Türkiye’ye kısa bir süre önce ziyarette bulunan küresel medya hakları örgütlerinin temsilcileri, medya özgürlüğünün yaklaşan 1 Kasım genel seçimleri öncesinde ciddi tehlike altında olduğu uyarısında bulunuyor.
Örgüt temsilcilerinin ziyaretleri, özellikle iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi destekçilerinin Hürriyet'in İstanbul bürosunu hedef alan saldırılarını ve birkaç gün sonra da Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’ın dövülmesini izliyor.
Ziyareti düzenleyen Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) temsilcilerinden Steven Ellis, bu yaşananların Türkiye’de basın özgürlüğünü hedef alan kaygı verici saldırıların yalnızca bir parçası olduğunu belirtiyor. Ellis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve sayısı gittikçe artan hakaret davalarına, medya kuruluşlarındaki işten çıkarmalara dikkati çekiyor.
Dicle Haber Ajansı çalışanları, terörle mücadele yasaları çerçevesinde meslektaşlarının tutuklanmasını protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi.
Ayrıca güneydoğuda Vice Haber kuruluşuna çalışan ikisi İngiliz üç muhabir tutuklandı. İngiliz vatandaşları sınır dışı edildi, ama Iraklı Kürt muhabir hala hapiste.
Türkiye’y ziyaret eden heyette bulunan Sansür Endeksi’nden Melody Patry, cezaevindeki Iraklı Muhammed Resul’ün yalnızca işini yaptığı için cezalandırılan gazetecilerden biri olduğunu belirtiyor.
Hükümet yanlısı Sabah gazetesinin haber editörü Mehmet Solmaz, Türkiye’yi eleştiren çevrelerin karmaşık medya ortamını algılayamadığı düşüncesinde. Solmaz, gerçek baskının “farklı gündeme sahip medya patronlarından geldiğini” savunuyor.
Solmaz’a göre gazeteciler, meslekleri ve siyaset arasındaki ayrımı yapamıyor, “Türkiye’deki gazetecilerin çoğu, haber vermek olan işlerini yapmak yerine eylemci gibi davranıyorlar” diyor.
Türk hükümeti, Uluslararası Basın Enstitüsü tarafından yapılan görüşme talebini geri çevirdi. Bu iddiaları doğrulamaya çalışan Amerika’nın Sesi muhabiri de sorularına henüz yanıt alamadı.