Erişilebilirlik

USA-BIDEN/
USA-BIDEN/

CANLI BLOG: ABD’den Ukrayna’ya 150 Milyon Dolarlık Ek Silah Yardımı

Başkan Joe Biden, Ukrayna için 150 milyon dolarlık yeni silah yardımı paketi açıkladı. Pakette Kiev’e Rusya’nın işgaline karşı koymasına yardım etmek üzere ilave topçu mühimmatı, radar ve diğer türden teçhizat bulunuyor

00:04 19.3.2022

Başkan Biden’dan Xi’ye Rusya Uyarısı

Başkan Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Çin liderini Pekin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline maddi destek vermesinin sonuçları olacağı konusunda uyardığı belirtildi.

Yaklaşık 2 saat süren telefon görüşmesinde her iki tarafın krizde diplomatik çözümün gerektiğini vurguladığı belirtildi. Başkan Biden’ın görüşmede ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya Ukrayna işgali sebebiyle bedel ödetme çabalarını ayrıntılı şekilde anlattığı kaydedildi.

Haberin devamı için tıklayın.

21:10 18.3.2022

BM Güvenlik Konseyi Yine Rusya’nın Biyolojik Silah İddiasıyla Toplandı

Rusya, bugün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ABD’nin Ukrayna’da ‘‘askeri biyolojik program’’ yürüttüğüne dair uzun bir belge sundu. ABD ve Batılı müttefikleri ise Rusya’yı propaganda ve dezenformasyon yaymakla suçladı. Reuters haber ajansının gördüğü belge, Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia tarafından Konsey’e iletildi. Nebenzia, Konsey’e hitaben yaptığı konuşmada, ‘‘Savunma Bakanlığı her gün daha fazla bilgi ediniyor ve bunları inceliyor. Pentagon tarafından Ukrayna topraklarında yürütülen yasadışı faaliyetlerden uluslararası toplumu haberdar etmeye devam edeceğiz’’ dedi.

BM’nin 15 üyeli konseyi böylece iki hafta içinde ikinci kez Rusya’nın bu konudaki talebiyle toplanmış oldu.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward, Rusya’nın hamlesini ‘‘umutsuzluğa kapılanların dezenformasyonu’’ olarak değerlendirdi. ABD’nin BM Büyüykelçisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın BM Temsilcisini ‘‘tuhaf komplo teorilerinden oluşan bir nutuk’’ atmakla suçladı. Thomas Greenfield, Rusya’nın Ukrayna halkına karşı kimyasal ya da biyolojik silah kullanma hazırlığı yapıyor olabileceğine de dikkat çekti, ancak Washington’un bu yöndeki kaygılarına dair delil sunmadı.

20:28 18.3.2022

“Ruslar Tüm Cephelerde Durdu”

İngiliz hükümetinden Ruslar'ın Ukrayna’da ilerlemesinin büyük ölçüde durduğunu iddia eden bir açıklama geldi. İngiltere Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından, cepheden gelen güncel askeri istihbarata dayanarak, Ruslar’ın karada, denizde ve havadaki ilerleyişinin minimum düzeye indiği bilgisini paylaştı. Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın direnişinin "sağlam ve iyi koordine edilmiş" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Başkent Kiev’in bombardıman altında olması ve asker, sivil ayrımı yapılmaksızın saldırılara devam edilmesine rağmen, Rusya’nın hedefine ulaşmakta geciktiği değerlendiriliyor. Yüzlerce sivilin ölümüne, 3 milyon Ukraynalı’nın başka ülkelere sığınmasına neden olan işgal 3'ncü haftasında hız keserken, Rus kuvvetlerinin ağır kayıplar verdiği bildirildi. Batılı uzmanların şimdiye kadar yaptıkları tespitler, Rusya’nın böyle bir direniş beklemediği üzerineydi. Değerlendirmelere göre, Putin’in “operasyon” olarak adlandırdığı işgal, şu an hedefinin çok gerisinde. Bölgeden gelen güncel bilgilere göre, 24 Şubat'tan bu yana devam eden şiddete rağmen Ukraynalılar, büyük şehirler dahil, ülkeyi büyük ölçüde kontrol altında tutabiliyor.

Kiev, Harkiv ve Mariupol gibi kilit şehirler haftalarca süren topçu bombardımanına ve hava saldırılarına dayanırken, Ukrayna ordusunun Rus birliklerini sınırlı ilerlemelerle yavaşlatmayı başardığı yorumları yapılıyor. Ülkenin Güneydoğusundaki Herson ve Melitopol kentlerinin de buna dahil olduğu bildiriliyor. İngiliz Savunma İstihbarat Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusların işgalde başarısızlığa uğradığı ancak şimdi çok daha sert ve yıpratıcı yöntemlere başvuracağından endişe edildiği bildirildi.

Ruslar'ın ilerleyişi durmuş bile olsa, füze saldırılarıyla kentleri tanınmaz hale getirdiği, bölgeden aktarılan diğer bilgiler arasında. Konuyu yakından takip eden tüm uzmanlar da benzer görüşte. İngiliz savunma istihbaratının başındaki isim General Jim Hockenhull, Rusya, işgalinde ne kadar uzun süre ilerleme kaydedemezse, saldırıların Ukrayna'nın moral gücünü kıracak şekilde şiddetlenebileceği ve daha büyük ateş gücü; asker, sivil ayrımı gözetmeyen silahlar kullanma olasılığının da yükseldiği konusunda endişeli olduğunu bildirdi.

20:07 18.3.2022

Rusya’dan Google’a YouTube Uyarısı

Rusya Google’ın video paylaşım platformu YouTube’dan Rus vatandaşlarına yönelik tehdit olarak nitelendirdiği içeriklerin yayılmasının durdurulmasını talep etti. Moskova’nın bu adımı, Rusya topraklarında bu servisin tamamen engellenebileceğinin bir işareti olarak yorumlandı. Rusya’daki ve Rusya dışındaki Google temsilcilerinden Reuters’ın haberine ilişkin bir açıklama gelmedi.

Rusya’da internet hizmetlerini düzenleyen Roskomnadzor, platformdaki reklamların Rusya’nın iletişim sistemlerinin ve Belarus’un demiryolu ağlarının askıya alınması çağrısında bulunduğunu ve bu çağrıların yapılmasının ABD teknoloji devinin Rusya karşıtı konumunun bir kanıtı olduğunu savundu. Hangi hesapların bu reklamları yayınladığı konusuna değinilmedi.

Açıklamada, “YouTube yönetiminin eylemleri terör niteliklidir ve Rus vatandaşlarının hayatını tehlikeye atmaktadır. Roskomnadzor kategorik olarak bu tür reklam kampanyalarına karşı çıkmakta ve Google’ın en kısa zamanda Rusya karşıtı görüntülü içerikleri yayınlamaya son vermesini talep etmektedir” denildi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG