Can Kaybı 3 bin 432'ye Yükseldi
AFAD, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 432’ye yükseldiğini açıkladı.
AFAD’ın açıklamasından kısa süre önce konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, can kaybının 3 bin 419'a yükseldiğini, yaralı sayısının da 20 bin 534 kişi olduğunu belirtti.
AFAD merkezinde açıklama yapan Oktay, illerdeki son can kaybı ve yaralılarla ilgili ise şu verileri paylaştı:
Kahramanmaraş 530 can kaybı, 2 bin 900
Hatay 872 can kaybı, 2 bin 766 yaralı
Osmaniye 293 can kaybı, 1,315 yaralı
Adıyaman 720 can kaybı, 400 yaralı
Diyarbakır 92 can kaybı, 770 yaralı
Şanlıurfa 95 can kaybı, 1791 yaralı
Gaziantep 481 can kaybı, 3 bin 890 yaralı
Adana 146 can kaybı, 2 bin 611 yaralı
Malatya 166 can kaybı, 3 bin 298 yaralı
Elazığ 2 can kaybı, 376 yaralı
Fuat Oktay açıklamasında ayrıca, şu an itibariyle depremden etkilenen tüm illerde 12 bin 181 arama-kurtarma personelinin olduğunu söyledi.
24 bin 443 sağlık personelinin de sahada olduğunu belirten Oktay, 4 bin 191 iş makinesinin fiilen sahada bulunduğunu dile getirdi.
“14 ülkeden 3 bin 294 arama-kurtarma personeli sahada”
Oktay, Türkiye’ye yurtdışından gelen yabancı arama-kurtarma ekipleriyle ilgili de bilgi verdi. Yabancı ekiplerin Adana Havalimanı'na indiğini ve buranın bir “lojistik üssü” haline geldiğini belirten Oktay, hızlı bir şekilde bu ekipleri özellikle Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a sevk ettiklerini kaydetti.
Yurtdışından 3 bin 294 arama-kurtarma personelinin şimdiye kadar geldiğini belirten Oktay, “70’in üzerinde ülke talepte bulunmuş durumda, bunlardan 14 ülke fiilen sahada bulunuyor. Çek, Fransa, Malta, Hollanda, Hindistan, Polonya, Cezayir, İtalya, Moldova, Arnavutluk, İsrail, Özbekistan, Macaristan, Almanya, Sırbistan, Slovakya, Katar, İngiltere ve Rusya” dedi.
Yunanistan'dan yardım malzemeleri ve ekipleri taşıyan askeri bir uçak da Türkiye'ye doğru yola çıktı.
İlk Depremin Ardından 33 Saat Geçti
Dün sabah saatlerinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan 7,8 büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 33 saat geçti. Enkaz altında kalan binlerce kişinin kurtarılması için çalışmalar devam ederken çok sayıda vatandaş, halen daha kendilerinin bulunduğu alanlara arama kurtarma ekiplerinin ulaşmadığı şikayetinde bulunuyor. Özellikle Hatay ve Elbistan'da çok sayıda vatandaş, halen daha enkazlara müdahale eden yardım ekiplerinin olmadığını söylüyorlar. Uzmanlar soğuk havanın da etkisiyle enkaz altında kalan kişilerin hipotermi tehlikesi altında olduğunu ve sürenin daraladığına dikkat çekiyorlar.
HDP milletvekilleri de halkla birlikte yardım çalışmalarının aksamasına tepki gösterdi.
Yardım İçin Gaziantep'e Gelen Gönüllüler Enkaz Bölgelerine Yönlendiriliyor
Arama-Kurtarma çalışmalarına katılmak için sabah erken saatlerden itibaren AFAD Gaziantep Valiliği İl Afet Durum Müdürlüğü önüne gelen yüzlerce gönüllü vatandaş, öğle saatlerine doğru çalışma yapacakları bölgelere otobüslerle gönderildi.
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin bir çok ilinden Gaziantep'e gelen gönüllüler merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinin yanı sıra, İslahiye İslahiye, Nurdağı ve Nizip'teki kurtarma çalışmalarına katılacak.
VOA Türkçe Diyarbakır'dan Son Durumu Aktarıyor
Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıma yolaçtığı yerlerden biri de Diyarbakır. Kurtarma çalışmalarının sürdüğü kentte bu sabah anne babanın çocuklarına sarılı cesetleri çıkarıldı.
VOA Türkçe Muhabiri Mahmut Bozarslan Diyarbakır'daki son gelişmeleri aktarıyor.