Erişilebilirlik

Türkiye’de Enflasyon Verilerindeki Tartışma Bitmiyor


Türkiye’de “enflasyon” olarak kabul edilen ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık ayında baz etkisiyle sert bir şekilde düşerek yıllık yüzde 84,39’dan yüzde 64,27’ye geriledi.

İktidar enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini savunurken muhalefet partileri ise verilerin makyajlandığı iddiasında.

Nebati: “Enflasyonda toparlanma olacağını söylemiştim”

Enflasyondaki düşüşü Habertürk TV-Bloomberg HT ortak yayınında değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyondaki yukarı yönlü ivmenin kırıldığını söylerken bundan sonra fiyat artışı olması halinde vatandaşın marketlere tepki göstereceğini söyledi.

Nebati, “Enflasyonda toparlanma olacağını söylemiştim. Çok da eleştiri aldık sonrasında. Çünkü savaş çıktı. Savaş çıkınca emtia fiyatları zirve yaptı. Enflasyonda baz etkisini bir ay önce, Kasım ayında yakaladık. Enflasyonda baz etkisinden ziyade enflasyondaki yukarı yönlü ivmenin kırıldığı, özellikle üretici fiyatlarındaki negatif enflasyonun da bu işareti verdiği görüldü. Aralık ayı enflasyonu, enflasyonla 2022 boyunca ciddi bir biçimde mücadele ettiğimizi gösterdi. Mali önlemlerin etkileri zaman içerisinde kendisini gösterecek. Aralık verileri ataleti kırmamız açısından önemli. Vatandaş markete gittiği zaman fahiş fiyat artışlarına tepki gösterecektir. Enerji fiyatlarında bir artış söz konusu değil. Kamunun piyasada fiyat artışlarına yol açacak bir tavır geliştirmeyeceği aşikar” dedi

Böke: “Enflasyonu düşük göster; memurun, emeklinin hakkını gasp et”

CHP Genel Başkanı Selin Sayek Böke ise TÜİK’in enflasyonu bilerek düşük göstererek memur ve emekli maaşlarındaki artışı olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Böke sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Enflasyonu düşük göster; memurun, emeklinin hakkını gasp et. Milyonların zam beklentisini tek adamın iki dudağına hapset. İşte tek adam rejimi! Emekçinin, emeklinin yüksek enflasyon ve makyajlı veri kaynaklı kayıplarını telafi edeceğimiz, enflasyonu bitireceğimiz günler yakın” ifadelerini kullandı.


İyi Parti'den ise Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır eşi Nigar Dikbayır’ın bugün yaptığı market alışverişine dair videoyu sosyal medya hesabından yayınladı.

Videonun sonunda açıklama yapan Dikbayır, “En son alışverişimizi bir ay önce yaptık. Arada yüzde 10,4 zam var. Daha vatandaş zamlı asgari ücreti almadan bir ayda cebinden 200 lira çıkmış oldu. Aralık ayı enflasyonu yüzde 10,4. Yani vatandaşın aldığı maaş 10,4 daha azalmış oldu. Bizim gerçek enflasyonumuz aralık ayında yüzde 10,4” dedi.


TÜİK verisiyle İTO ve ENAG verileri negatif ayrışıyor

Piyasa beklentisi Aralık ayında yüzde 2,5 ile yüzde 3 arasında bir artışa işaret ederken, TÜİK 2022 yılının son ayında enflasyonun yüzde 1,18 arttığını hesapladı.

Türkiye'de enflasyon aylık değişimi Aralık 2018’den beri hiç eksiye dönmüyordu.
Ancak TÜİK’in yayınladığı veriyle İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve ENAG’ın duyurduğu veriler arasındaki makas Aralık ayında yine artmış görünüyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG