Birliği ABFO kriterlerine göre '5 sonuçsuz' kategorisinde olduğu, dolayısıyla diş izinden kimlik tespitine dönük özellikleri tanıya elverir ölçüde içermediği, eldeki tüm verilerle tüm bu hususlar değerlendirildiğinde Enes Güran'ın, Yüksel Güran tarafından mı Narin Güran tarafından mı yoksa kendisi tarafından mı ısırılmış olduğu konusunda adli tıbbi açıdan kesin bir ayrım yapılamadığı mütalaa edilmiştir" yorumu yapıldı.

N.B. üçüncü kez ifade değiştirdi

Narin’in cesedinin bulunduğu gün gözaltına alınan N.B. hafta sonu savcılığı başvurarak ifade vermek istediğini söylemişti. Üçüncü kez ifadesini değiştiren N.B., “Salim bana, ‘Yüksel’le birlikte olduğumuzu kız gördüğü için bu kızı ben öldürdüm. Artık sen de benim suç ortağımsın. Bu olaya tanık olduğun için bu cesedi yok edeceksin. Yoksa senin oğlunu gittiği futbol okulundan aldırır, kafasına sıktırırım. Bunu yok et ve sonrasında da sana 200 bin lira vereceğim’ dedi. Sonra cesedi ben ve Salim birlikte battaniyenin içine bıraktık. Salim cesedi kucağıma verdikten sonra ben de cesetle birlikte evden çıktım” şeklinde ifade vermişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG