Erişilebilirlik

USA-BIDEN/
USA-BIDEN/

CANLI BLOG: ABD’den Ukrayna’ya 150 Milyon Dolarlık Ek Silah Yardımı

Başkan Joe Biden, Ukrayna için 150 milyon dolarlık yeni silah yardımı paketi açıkladı. Pakette Kiev’e Rusya’nın işgaline karşı koymasına yardım etmek üzere ilave topçu mühimmatı, radar ve diğer türden teçhizat bulunuyor

17:40 18.3.2022

“Rus Güçler Yeni İlerleme Sağlayamadı”

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, Ukrayna askerlerinin Rus güçlerin yeni ilerleme sağlamasını engellediğini söyledi. Ulusal televizyonda konuşan Ukraynalı yetkili Rus güçlerin gıda, yakıt ve iletişim sorunları yaşadığını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de ülkesinin savunma kabiliyetinin beklenenden daha güçlü olduğunu gösterdiğini ve Rusya’nın Ukrayna’nın savunma alanındaki imkanlarını ya da saldırıya karşılık verme konusunda nasıl hazırlandığını bilmediğini söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandır Motuzyanık da Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerin başkent Kiev civarında son 24-48 saat içinde ciddi ilerleme sağlayamadıklarını kaydetmişti.

İngiliz askeri istihbaratı da Perşembe günü yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın işgalinin tüm cephelerde önemli ölçüde tıkandığını, Rus güçlerin ağır kayıp verdiğini ve kara, deniz ve havada son günlerde az miktarda ilerleme sağlayabildiğini belirtmişti.

15:06 18.3.2022

Polonya Ukrayna İçin NATO Barış Misyonu Teklif Edecek

Başbakan Mateusz Morawiecki, Polonya’nın gelecek NATO zirvesinde Ukrayna’da bir uluslararası barış misyonu görevlendirilmesi için resmen teklifte bulunmaya hazırlandığını bildirdi.

Fikri ilk olarak Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, 15 Mart’ta yaptığı Ukrayna ziyareti sonrasında gündeme getirmişti.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski
Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski

Kaczynski, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovenya’nın başbakanlarıyla birlikte Kiev’e giderek Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye desteklerini sunmuştu. Zelenski, Avrupalı yetkililere savaşın durumuyla ilgili bilgi vermişti.

Haberin devamı için tıklayın

14:10 18.3.2022

‘‘Mariupol’da Vurulan Tiyatrodan 130 Kişi Kurtarıldı’’

Ukrayna İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ludmila Denisova, 16 Mart’ta Rus kuşatması altındaki Mariupol kentinde bir tiyatroya düzenlenen hava saldırısı sonrası, 130 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Denisova, televizyonda yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve bina vurulmadan önce birçok kişinin bodrum katına sığınmış olduğunu söyledi.

12:51 18.3.2022

Almanya Başbakanı Scholz Rusya Cumhurbaşkanı Putin'le Telefonda Görüştü

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'e Ukrayna'da hızlı bir ateşkes çağrısında bulundu.

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit tarafından yapılan açıklamada, Scholz ve Putin'in yaklaşık bir saat telefonda görüştükleri, Scholz'un "Ateşkes, insani durumun iyileştirilmesi ve mümkün olan en kısa sürede diplomatik çözüm arayışında ilerleme kaydedilmesini istediği" belirtildi.

Görüşmeyle ilgili Moskova’dan da yazılı bir açıklama yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov imzalı açıklamada, "Putin, Ukrayna ordusunun Donetsk ve Makiivka kentlerine yönelik füze saldırısı düzenlediğine ve bu saldırılarda sivillerin öldüğüne dikkati çekti. Batı, bu savaş suçunu görmezden geliyor" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna tarafının, "gerçekçi olmayan taleplerde bulunarak ateşkes sağlanması sürecini yavaşlattığını" ileri süren ve Rus tarafının bildirdiği yaklaşımları doğrultusunda, müzakerelerde çözüm yollarını bulmaya hazır olduğunu vurgulayan Peskov, iki liderin görüşmesinin içeriğini "sert, ama gerekli" olarak tanımladı. Peskov, Putin’in bugün saat 17.00’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de telefonda görüşeceğini açıkladı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG