Erişilebilirlik

TÜRK-İŞ: “9 Bin Lira Verirlerse Masaya Otururuz”


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) tarafından Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında da uzlaşma sağlanamadı.

İşçileri temsilen komisyon toplantısına katılan TÜRK-İŞ heyetiyle kısa bir basın açıklaması yapan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu açıkladı.

Atalay, “20 gündür süren bir süreç, arkadaşlar üçüncü toplantıyı yaptılar. Bir saat evvel beni de buraya çağırdılar. Biz ayın 1’inde dedik ki TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor, yoksulluktur, açlıktır bir araştırma yapıyorlar. Ayın 1’inde TÜRK-İŞ açlık sınırı 7 bin 785 TL, yoksulluk sınırı 10 bin TL. Böyle bir ifade kullanmıştık, bu ifade üzerinden 20 gündür ‘TÜRK-İŞ’in teklifi 7 bin 785 TL’ dendi. Bizim bu zamana kadar hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e, komisyona söyledim. TÜRK-İŞ’in resmi teklifi 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız, vermezlerse o meselenin içinde olmayız” dedi.

TÜRK-İŞ: “9 Bin Lira Verirlerse Masaya Otururuz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

TÜRK-İŞ Başkanı, her ne kadar kendi konfederasyonun açıkladığı yoksulluk sınırını 10 bin lira olarak ifade etmiş olsa da Aralık ayı başında yayınladığı çalışmada dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 25 bin 365 lira, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 10 bin 170 lira olduğunu kamuoyuna duyurmuştu.

TÜRK-İŞ Başkanı işverenin teklifini açıklamadı

TÜRK-İŞ Başkanı bir gazetecinin “işverenin teklifi nedir” şeklindeki sorusunu, “Onu işverene sorun” diye yanıtladı.

Ancak toplantı sonrası ne bakanlık ne de TİSK yetkilileri herhangi bir açıklama yapmadı.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı öncesinde 2 Aralık’ta TRT Haber’de katıldığı bir programda, "7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul etmemiz sıfır, kırmızı çizgimiz” demesi üzerine şimşekleri üzerine çekmişti.

DİSK-AR: Türkiye’de çalışanların yüzde 49’u asgari ücret ya da yüzde 10 üzerinde aylık ücret alıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık ayında açıkladığı İşgücü İstatistikleri’ne göre, ülkede 31 milyon 200 bin çalışan var.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) 5 Aralık’ta kamuoyuna duyurduğu Asgari Ücret Gerçeği 2023 adlı çalışmaya göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 49’u asgari ücret veya asgari ücretin yüzde 10 üstünde aylık ücret alıyor.

Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 4’ün altında.

Türkiye, Bulgaristan ve Arnavutluk’tan sonra en düşük asgari ücret veren ülke

Aynı araştırmadaki bir başka çarpıcı bulgu ise, 2012 yılında Avrupa’da 10 ülkenin aylık asgari ücreti Euro bazında Türkiye’nin gerisindeyken, bu sayı 2022’de ikiye düştü.

Bulgaristan ve Arnavutluk hala çalışanlarına Türkiye’den daha az asgari ücret verirken, Sırbistan, Romanya, Hırvatistan, Letonya, Macaristan, Polonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti , Litvanya, Slovakya’da asgari ücret Türkiye’deki asgari ücretin üstünde.

Aynı araştırmaya göre, 2003 yılında 12 aylık net asgari ücretle 23 Cumhuriyet altını alınabilirken 2022 yılında bu miktar 5 Cumhuriyet altınıma düştü.

DİSK asgari ücretin 13 bin 200 lira olmasını istedi

TÜRK-İŞ’ten sonra ikinci büyük işçi konfederasyonu olan Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), asgari ücretin 10 bin lira, sonra üçüncü büyük işçi konfederasyonu olan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise 13 bin 200 lira olmasını talep etmişti.

Muhalefet partilerinin asgari ücret beklentisi de TÜRK-İŞ’in şimdilik Çalışma Bakanlığı ve TİSK’i ikna edemediği 9 bin liranın üstünde.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da de asgari ücretin en az 10 128 lira olması gerektiğini belirtirken, İyi Parti’nin asgari ücret teklifi ise 9 bin 600 lira oldu.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG