ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin güvenlik tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatılan Kiev Büyükelçiliği'nin Perşembe günü normal faaliyetlerine dönmesini beklediğini söyledi.
Ukrayna'nın Rusya içindeki bir hedefi vurmak için Amerikan füzelerini kullanmasından bir gün sonra ABD, Kiev Büyükelçiliği'ni kapatmıştı. Moskova, ABD'nin, Ukrayna'ya tedarik ettiği silahları Rus topraklarına yönelik saldırılarda kullanmasına izni vermesini savaşta tırmanma olarak nitelendiriyor.
ABD, Kiev’deki Büyükelçiliğini ciddi bir hava saldırısı olabileceğine dair bilgi alındığı gerekçesiyle geçici olarak kapatmıştı.
ABD’nin Kiev Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, 20 Kasım'da önemli bir hava saldırısı olabileceğine dair özel bilgi alındığı bildirilmişti.
Açıklamada, “Tedbir amaçlı olarak Büyükelçilik kapatılacak ve Büyükelçilik çalışanlarına yerlerinde kalmaları talimatı verilecektir. ABD Büyükelçiliği, bir hava saldırısı alarmı verilmesi halinde ABD vatandaşlarının derhal sığınaklara gitmeye hazır olmalarını tavsiye etmektedir” denilmişti.
ABD Büyükelçiliği, Ukrayna’daki vatandaşlarının güncel bilgiler için yerel medyayı izlemesini, herhangi bir hava alarmından önce sığınakların bulunduğu yerleri belirlemesini, hava saldırısı alarmı verilirse derhal sığınaklara gidilmesini, acil bir durumda Ukraynalı yetkililerin ve ilk müdahale ekiplerinin talimatlarına uyulmasını tavsiye etti.
İtalya ve Yunanistan büyükelçiliklerinin de aynı gerekçeyle gün boyunca kapalı kalacağı açıklanmıştı. İngiltere ise Kiev'deki büyükelçiliğinin açık olduğunu duyurmuştu.
Bu arada gün içinde Ukrayna hava kuvvetlerinin füze tehdidi olarak nitelendirdiği durum nedeniyle başkent Kiev'de ve ülkenin diğer bazı bölgelerinde hava saldırısı alarmı verildi.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, vatandaşları alarmı dikkate almaya çağırdı.
Ukrayna, dün savaşın 1000’inci gününde ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin yeni verdiği izinle Rus topraklarını vurmak için ABD’nin sağladığı ATACMS füzelerini kullanmıştı.
Rusya, Ukrayna'nın Batılı ülkelerin verdiği füzeleri Rusya'nın derinliklerine ateşlemesine izin vermesi halinde Moskova'nın bu füzeleri temin eden ABD, İngiltere ve Fransa’yı Ukrayna'daki savaşa doğrudan müdahil olmuş sayacağı konusunda uyarıyordu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ekim ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın uzun menzilli füze saldırıları düzenlemesi halinde bunlara karşılık vereceklerini söylemişti. Putin, dün de Batı ile Rusya arasındaki gerilimde nükleer riskler artarken, daha geniş bir konvansiyonel saldırı yelpazesine karşılık olarak nükleer saldırı eşiğini düşürmüştü.
Biden yönetiminin Ukrayna’ya uzun menzilli füze izni vermesinden bir gün önce de Rusya, Ukrayna’ya son ayların en kapsamlısı olduğu belirtilen, ülkenin enerji altyapısını hedef alan ve sivillerin ölümüne yol açan büyük bir insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlemişti.
Forum