Erişilebilirlik

Trump Yönetiminin Terörle Mücadele Politikası Neleri İçeriyor?


Trump Yönetiminin Terörle Mücadele Politikası Neleri İçeriyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Amerika’nın terörle mücadele taktiği değişti mi? Trump yönetiminin nasıl bir terörle mücadele planı var? Konu, Washington’da düzenlenen bir toplantıda tartışıldı.

Arap İlişkileri Ulusal Konseyi ve Amerika Körfez İşbirliği Konseyi’nin düzenlediği toplantıya, Amerika-Arap İlişkileri Ulusal Konseyi’nde uluslararası konularda uzman Fahad Nazer, Amerika İlişkileri Ulusal Konseyi’inde uluslararası konularda bir başka uzman isim aynı zamanda Yakın Doğu Asya Stratejik Çalışmalar Merkezi’nde Doçent David Roches’la Kongre Araştırma Bölümü Ortadoğu uzmanı Chrıstopher Blanchard katıldı.

David Roches, Trump yönetiminin terörle mücadele taktiğinin eski yönetimlerden fazla farklı olmadığı düşüncesinde: "Trump yönetimine baktığımızda terörle mücadele konusunda çoğunlukla değişmeyen, sadece Obama yönetiminde değil, önceki George Bush dönemindeki yapıda da devam eden bir yaklaşım görüyoruz.+36.12 Yönetimin politikaları dikkat çekici şekilde benzer. Bunun nedenlerinden biri yönetimde hala bazı kadroların doldurulmamış olması."

Roches, Amerikan halkının orduya ve yönetime sınırlı oranda manevra yapma yetkisi verdiğine inanıyor: "Amerikan halkı ‘evet IŞİD’in yenilmesini görmek istiyoruz ama alanda büyük ölçüde asker görmek istemiyoruz’ dedi. Amerikalılar yönetime ve orduya sınırlı manevra yetkisi verdi, bu da politikanın değişmesinden çok devamını sağladı, yani görebileceğiniz sadece alandaki gelişmelere göre taktiksel ve operasyonel değişiklikler. Büyük oranda stratejik yaklaşımda değişiklik beklenmemeli."

Roches, iç konulara yoğunlaşan ve sınırlı sayıda olan personeliyle Trump yönetiminin teröre karşı stratejisinin değişmeyeceği görüşünde. Roches, terör örgütlerinin yapısının değiştiğine de dikkat çekiyor: "Bombalanabilen, topçu ateşi açabileceğiniz askeri bir güçten, dağınık bir örgütlenmeye dönüşen biryapı görüyorsunuz. Bu yapıyı bulmanız daha zor. Batılı demokrasiler böyle bir yapıyla mücadele etmekte daha çok zorlanacaktır..+45.52.. Yani sorun aynı, ama Batı’nın kullanacağı taktikler de aynı olacaktır, nedeni de bu, bir nesil uzunluğunda bir sorun var ve sorunun çözümü de çok uzun sürebilir."

Konuşmacılardan Fahad Nazer de yaşananların bir medeniyetler savaşı olmadığını söyledi, geçen yılın terörle mücadele konusunda önemli olduğunu vurguladı: "Bu çabada önemli bir yıl oldu, en acımasız terör grupları Irak ve Suriye’deki topraklarının büyük bölümünü kaybetti.+19.56 Bu savaş bitmedi, zorluklar olacak, terörist gruplar adam toplamaya devam edecek, ama uluslararası toplum 2017’de dönüm noktası yaşadı ve umarım 2018’de de bu devam eder."

Kongre Araştırma Bölümü’nden Christopher Blanchard da Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’la Amerika’nın IŞİD’le mücadeleden sorumlu yetkilisi Brett McGurk’ün terörle mücadeleyi hala tehdit olarak nitelediklerine dikkat çekti: "Önemli başarılar kazanıldı ama askeri yetkililer savaşın bitmediğinin farkında, hikayenin sonunda değiliz ama askeri harekattan, terör hücrelerine, altyapıya odaklanan bir aşamaya geçiliyor. Buarada milyonlarca kişinin evlerini terketmesi sorununa odaklanmak da gerekiyor."

Blanchard, Yemen’de, Libya’da, Afrika’da şu andaki durumun iyimser olmayı imkansızlaştırdığı uyarısında da bulundu.

XS
SM
MD
LG