Erişilebilirlik

USA-BIDEN/
USA-BIDEN/

CANLI BLOG: ABD’den Ukrayna’ya 150 Milyon Dolarlık Ek Silah Yardımı

Başkan Joe Biden, Ukrayna için 150 milyon dolarlık yeni silah yardımı paketi açıkladı. Pakette Kiev’e Rusya’nın işgaline karşı koymasına yardım etmek üzere ilave topçu mühimmatı, radar ve diğer türden teçhizat bulunuyor

03:53 17.3.2022

Biden Yönetiminden Avrupa’ya İlave LNG İhracatına Onay

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Amerikan enerji şirketi Cheniere Energy’den Avrupa’ya daha fazla miktarda sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatına onay verdi. Bu adımın, Avrupa’ya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yüzünden artan enerji sıkıntısıyla başa çıkmasında yardımcı olması öngörülüyor.

ABD Enerji Bakanlığı’nın onayı, Cheniere’in Louisiana ve Teksas eyaletlerindeki terminallerinden, Avrupa’nın tamamı dahil olmak üzere ABD’yle serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelere günde 20 milyon metreküp civarına denk gelecek miktarda LNG ihraç etmede esneklik tanıyor.

Haberin devamı için tıklayın

02:08 17.3.2022

Akar ve Austin Brüksel'de Ukrayna Krizini Görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısı sırasında ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile görüştü.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Ukrayna’daki son gelişmeler başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konuları ele alındı.

Görüşmede savunma sanayi ve askeri eğitim işbirliğinin daha da arttırılmasının önemi vurgulandı.

Akar-Austin görüşmesiyle ilgili olarak Pentagon da yazılı açıklama yaptı.

Pentagon'un açıklamasında, iki bakanın görüşmede Rusya'nın Ukrayna'yı "sebepsiz" işgali, NATO'nun birlik halinde verdiği karşılık ve savunma alanındaki güçlü ikili ilişkileri ele aldıkları bildirildi.

Açıklamaya göre, Austin görüşmede, Türkiye'nin NATO'ya katkılarını, Ukrayna'nın egemenliği ver toprak bütünlüğüne destek veren açıklamalarını, Ukrayna halkına sağlanan yardımları ve krize barışçı çözüm bulunması için arabuluculuk çabalarını övdü.

00:30 17.3.2022

Biden Putin'i "Savaş Suçlusu" Olarak Niteledi

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i “savaş suçlusu” olarak niteledi.

Ukrayna için Rusya’yla savaşında destek olarak içerisinde İHA’lar ve uçaksavar sistemlerinin de olduğu yeni bir paketle 800 milyon dolarlık ilave güvenlik yardımı açıklayan Biden, daha sonra bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken, Putin için “o bir savaş suçlusu” ifadesini kullandı.

Biden bu açıklamasıyla, Ukrayna’yı işgalinden bu yana Putin’i en sert ifadeyle kınayan Amerikalı yetkili oldu. Biden Putin için ilk kez "savaş suçlusu" tanımlamasını kullandı.

Kremlin ise Biden’a bu nitelemesinden dolayı tepki gösterdi. Tass haber ajansına göre, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Biden’ın “savaş suçlusu” tanımlaması için “kabul edilemez ve affedilemez bir söylem” dedi.

Bu arada Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Ukrayna’nın tarafsızlık statüsünü tartışmaya hazır olduğunu ancak bu ülkeyi “askersizleştirmek ve Naziler’den arındırmak için özel askeri operasyon” olarak nitelediği savaşın “plana uygun şekilde” ilerlediğini savundu.

23:41 16.3.2022

Papa ve Rus Ortodoks Patriği Ukrayna’yı Görüştü

Papa Francis ve Rus Ortodoks Patriği Kirill, Ukrayna’daki savaş hakkında görüştü. Görüşme, savaş başladığından beri iki ruhani lider arasında bilinen ilk temas oldu.

Rus Ortodoks Patrikliği’nden yapılan açıklamaya göre, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ve Papa Francis bugün video konferans yoluyla gerçekleştirdikleri görüşmede, Ukrayna’daki savaş hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Moskova Patrikhanesi yaptığı açıklamada, ikilinin "devam eden krizin insani boyutları" ve barış görüşmelerini sürdürmenin önemi hakkında konuştuğunu söyledi.

Haberin devamı için tıklayın.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG