Erişilebilirlik

Türkiye’de Basın Özgürlüğünde Yeni Tartışma


Türkiye’de Vakıfbank’ın, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'ndaki sponsorluğunu ödüller açıklandıktan ve Gezi fotoğrafına ödül verilmesinden sonra geri çekmesi tartışılıyor

Türkiye’de Vakıfbank’ın, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'ndaki sponsorluğunu ödüller açıklandıktan sonra geri çekmesi basın özgürlüğü açısından tartışma yarattı. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan TFMD Başkanı Rıza Özel, Vakıfbank’ın resmi yazılı gerekçesinde Gezi fotoğraflarına ödül verilmesiyle ilgili bir ifade bulunmadığını, ancak ödüller açıklanır açıklanmaz sponsorluktan sürpriz bir şekilde vazgeçildiğini söyledi.

Türkiye'de kamu yararına dernek statüsündeki Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 29 yıldır sürdürdüğü Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nda süreç yarı yarıya tamamlandıktan sonra ödül töreni arifesinde sponsorsuz kaldı. TFMD'ye son 4 yıldır ana sponsor olan Vakıfbank, ödül alacak kareler ve foto muhabirleri açıklandıktan hemen sonra sponsorluk anlaşmasını feshettiğini açıkladı. Vakıfbank, 24 Şubat'ta ödüller açıklanınca 25 Şubat’ta sözlü olarak ardından da 26 Şubat'ta da yazılı olarak sponsorluktan çekildiğini TFMD’ye bildirdi. Vakıfbank, TFMD yönetimince yapılan uzlaşma çağrılarını da yanıtsız bıraktı. Vakıfbank'ın sponsorluktan çekilme nedeninin, Gezi Parkı protestolarında simge karelerden birine dönüşen ve Reuter Haber Ajansı’ndan Osman Örsal’ın çektiği 'Kırmızılı kadın' adlı fotoğrafın yılın basın fotoğrafı olarak seçilmesi olduğu iddia edildi.

Kamu ortaklığı niteliğindeki Vakıfbank’ın mevcut yönetiminin iktidara yakın olduğu belirtilirken; genel müdürlük koltuğunda AKP’den 23’ncü ve 22’nci TBMM’de Afyonkarahisar milletvekilliği yapmış Halil Aydoğan’ın oturması örnek gösterildi.

Peki 2013 yılı Türkiyesi’nden hangi kareler TFMD’nin Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nda ödüle değer bulundu? Anadolu Ajansı, Sabah, Türkiye, Zaman, Hürriyet, Vatan, Milliyet, Akşam, Habertürk, Depophotos, Associated Press, VII Ajans, İzTV gibi kurumlarda çalışmış veya çalışan yönetici kişilerden seçilmiş 17 kişilik jüri, Gezi Parkı prostestolarından 3 fotoğraf ile 2 fotoğraf serisini ödüle layık gördü. Gezi kareleri yanı sıra Suriye’de El-kaideye yakın grupların infaz fotoğrafları ödül aldı. Siyaset dalında ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın kareleri ödüllendirildi. Ancak TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nda 28 yıl boyunca ödül alan tüm kareleri yayınlayan Anadolu Ajansı, 2013 yılı sonuçları açıklanınca bu yıl ilk kez yalnızca 6 kare fotoğrafı abonelerine servis etti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00
Linki indirmek için

Süreci Rıza Özel anlattı

TFMD Başkanı Rıza Özel, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın 4 yıldır ana sponsoru olan Vakıfbank ile sponsorluk anlaşmasını her yıl Aralık ayında yenilediklerini kaydetti. Geçen yılın karelerini ilan edecekleri bu yılki yarışma süreci için de Vakıfbank ile ana sponsorlukta anlaşma sağlandığını kaydeden Özel, 20 Şubat’ta jüri üyelerinin Ankara’ya gelerek yarışmaya katılan kareler üzerinde çalışmaya başladığını söyledi. Özel, “Jüri kararıyla 24 Şubat’ta ödül değer görülen kareler açıklandı. Vakıfbank, 25 Şubat’ta sözlü olarak ilk önce sponsorluktan vazgeçtiklerini iletti. 26 Şubat’ta ta yazılı olarak Vakıfbank’ın sponsorluk anlaşmasını feshettiği açıklandı. Resmi gerekçe bildirilmedi. Dolayısıyla ben doğrudan Gezi nedeniyle diyemem. Vakıfbank kendisi açıklayacaktır” dedi.

Özel: Foto muhabiri çağın tanığıdır

Kamuoyundaki algı itibariyle Gezi karelerine ödül verilmesi gerekçesiyle Vakıfbank’ın sponsorluktan ayrıldığı düşüncesi konusunda TFMD Başkanı sıfatıyla yorum yapmayı yanlış gördüğünü belirten Özel, ödüle değer görülen kareler ilgili tabloyu değerlendirdi. Özel, “Foto muhabiri, yaşadığı çağın görsel tanığıdır. Yılın kareleri dediğimizde o yıla damgasını vuran, çağın tanıdığı niteliğindeki fotoğraflardır. Jürimiz de 2013 yılı için yılın karesi olarak Reuter Haber Ajansı foto muhabiri Osman Örsal arkadaşımızın çektiği Gezi olayları sırasında kırmızı kadına yapılan müdahaleyi gösteren kareyi seçti” diye konuştu.

Yılın kareleri denildiğinde Türkiye’deki tüm olayları dikkate almak gerektiğini vurgulayan Özel, ancak 2013 yılında Türkiye gündemindeki ve tarihindeki yeri açısından Gezi’nin dikkat çekici konumunu anımsattı. Özel, “Şunu söyleyebiliriz Türkiye’nin geçtiğimiz yıl en önemli olayı Gezi idi. Tarihi bir dönüm olarak bütün dünyada nitelendiriliyor. 23 ödülümüz var. Bu ödüllerden sadece 5’i Gezi olaylarıyla ilgili oldu. Bunlardan 2’si tek kareler, 3 ödülümüz ise seri karelere ait. Ama bunun yanı sıra Suriye’deki bazı karelere verildi. Dolayısıyla ödüllerde dengeli bir dağılım olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Özel: Bize sürpriz oldu

Vakıfbank’ın resmi gerekçe bildirmeden ödüller açıklandıktan sonra sponsorluktan çekilmesini ‘sürpriz’ olarak yorumlayan Özel, “Vakıfbank ile 4 yıldır süren bir birlikteliğimiz vardı. 29 yıldır bu yarışmamız sürüyor. Bu yıl 30’uncu yılımızı kutluyoruz. Biz bu yarışma için tek sponsor kabul ediyoruz ki yarışma prestiji açısından… Şimdi hiç sponsorumuz yok. Bizim ödül törenimize de Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere siyasetçiler de her zaman geldi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ödül töreni Nisan ayında olacaktı ancak şimdi bu töreni ertelememiz gerekti” diye konuştu.

TFMD olarak yeni sponsor arayışına girdiklerini kaydeden Özel, bu arada foto muhabirlerinden de “Biz bu kareleri sokaklarda çekiyoruz gerekirse töreni de sokakta düzenleriz” gibi destek mesajları geldiğini aktardı. Bazı ödül sahiplerinden de para ödülünü istemedikleri gibi tepkiler geldiğini kaydeden Özel, her şeye rağmen TFMD’nin 30’ncu Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın 29’ncu yılına yaraşır bir ödül töreni düzenlemek istediklerini belirtti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG