Türkiye, PKK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle kimi Avrupa ülkeleri, Avustralya ve Japonya’da bulunan 20 kuruluş ve 62 kişinin Türkiye’deki varlıklarını bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla dondurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kararı, terörizm finansmanının önlenmesine dair 6415 sayılı Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren eylemlerde bulunduklarına dair “makul gerekçelerin varlığına” dayandırdı.
Listede, geniş bir Kürt diasporasının bulunduğu Almanya ve İsviçre'den üçer kuruluş ve Avustralya, Japonya ve İtalya'dan ikişer kuruluş yer alıyor. Adı geçen diğer vakıf ve dernekler ise Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, İsveç, Norveç, Irak ve Suriye'de bulunuyor.
İsveç’in NATO onayı
Listede yer alan ve sosyal medya hesaplarında insani yardım kuruluşu olduğu belirtilen "Insamlingsstiftelsen Kurdiska Roda Solen" isimli kuruluşun ise İsveç’te bulunduğu görülüyor.
Hem İsveç hem de Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskandinav ülkelerinin NATO üyeliklerine, Türkiye'nin terörist olarak kabul ettiği kişileri korudukları gerekçesiyle itiraz etmişti. Türkiye Nisan ayında Finlandiya'nın teklifini kabul etmiş ancak İsveç'i bekletmişti.
Türkiye, İsveç'ten, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK üyelerini dizginlemek için daha fazla adım atmasını talep etti.
Buna yanıt olarak Stockholm, terör örgütüne üyeliği yasadışı hale getiren ve aynı zamanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldıran bir terörle mücadele yasa tasarısı sundu. İsveç geçen yıl imzalanan mutabakatın kendi payına düşen kısmını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın NATO'daki muhataplarına 28 Kasım’da, İsveç'in örgüte katılımı konusunda yoğun çalıştıklarını ve İskandinav ülkesinin ittifaka resmen katılması için yıl sonundan önce bir takvim verdiğini belirtti.
Forum