Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM, Fransa’da Ermeni soykırımını tanımayanları cezalandırmayı öngören yasa teklifi konusunda Barış ve Demokrasi Partisi hariç ortak tutum sergiliyor. İş dünyası örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden de peşpeşe Fransa ürünlerini boykot açıklamaları geliyor.
TBMM’den Ortak Bildiri
TBMM Genel Kurulu’nda 2012 Yılı Bütçe Konunu Tasarısı’ndaki görüşmelerinde dün ve bugün ana gündem maddesi Fransa parlamentosundaki soykırım inkarına ceza getirmeyi öngören yasa teklifi oldu. TBMM’de dün gece saat 21.00 civarında yayınlanan ve AKP, CHP ile MHP’nin imza attığı bildiri ile TürkiyeBüyük Millet Meclisi, Fransa’yı resmen kınadı.
BDP’nin imza atmadığı bildiride, "Sözde Ermeni Soykırımını reddedenlerini cezalandırılmasını öngören tek yanlı, haksız ve asılsız teklifin Fransa Ulusal Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülecek olması vahim, kabul edilemez ve tarihi bir hatadır. Türk halkını derinden yaralayan, Türk tarihini tek taraflı bilgilere dayanarak karalayan ve bu haksızlığa karşı kendini savunma hakkını elinden alan kanun teklifinin gündeme getirilmesini şiddetle kınıyoruz” denildi. Bildiride, olayın tarihçilere bırakılması gerektiği görüşü savunulurken, Fransa’ya Cezayir ve Ruanda’da gerçekleşen ölümler anımsatıldı. Bildiride, “Kendi tarihleriyle yüzleşemeyenlerin asılsız iddialar üzerinden Türk tarihine saldırmaları çok ciddi bir samimiyetsizlik göstergesidir” denilerek, bunun Fransa – Türkiye ilişkilerini derin bir şekilde yaralayacağı vurgulandı.
TBMM gündeminde Fransa’ya yönelik tepkiler bugün de devam etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa parlamentosunda yarın yapılacak oylamada tasarının kabul edilmesi durumunda, Türkiye-Fransa ilişkilerinde telafisi mümkün olmayan, tamir edilemeyecek ölçülerde büyük bir hasar meydana geleceğini belirterek, “Umarım oylamada sağduyu öne çıkar” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugünkü yazılı açıklamasında, "Bilinmelidir ki Türk tarihini husumet kuşatması altına alarak düzmece haber, yorum, iddia veya görüşlerle saygınlığını gölgelemeye ne Fransa’nın ne de başkalarının gücü ve ısrarı yetmeyecektir" dedi. Bahçeli, açıklamasında, yabancı ülke parlamentolarında Ermeni soykırımı ile ilgili yasa çalışmaları konusunda, “bağışlanması mümkün olmayan bir kepazeliktir" yorumunda da bulundu.
BDP Hrant Dink’i Örneğiyle Anlattı
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, bugünkü basın toplantısında, Fransa’ya karşı TBMM’deki tutumu “samimiyetsizlik” olarak değerlendirdi ve neden BDP’nin bildiriye imza atmadığını açıkladı. Kaplan, Türkiye’de soykırım yapıldığını söylediği için Hrant Dink’in Türk Ceza Kanunu’nun 301’nci maddesinden yargılandığını ve sonrasında ise öldürüldüğünü kaydederek, "Şimdi Fransa, TCK 301 benzeri bir madde çıkarıyor. Türkiye de buna karşı çıkıyor. Burada samimi hiç bir yaklaşım göremiyoruz. Kendi ülkesinde ırkçı yasaları fütursuzca kullanan bir zihniyetin başka ülkelerdeki benzer yasalara karşı çıkması iç kamuoyuyla ve uluslararası toplumla alay etmek anlamına gelmektedir” diye konuştu. Kaplan, BDP’nin Fransa ve Türkiye’deki yanlış tutumlara ortak olmayacağını söyledi.
Kamuoyu Protestoya Hazır
Meclis’te Fransa’ya yönelik tepkiler devam ederken, Türkiye kamuoyunda da sivil toplum örgütleri, sendikalar gibi kesimlerden de Fransız ürünlerini boykot gündeme alındı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ciddi darbe vurulacağı yönündeki açıklamasını takiben işçi örgütleri TÜRK-İŞ ile HAK-İŞ’ten ortak açıklama geldi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın, Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) ve Fransa’dan CGT, CFTC ile CFDT konfederasyonlarına ortak bir tepki mektubu gönderdiği bildirildi.
TBMM dışındaki DSP, BBP gibi bazı siyasi partilerle birçok sendika kuruluşu ise gün boyu yaptıkları yazılı açıklamalarla Fransız ürünlerini boykot çağrısında bulundu.
Türk basınında, boykot çağrılarıyla ilgili Türkiye ile İtalya arasında terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın İtalya’da bulunduğu dönemde yaşanan kriz örneği de gündeme geldi. O dönemde Türkiye’de İtalyan ürünleri ciddi bir boykot süreci yaşamış ve ticari ilişkiler zarar görmüştü.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile Görüşecek
Bu arada Ankara’da günün gelişmelerinden biri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın AKP Genel Merkezi’nde görüşeceği bilgisi oldu. Erdoğan’ın geçirdiği rahatsızlık nedeniyle “geçmiş olsun” niteliğindeki ziyarette, iktidar partisi ile ana muhalefet partisi başkanları arasında Fransa’ya karşı ortak tutumun değerlendirileceği öğrenildi.
Bir Mektup da NATO’daki Fransız Parlamenterlere
NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AKP Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun da, asamble üyesi 12 Fransız parlamentere bir mektup gönderdi. Alaboyun, mektubunda, “1789 tarihinde hiç kimsenin görüşleri ve inançları sebebiyle cezalandırılamayacağı ilkesini benimsemiş Fransa’nın, bu konuyu özgür düşünce alanından çıkartarak, bir suç haline getirmesi, Fransız tarihi ve kültürü açısından da anlaşılması güç bir gelişmedir” dedi.
Bunun yanında protestolar çerçevesinde, birçok sivil toplum örgütü Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.