Türkiye'nin İsrail'i, Türkiye dahil Filistin toprakları dışında yaşayan Hamas üyelerini hedef almaya çalışmasının "ciddi sonuçları" olacağı konusunda uyardığı öne sürüldü.
İsrail devlet televizyonu KAN ve ABD’nin Wall Street Journal gazetesi, İsrail istihbaratının Katar, Lübnan ve Türkiye'de yaşayan Hamas liderlerini yakalamayı planladığını bildirmişti.
Reuters haber ajansına konuşan bir Türk istihbarat yetkilisi, "İsrailli yetkililerin açıklamalarına ilişkin haberler üzerine muhataplara gerekli uyarılar yapıldı ve (böyle bir eylemin) ciddi sonuçları olacağı İsrail'e iletildi" dedi.
Anadolu Ajansı’na konuşan Türk istihbarat kaynakları da muhtelif istihbarat servislerinin daha önce de Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yasadışı faaliyetler gerçekleştirmeye çalıştığını anımsatarak, hiçbir servisin bu tür operasyonlarına müsaade edilmeyeceğini vurguladı.
KAN dün, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet’in başkanı Ronen Bar'ın yaptığı bir açıklamaya yer vermişti. Yayınlanan ses kaydında Bar, İsrail'in yıllar sürecek olsa bile Lübnan, Türkiye ve Katar'da Hamas'ın peşine düşeceğini söylüyordu.
"Kabine bize halk diliyle Hamas'ı ortadan kaldırma hedefi koydu. Bu bizim Münih'imiz. Bunu her yerde yapacağız, Gazze'de, Batı Şeria'da, Lübnan'da, Türkiye'de, Katar'da. Birkaç yıl sürecek ama bunu yapmak için orada olacağız" diyen Ronen Bar'ın ses kaydındaki bu açıklamaları ne zaman ve kime yaptığı bilinmiyor.
Bar’ın açıklamasındaki Münih ayrıntısı, 1972 yılında Filistinli Kara Eylül grubuna mensup silahlı kişilerin Münih Olimpiyat Oyunları’na düzenledikleri saldırıda 11 İsrailli sporcunun öldürülmesine verilen tepkiyi anlatıyor. İsrail bu saldırıya, birkaç yıl boyunca ve çeşitli ülkelerde Kara Eylül örgütü mensuplarına ve organizatörlerine karşı hedefli bir suikast kampanyası yürüterek karşılık vermişti.
1997'de İsrailli Mossad ajanları dönemin Hamas lideri Halid Meşal'in Ürdün'de zehirlenmesi girişiminde başarısız oldu. İsrail, Meşal'in hayatını kurtarmak için Ürdün'e bir panzehir vermek zorunda kalmıştı. İsrail lideri Benyamin Netanyahu o dönemde de başbakandı.
Wall Street Journal da 1 Aralık’ta yayınladığı haberde İsrail istihbarat servislerinin, ülkenin Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdiğinde dünyanın dört bir yanındaki Hamas liderlerini öldürmeye ve 7 Ekim katliamlarından sorumlu militanları hedef almak için yıllarca sürecek bir kampanyaya hazırlandığını yazmıştı.
Gazeteye konuşan İsrailli yetkililer, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun talimatıyla ülkenin üst düzey casusluk kurumlarının Lübnan, Türkiye ve Katar'da yaşayan Hamas liderlerini avlama planları üzerinde çalıştığını söylemişti.
Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, İsrail, Japonya ve ABD’nin terör örgütü olarak tanımladığı Hamas’a bazı ülkeler koruma sağlıyor.
Hamas liderleri Gazze dışında Lübnan, Türkiye ve Katar'da ikamet ediyor ya da bu ülkeleri sık sık ziyaret ediyor. Katar, Cuma günü bozulan bir haftalık ateşkes için arabuluculuk yapmıştı.
Forum