Türkiye, NATO’ya İsveç'in üyelik onayının önümüzdeki hafta yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısına yetişmeyeceğini iletti.
Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oylamanın, gelecek hafta Brüksel'de yapılacak toplantıya kadar tamamlanmayacağını bildirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu geçen hafta İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamayı konu üzerinde daha fazla müzakere yapılabilmesi amacıyla ertelemişti.
Kaynaklardan biri, komisyonun konuyla ilgili görüşmelerine muhtemelen Salı ya da Çarşamba günü devam edeceğini söyledi. NATO dışişleri bakanları 28-29 Kasım tarihlerinde Brüksel'de bir araya gelecek. NATO’dan bazı yetkililer bu toplantıda İsveç’in NATO’ya katılımının sağlanacağını umuyordu.
İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson ise bugün yaptığı açıklamada, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için Türkiye ve Macaristan’dan yakında onay alma konusunda umutlu olmaya devam ettiğini kaydetti.
Jonson, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İttifaka mümkün olan en kısa sürede katılmak için acele ediyoruz. Bunun çok yakında gerçekleşeceği konusunda umutluyuz” şeklinde konuştu.
Hem İsveç hem de Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskandinav ülkelerinin NATO üyeliklerine, Türkiye'nin terörist olarak kabul ettiği kişileri korudukları gerekçesiyle itiraz etmişti. Türkiye Nisan ayında Finlandiya'nın teklifini kabul etmiş ancak İsveç'i bekletmişti.
Türkiye, İsveç'ten, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK üyelerini dizginlemek için daha fazla adım atmasını talep etti.
Buna yanıt olarak Stockholm, terör örgütüne üyeliği yasadışı hale getiren ve aynı zamanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldıran bir terörle mücadele yasa tasarısı sundu. İsveç geçen yıl imzalanan mutabakatın kendi payına düşen kısmını onayladı.
Onaylanması için tasarının meclis genel kurulu oylamasına sunulmadan önce dışişleri komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra ise Erdoğan'nın imzalaması ile de yasa yürürlüğe girecek. NATO üyesi Macaristan da İsveç'in üyeliğini henüz onaylamadı.
Forum