Türkiye’de seçmenler 12. Cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez sandık başına gitti. Sonucun ikinci tura kalıp kalmayacağını katılım oranı belirleyecek.
53 milyon seçmen Köşk’ün yeni sahibini seçmek için oy kullanıyor. Tahminler, yaz dönemine denk gelen seçimlere katılımın düşük olacağı yönünde.
Cumhurbaşkanı adaylarından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu Üsküdar'da kullandı ve şu açıklamayı yaptı:
"Bugün yapılmakta olan seçimin Türk demokrasisi için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Katılımın yüksek olması en büyük temennimiz oldu. Onu da sandıklar açıldığında göreceğiz.""
İhsanoğlu’ndan usulsüzlük iddiası
Oyunu İstanbul’da kullanan Cumhurbaşkanı adayı Ekmelettin İhsanoğlu ise oy verme işlemleri sırasında, bazı ihlaller yapıldığını savundu.
“Bizim temennimiz seçimin suhuletle dürüstlük içerisinde yürütülmesinde. Ancak sabahleyin aldığımız haberlerde, bazı sandık kurullarında, sandık görevlilerinin alıkoymadıklarını ve bazı vatandaşlarımızın seçmenlerin pusulayı mühürledikten sonra fotoğraflarını çektiklerini, arkadaşlarımız kaydetmiş. Biz bunlar için suç duyurusunda bulunacağız. Bütün dünyanın gözü bizde. AGİT'in ABD'nin gözü bizde. Kongre üyeleri mektup yazdılar Obama'ya. Burada suç işlendiği takdirde biz suç duyurusunda bulunacağız.”
Selahattin Demirtaş: Bu sadece başlangıç
HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise oyunu Diyarbakır’da kullandı. Demirtaş, demokrasi mesajı verdi.
“Bugün ortaya ne sonuç çıkarsa çıksın demokrasi mücadelesi bitmiş olmayacak. Biz de kazansak sonlanmış olmayacak. Diğer adayalar da kazansa demokrasi arayışı devam edecek. Bugünkü bir başlangıç sadece. Emeğiyle alın teriyle üretenler adına yeni bir başlangıçtır. Elbetteki çıkacak oyların oranları da bu sıçramanın niteliğini belirleyecektir.”
Yeni oy pusulası verilmediği iddiaları
İstanbul’da oy kullanan bazı seçmenler, yanlışlıkla farklı adayı işaretledikleri gerekçesiyle yeni oy pusulası istediler. Yeni oy pusulası verilmemesi üzerine ise mühürü tüm adaylara basarak oylarını geçersiz hale getirdiklerini savundular.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından geçen hafta yayınlanan raporda 18 milyon fazla oy pusulası basıldığı belirtilmişti.
Türkiye’de sabah saat 8:00’da başlayan oy verme işlemi akşam 17:00’da sona erecek. Seçim sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını da kapsayan YSK yasakları ise saat 21:00’da sona eriyor. Adaylardan birinin geçerli oyların yüzde 50’sini alması halinde, 24 Ağustos’ta yapılması planlanan ikinci tura gerek kalmadan, köşkün yeni sahibi belli olacak.