Erişilebilirlik

'Türkiye’de Sigara İçenlerin Sayısı %13 Azaldı'


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl dünyada 6 milyon kişi, aşırı sigara tüketiminin yolaçtığı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Örgüt bu sayının 2030 yılına kadar 8 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Her beş ölümden dördünün az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde kaydedilmesi bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre’deki merkezinden yapılan açıklamada sigarayla ilgili bütün reklamlarla sübvansiyonların yasaklanmasının, bu ölümleri önlemede çok etkili olacağı belirtildi.

Örgütün verdiği rakamlara göre, sigara içenlerin sayısı gelir düzeyi yüksek ülkelerde azalırken, Afrika ve Asya’daki düşük gelirli ülkelerde sigara tüketimi hızla artıyor. Kadırlar ve gençler arasında da sigara tiryakiliğinde artış görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bunun nedeni reklamların bu grupları hedef alması.

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları Önlem Birimi Başkanı Douglas Bettcher, bütün dünyada 13-15 yaş grubundaki gençlerin yüzde 70’inin sürekli sigara reklamına maruz kaldığını söylüyor. Bunun sonucu olarak da gençlerin sigara tüketimine başlama yaşı, 20 yaşın altında kalıyor.

Sigara şirketlerinin çok kurnaz olduğunu belirten Douglas Bettcher, pazarlama stratejilerinin bu yüzden çok etkili olduğunu söylüyor ve yasaklara karşı da yeni taktikler geliştirebilecekleri uyarısında bulunuyor. Özellikle sosyal medya reklamlarının gençleri çok etkilediğine dikkati çeken Bettcher, ayrıca promosyon programlarının da cazip olduğunu kaydediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya nüfusunun %6’sını oluşturan sadece 19 ülkede sigara reklamları tümüyle yasaklandı ve sigaraya karşı kamu spotları devreye sokuldu. Bu da genel olarak sigara içenlerin sayısında azalma kaydedilmesini sağladı. Örgüt özellikle Türkiye ve Uruguay’da sigara reklam yasaklarının ve kamu spotlarının çok başarılı olduğuna dikkati çekiyor.

Araştırmalar, Türkiye’de sigara içenlerin sayısının %13, Uruguay’da ise %17 azaldığını gösteriyor.
XS
SM
MD
LG