Erişilebilirlik

ABD ile Ortak Operasyon Mümkün mü?


Bir yandan ABD’nin Suriye’de PYD-YPG’yle işbirliğinden diğer yandan IŞİD’in Türkiye’nin muhalif olarak kabul ettiği güçlerin kontrol ettiği Azez’i baskı altına almasından rahatsız olan Türkiye, Washington yönetimine Suriye’de ortak operasyon düzenlemeyi teklif etti. Ankara’nın NATO’daki müttefikine teklifini kamuoyuna duyuran ilk isim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

“Güçleri birleştirirsek Cerablus hattından Rakka’ya doğru gidilebilir”

Dün Antalya’da diplomasi muhabirlerine konuşan Çavuşoğlu, “Güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var. Cerablus hattından bir cephe açılsa aşağıya doğru temizlenip sonra rahatlıkla Rakka'ya doğru gidilebilir," dedi.

Washington-Ankara arasındaki artan diplomasi trafiğine ilişkin en kapsamlı açıklamayı ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptı.

“Ortak operasyon kararı yok ama teklif masada”

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle biraraya gelen Başbakan Yardımcısı, Türkiye’nin ABD’ye ortak operasyon düzenleme teklifinde bulunduğunu teyit etti: “Ortak operasyon konusunda henüz verilmiş bir karar yok ancak tüm teklifler masada. Ayrıntıların operasyon kararlılığının ortaya konulması sonrası netleşecek. Durumu, bıçağın kemiğe dayandığı nokta olarak görmek lazım. Burada Türkiye maceracı bir şekilde davranmaz. Oradaki dengeleri herhalde herkesten, diğer bütün ülkelerden daha iyi biliyoruz. Ancak Kilis'in bombalandığı, Gaziantep havalimanına roketin atıldığı bir ortamda yaşanan gelişmelere seyirci kalmak mümkün değil. Böyle bir teklif masada ama teferruatını isterseniz ifade etmeyeyim."

PYD ya da IŞİD’in Cerablus hattının batısına geçmesinin Türkiye’nin ulusal güvenliğini ihlal olacağını ABD ve diğer müttefik ülkelere defalarca aktardığını belirten Numan Kurtulmuş, Ankara’nın hassasiyetinin dikkate alınmadığından şikayet etti.

Kurtulmuş’tan ABD’ye: “Ya YPG ya Türkiye”

ABD’nin Suriye’de YPG’ye açıktan destek vermesinden Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getiren Başbakan Yardımcısı’na göre, Washington yönetiminin artık karar vermesi gerekiyor: “ABD'nin çok açık söyleyeyim, vereceği bir karar var. Yani, Türkiye gibi uzun yıllardır NATO kapsamında müttefik olduğu bir ülkeyle mi ittifakını sürdürecek, yoksa Türkiye'ye karşı olduğu bilinen güçlerle yeni ittifaklar mı geliştirecek?”

“ABD ortak operasyona evet demeyecektir”

Suriye savaşının en başından beri en yakından takip eden isimlerin başında gelen Yakındoğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede bugün mevcut konjonktürde Türkiye’nin Suriye’de bir kara harekatının parçası olmasının mümkün olmadığı görüşünü savundu:

“Suriye’de egemen bir devlet var. Bu devlet Türkiye’nin Suriye’ye girmesini istemiyor. Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkilerin bozulduğu Moskova da Şam’dan farklı düşünmeyecektir. Zaten bugün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ‘Türkiye Irak’tan çekilmeli’ dedi. Bu konjonktürde ABD özellikle Rusya’yı karşısına almak istemeyecektir.”

“ABD’nin YPG’ye sırt çevirmesi çok zor”

Alptekin Dursunoğlu’na göre, Türkiye’nin Suriye’deki tek seçeneği Suudi Arabistan merkezli politikayı terk etmek ve Cenevre 3 koşullarını kabul etmek: “Türkiye 2014 yılında başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun ağzından IŞİD, PYD ve Suriye rejimiyle sınırdaş olmak istemediğini açıkladı. Ancak bugün iyice ortaya çıktı ki muhalif olarak nitelediği unsurların sahada diğer güçlere üstünlük sağlaması mümkün değil. ‘Türkiye artık bunların hiçbirini istemiyoruz’ diyemez. Tehdit sıralaması yapıp karar vermeli. Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz iddiası pek gerçekçi değil. Üstelik ABD’nin Suriye’de kara gücüne en çok güvendiği yapı Kürtler, onlara sırt çevirmesi çok zor.”

XS
SM
MD
LG