Erişilebilirlik

Türkiye Oruç Reis'in Faaliyet Haritasını Yayınladı


Türk Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ilişkin yeni NAVTEX ilanının ardından geminin çalışma yapacağı alanın haritasını yayınladı.

Haritayı, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından paylaştı. Erciyes, haritayla birlikte Yunanistan’ın, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerine karşı çıkmasıyla ilgili tezlere dair açıklamalar da yaptı.

Açıklamada Erciyes, Yunanistan’ın bölgenin kendi kıta sahanlığı içinde bulunduğunu iddia ederek büyük bir “yaygara kopardığını” belirtti. Erciyes, “Peki Yunanistan bu iddiada nasıl bulunuyor? Türkiye’nin 2 km uzağında, Yunanistan’ınsa 580 km uzağında bulunan Meis Adası nedeniyle. Yunanistan, bu ufacık adadan dolayı 40 bin km’lik bir kıta sahanlığı iddiasında bulunuyor ve Oruç Reis’i durdurmaya, Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’de engellemeye çalışıyor. Bu aşırılıkçı iddialar, uluslararası hukuka uygun değil. Eşitlik ilkesine aykırı. Buna rağmen Yunanistan, Avrupa Birliği ve Amerika’dan bu iddialara destek vermesini ve Türkiye’nin meşru kıyısal haklarından vazgeçmesi için baskı yapılmasını istiyor. Bu kabul edilebilir ve makul bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Erciyes, buna karşın AB ve ABD’nin Yunanistan’dan bu adil olmayan isteklerine son vermesini istemeleri gerektiğini dile getirdi. Erciyes, bölgede gerilim yaratan ülkenin Türkiye değil, bu aşırılık yanlısı istekleriyle Yunanistan olduğunu savundu.

Dün konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da Yunanistan’ı, samimi ve dürüst olmamakla suçladı ve Mısır’la yapılan anlaşmanın da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Aksoy, “Yunanistan diyalog konusunda samimi ve dürüst olmadığını 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile yaptığı korsan anlaşma ile ortaya koymuştur. Bu anlaşma ile ülkemizin ve Libya’nın Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ihlal edilmiştir. Bu gelişme üzerine Oruç Reis gemimiz, evvelce planlanan sismik araştırma faaliyetine bugün itibariyle başlamıştır. Yunanistan’ın faaliyetimize itiraz etmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Daha önce defaatle dile getirdiğimiz üzere, Meis Adası başta olmak üzere, bölgedeki Yunan adalarının Türkiye’nin kıta sahanlığını kesmesi uluslararası hukukun temel ilkesi olan hakkaniyet ilkesine aykırıdır. Türkiye, gösterdiği iyi niyete bir kez daha karşılık bulamamış olmasından hareketle, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmayı sürdürecek ve daha önceden yapılan planlama çerçevesinde faaliyetlerine kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Öte yandan bölgede sismik faaliyetlerini yürüten Oruç Reis Gemisi’ne Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler de koruma faaliyeti yürütüyor.

Milli Savunma Bakanlığı da Twitter hesabından, Oruç Reis Gemisi’ne eşlik eden Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin fotoğraflarını yayınladı.

Bakanlık Twitter hesabından yapılan paylaşımda da “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma faaliyetine başlayan MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından refakat ve koruma sağlanmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır” denildi.

XS
SM
MD
LG