Türkiye’nin ABD’den küçük ölçekli modüler nükleer reaktör satın almak için görüşmeler yürüttüğü bildirildi.
Bloomberg’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kıdemli enerji danışmanı Justin Friedman, “Kömür yakıtlı termik santrallerin ikamesi olarak nükleere ciddi bir ilgi var” değerlendirmesi yaparak, Türkiye’nin ABD’den 35 adet küçük modüler nükleer reaktör satın alabileceğini dile getirdi.
Friedman “Şimdi esas soru; bu ticaretin hükümetlerarası mı yoksa şirketlerarası mı yapılacağı” dedi. Friedman’a göre 2050’ye kadar nükleerden sağlanacak 20 gigavatlık elektrik üretim hedefini karşılamak üzere 35’e kadar küçük ölçekli nükleer reaktör alımı için alan var.
Bloomberg’ün haberine göre bu ölçekte bir alım milyarlarca dolarlık bir yatırımı gerektirirken, alımlarda ilerlenmesi durumunda bunun nasıl finanse edileceği belirsizliğini koruyor. Türkiye Enerji Bakanlığı’nın konuya ilişkin yorum yapmadığı belirtildi.
ABD ile reaktör görüşmelerinin, Rus kamu nükleer enerji şirketi Rosatom’un Akkuyu nükleer santralını tamamlamak üzere olduğu bir döneme denk geldiğine ve hükümetin Sinop’ta ikinci bir nükleer santral için de Rosatom’la görüştüğüne dikkat çekildi.
Türkiye’de yaklaşık 70 kömür yakıtlı termik santral, enerji ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Türkiye 2053’te net sıfır karbon emisyonunu hedefliyor.