Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın Perşembe günü Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattığını, binlerce kilometre menzile sahip, nükleer kapasiteli bir silahın devam eden savaşta ilk kez kullanıldığını bildirdi.
Saldırı, Ukrayna'nın bu hafta Rusya içindeki hedeflere ABD ve İngiliz füzelerini ateşlemesinin ardından düzenlendi.
Güvenlik uzmanları, doğrulanması durumunda bunun, bir kıtalararası balistik füzenin ilk askeri kullanımı anlamına geleceğini kaydediyor.
Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rus füze saldırısının Ukrayna’nın doğusundaki Dinyeper kentindeki kritik altyapıyı hedef aldığını açıkladı.
Açıklamada, “Rusya Federasyonu'nun Astrahan bölgesinden kıtalararası bir balistik füze fırlatıldı” denildi. Astrahan, Ukrayna'ya 700 km uzaklıkta bulunuyor.
Dinyeper Bölge Valisi Serhiy Lisak, füze saldırısının bir sanayi kuruluşuna zarar verdiğini ve Dinyeper'de yangına neden olduğunu belirterek, olayda iki kişinin yaralandığını söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, video açıklamasında, “Bugün yeni bir Rus füzesi vardı. Hız ve irtifa gibi tüm özellikleriyle bir kıtalararası balistik füze. Şu anda bir uzman soruşturması devam ediyor” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin açıklamasına ilişkin sorularla ilgili olarak gazetecilere yorum için Rus ordusuyla temasa geçmelerini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'ya haftalık brifing sırasında gelen bir telefonda kimliği belirsiz bir kişi tarafından konuya ilişkin yorum yapmamasının söylendiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı.
Kiev merkezli medya kuruluşu Ukrainska Pravda, Silah Kontrol Derneği'ne göre füzenin 5800 km menzile sahip katı yakıtlı bir kıtalararası balistik füze olan RS-26 Rubej olduğunu söyleyen anonim kaynaklara atıfta bulundu.
Düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ne (CSIS) göre ilk kez 2012 yılında başarıyla test edilen RS-26'nın 12 metre uzunluğunda ve 36 ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. RS-26'nın 800 kg nükleer savaş başlığı taşıyabildiği belirtiliyor.
CSIS, RS-26'nın ABD ve Rusya arasındaki nükleer silahların azaltılması anlaşması kapsamında bir kıtalararası balistik füze olarak sınıflandırıldığını, ancak 5500 km'nin altındaki menzillerde daha ağır yüklerle kullanıldığında orta menzilli bir balistik füze olarak görülebileceğini kaydetti.
Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın ayrıca bir Kinjal hipersonik füzesi ve yedi adet Kh-101 seyir füzesi ateşlediğini ve bunlardan altısının düşürüldüğünü bildirdi.
“Benzeri görülmedi”
NATO konuya ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi. ABD Avrupa Komutanlığı, kıtalararası balistik füze kullanımıyla ilgili bilgi olmadığını kaydettş ve soruları ABD Savunma Bakanlığı'na yönlendirdi.
BM Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü'nden Andrey Baklitskiy, X'te yaptığı paylaşımda, “Eğer doğruysa bu, eşi benzeri daha önce görülmemiş, bir kıtalararası balistik füzenin ilk gerçek askeri kullanımı olacak. Bu füzelerin fiyatları ve hassasiyetleri göz önüne alındığında bu pek de mantıklı değil” dedi.
Alman güvenlik uzmanı Ulrich Kuehn de “Rusya bugün tarihte ilk kez bir savaşta kıtalararası balistik füze kullanmış gibi görünüyor” dedi.
Bazı askeri uzmanlar, doğrulanması halinde kıtalararası balistik füzenin fırlatılmasının, Kiev'in bu hafta Batılı ülkelerin tedarik ettiği silahlarla Rusya'yı vurmasının ardından Moskova tarafından bir caydırma eylemi olarak görülebileceğini söyledi.
Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya'dan, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin açıklaması hakkında henüz bir yorum gelmedi.
Kıtalararası balistik füzeler (ICBM) nükleer başlık taşımak üzere tasarlanmış stratejik silahlar olarak biliniyor.
Ukraynalılar füzenin ne tür bir savaş başlığına sahip olduğunu ya da ne tür bir füze olduğunu belirtmedi. Nükleer silahlı olduğuna dair bir imada da bulunulmadı.
Yükselen tansiyon
Ukrayna-Rusya savaşının bu hafta 1000'inci günü geride kalırken tansiyon yükseldi.
Telegram'daki Rus savaş muhabirleri ve adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir yetkili, Kiev'in Çarşamba günü Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Kursk bölgesine İngiliz Storm Shadow seyir füzeleri fırlattığını söyledi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir sözcü konuyla ilgili bilgisi olmadığını söylerken Rusya da saldırıları doğrulamadı.
ABD Başkanı Joe Biden'ın görevden ayrılmasına ve Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesine iki ay kala uzun menzilli füzelerin kullanılmasına izin vermesinin ardından Ukrayna, Salı günü Rusya'ya ABD'nin ATACMS uzun menzilli füzelerini ateşledi.
Moskova defalarca Batı silahlarının sınırdan uzaktaki Rus topraklarını vurmak için kullanılmasının çatışmaları tırmandıracağını kaydetmişti.
Çarşamba günü Kiev'deki büyükelçiliğini önemli bir hava saldırısı tehdidi nedeniyle kapatan ABD, elçiliği bugün yeniden açtı.
Milli Savunma Bakanlığı: "Mevcut çatışmaların farklı bir boyuta evrilmemesini temenni ediyoruz"
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Salı günü daha geniş bir konvansiyonel saldırı yelpazesine karşılık olarak nükleer silah kullanma eşiğini düşürmüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Rusya’nın adımı kendine yönelik bir tavra karşı alınan bir tedbirdir” demişti.
Milli Savunma Bakanlığı da bugün, Ukrayna’nın ABD füzeleri ile Rusya’yı vurması ve Moskova’nın nükleer programı onaylamasıyla devam eden son gelişmelerle ilgili şunları kaydetti:
“Ukrayna tarafından ABD menşeili ATACMS füzelerinin kullanımı ve buna mukabil olarak Rusya’nın yaptığı açıklamalar ile yeni nükleer doktrini onaylaması, savaşın gidişatı bakımından endişe vericidir. Tüm bu gelişmeler ışığında mevcut çatışmaların önümüzdeki dönemde farklı bir boyuta evrilmemesini temenni ediyoruz.”
Forum