Erişilebilirlik

USA-BIDEN/
USA-BIDEN/

CANLI BLOG: ABD’den Ukrayna’ya 150 Milyon Dolarlık Ek Silah Yardımı

Başkan Joe Biden, Ukrayna için 150 milyon dolarlık yeni silah yardımı paketi açıkladı. Pakette Kiev’e Rusya’nın işgaline karşı koymasına yardım etmek üzere ilave topçu mühimmatı, radar ve diğer türden teçhizat bulunuyor

04:50 3.5.2022

AB Enerji Bakanları Acil Toplandı

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin enerji bakanları, Rusya'nın doğalgaz satın alan birlik üyelerinden ruble cinsinden ödeme talep etmesi ya da gaz akışının kesilmesi riski karşılığında vereceği ortak yanıtı ele almak üzere Brüksel'de acilen biraraya geldi.

Rusya, geçen hafta ruble cinsinden ödeme yapmayı reddeden Bulgaristan ve Polonya'ya gaz arzını durdurmuştu.

Avrupa'da çok sayıda enerji şirketinin Mayıs ayı sonunda Rusya'ya ödeme yapması gereken bu dönemde Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal etmeden bu şirketlerin Rusya'dan yakıt satın alıp alamayacağını açıklığa kavuşturması gerekiyor.

Avrupalı diplomatlar, bu yılın sonunda Rus petrol ithalatını yasaklama adımı atmaya hazırlanıyor.

Çarşamba günü yapılacak toplantıdaysa Avrupa Komisyonu'nun Moskova'ya yönelik altıncı yaptırım paketi ele alınacak.

Almanya Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, Almanya'nın bu yılın sonunda Avrupa Birliği'nin Rus petrolü ithalatına uygulayacağı ambargoya katlanabileceğini söyledi. Habeck, bu durumun petrol sıkıntısına yol açabileceği olasılığına rağmen Rus petrolüne yasak getirilmesine destek verdiğine işaret etti.

Haberin devamı için tıklayın.

03:16 2.5.2022

Rus Saldırıları Sürerken Mariupol’dan Tahliyeler

Rusya, Ukrayna’nın doğusu ve güneyinde saldırılara devam ederken, Mariupol kentindeki çelik fabrikasından siviller tahliye ediliyor.

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Mariupol kentindeki çelik fabrikasından tahliye Cumartesi'nin ardından Pazar günü de devam ediyor.

Birleşmiş Milletler insani yardım sözcüsü Saviano Abeu Associated Press’e yaptığı açıklamada Azovstal çelik fabrikasından tahliyelerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi’yle ve Ukrayna’yla Rus yetkililerin koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.

Bazı kadın ve çocuklar Ukraynalılar’ın kentteki son savunma yeri olan çelik fabrikasından tahliye edilmiş durumda.

Ayrıntılar için tıklayın.

04:18 30.4.2022

“Barış Görüşmeleri Her An Çökebilir”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Moskova’yla barış görüşmelerinin sona erme riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. ABD Kongresi üyeleri de, Kiev’e 33 milyar dolarlık yardım paketi planını onaylama yönünde süratle hareket etme sözü verdi.

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, Polonyalı gazetecilere konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Ukraynalılar onları öldürmek istiyor. Bu tür bir tavır varken meseleler hakkında konuşmak zor” dedi.

Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden’ın dün açıkladığı 33 milyar dolarlık yardım paketini de övdü.

Kongre’nin onayına sunulan geniş kapsamlı fon talebi, silah, mühimmat ve diğer askeri yardımlar için 20 milyar dolar, hükümete yapılan doğrudan ekonomik yardım için 8,5 milyar dolar ve insani yardım ile gıda güvenliği için 3 milyar dolar ayırıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre üyelerinin paketi “mümkün olan en erken zamanda” onaylamayı umduğunu açıkladı.

Haberin devamı için tıklayın.

03:56 29.4.2022

Guterres’in Ziyareti Sırasında Kiev’de Patlamalar

Rusya, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ziyaret ettiği sırada başkent Kiev dahil Ukrayna’nın dört bir tarafını bombardımanla hedef aldı. Kiev’e düzenlenen roket saldırısı, Rus güçlerin haftalar önce başkent civarından çekilmesinden bu yana bu bölgeyi hedef alan en ciddi saldırılardan biri oldu.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın, Guterres temaslarına devam ederken kente iki füze attığını, füzelerden birinin 25 katlı bir konut binasının alt katına isabet ettiğini ve en az 10 kişinin yaralandığını bildirdi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, patlamaların kent merkezindeki Shevchenko mahallesinde meydana geldiğini söyledi.

Haberin devamı için tıklayın.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG