Erişilebilirlik

Türkiye Suriye’ye Vereceği Tepkiyi Tartışıyor


Türkiye bir yandan düşürülen Türk jetinin pilotlarını arıyor; bir yandan da Suriye’ye nasıl bir yanıt vereceğini netleştirmeye çalışıyor.

Türkiye, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik aracılığıyla Arap ülkeleri ile NATO ve AB temsilcilerine askeri uçağın düşürülmesine ilişkin bilgi verirken eşzamanlı olarak NATO’dan Salı günü toplantı talep etti.

Açıklama NATO Sözcüsü Oana Lungescu’dan geldi:

"Türkiye, NATO'yu kuran Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca danışmalarda bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefikimiz danışma talep edebilir. Türkiye'nin talebiyle NATO, Salı günü toplanacak. Son ilgili Türkiye'nin sunum yapmasını bekliyoruz."

Dışişleri’nden Suriye’ye nota: ‘Özür ve tazminat hakkımızı saklı tutuyoruz’

Ulusal ve uluslararası alanda her düzeyde tepkisini dile getiren Türkiye, Suriye’ye de nota verdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, notada “Özür ve tazminat hakkımızı saklı tutuyoruz. Uçağımızın vurulmasını kınıyoruz. Olayın faillerinin belirlenmesini ve acilen bilgi verilmesini istiyoruz” dendi.

Davutoğlu: Fevri adım atmayız

Peki Türkiye bundan sonra ne yapacak?

Herkesin kafasında yanıt aradığı soruya Davutoğlu şöyle cevap verdi:

"Biz fevri adım atmayız. Herhangi bir yanlış bilgiye dayalı bir eylem içinde olmayız. Önce bütün doneleri toplarız, ne olduğunu tespit ederiz sonra da adımlarımızı kararlı bir şekilde atarız.”

Dışişleri Bakanı, uçağın radar testi nedeniyle alçak uçuş yaptığı söyledikten sonra Suriye hava sahasının ihlal edilip edilmediğine de açıklık getirdi. "Uçak ilk misyonu yapıp Türkiye'ye dönerken kısa süreli olarak bir Suriye hava sahasına girmesi söz konusu, ama bu vurma olayı ile alakalı değil. Bu olaydan yaklaşık 15 dakika önce böyle bir ihlal söz konusu. Ama bu ihlal esnasında Suriye tarafından verilmiş bir mesaj ya da uyarı yine yok. Aksine bizim merkezi radarımız uçağı uyarıyor

Enkaz tespit edildi pilotlar henüz bulunamadı

Hatay’dan gelen son bilgiler, uçak enkazının koordinatlarının bulunduğunu ve Akdeniz’in 1300 metre derinliğinde olduğunu ortaya koyuyor.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan hafta sonu TBMM’de grubu bulunan partilerin genel başkanlarıyla bir araya geldi. Erdoğan, ilk görüşmeyi Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaptı. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve CHP milletvekili Osman Korutürk de görüşmede yer aldı.

Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen
Kılıçdaroğlu, “Uçağımızın kasten düşürüldüğü anlaşılmıştır. Bu saldırının Sayın Erdoğan başkanlığındaki hükümetin Suriye politikasına karşı bir misilleme olduğu kuvvetle muhtemeldir, bu olay sineye çekilemez, üstü örtülemez ve zamana yayarak unutturulamaz “ dedi.

“Kimse Türkiye’nin gücünü test etmeye cüret etmemelidir” diyen CHP lideri, Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmasını, soğukkanlı olurken vurdumduymaz olunmamasını istedi.

“Türkiye’yi yönetenler, Suriye yönetimini devirmek konusunda teşvik edilen dostları tarafında yalnız bırakılmıştır. Suriye’nin tavrını kabul edilebilir bulmuyoruz. Düşürülen uçağımızın teknik özelliklerini sundular. Ancak kamuoyuna yansıyanlar dışında yeni bir bilgi ve yol haritası bizimle paylaşılmış değil”.

Suriye’ye tepki göstermekle birlikte hükümeti eleştirmekten de geri durmayan Kılıçdaroğlu ve CHP yönetiminin Başbakan’ın yaklaşımından tatmin olmadığı bu açıklamalardan da anlaşılıyor.

Erdoğan, ikinci görüşmesini Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle yaptı. Bugüne kadar bu konuda herhangi bir açıklama yapmayan Bahçeli’ye 45 dakika süren görüşmede genel başkan yardımcısı Tuğrul Türkeş eşlik etti.

Erdoğan, son görüşmesini de BDP Eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’la yaptı.
XS
SM
MD
LG