CHP’nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ABD’de sürdükleri temaslarını tamamlayıp Türkiye’ye döndü.
ABD’de başta Trump yönetimi olmak üzere çeşitli temaslarda bulunduklarını belirten CHP Başkan Yardımcısı Öztürk, Trump yönetiminin Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda Obama yönetiminden farklı düşünmediğini söyledi.
Öztürk, New York Üniversitesi (NYU) Hukuk Fakültesinde düzenlenen ‘Cumhuriyet Buluşması’ panelinin ardından gazetecilere ABD’deki temaslarını değerlendirdi.
Öztürk,“ABD’ye geliş nedenimiz yeni yönetimle Türkiye ile ilişkilerde bir fark olup olmayacağını genel manada anlamak oldu. Üç konu vardı. Bunlardan birincisi Fethullah Gülen’in iadesinin olup olmayacağıydı. Obama yönetiminde Fethullah Gülen’in iadesi hep hukuki bir konu olarak görülüyordu. Siyasi bir konu olmadığı belirtiliyordu. Bu defa bir farklılık var mı diye soruşturduk. Hükümetin temsilcileri olumlu bir hava estiriyorlardı. Ancak gördük ki bu konuda Donald Trump yönetimi Obama yönetiminden farklı bir çizgide değil. Bunu da hukuki bir konu olarak değerlendiriyorlar. Israrla siyasi bir konu olmadığını savunuyorlar. Dolayısıyla bu konuda farklı bir şeyin olmayacağını düşünüyoruz” dedi.
“ABD PYD ile çalışmaktan vaz geçmeyecek”
Öztürk, Suriye konusunu da gündeme getirdiklerini belirtti. ABD’nin PYD’yi bir NATO müttefikine tercih etmesini tasvip etmediklerini gündeme getirdiklerini belirterek, ”ABD yönetiminde bürokrasinin büyük bir kısmı Obama yönetiminden kalma. PYD ile ilişkiyi ön plana çıkartmak isteyen bir bürokrasi. Trump yönetiminden konuştuğumuz bazı kişiler Obama’nın Türkiye’nin önemini fark edemediğini belirttiler. Türkiye’nin öneminin zamanla daha iyi anlaşılacağını belirttiler. Bunun önemli olduğunu belirtiyorlar ama PYD konusuna gelince çok farklı bir çizgi takip etmeyeceklerini görüyoruz. Rakka’ya düzenlenecek operasyonda PYD ile beraber hareket edecekleri izlenimini aldık. Menbiç konusunda Türkiye ile zıt şeyleri düşünüyorlar. Menbiç’ten PYD’nin uzaklaştırılmasını kabul etmiyorlar. Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunu gündeme getirdik. ABD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü yeterince önemsediğini düşünmüyoruz. ABD’nin PYD ile çalışmaktan vaz geçmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.
“Türkiye’de tek adam rejiminden endişeliler”
Öztürk, temaslarında 16 Nisan’da anayasa değişikliğiyle ilgili yapılacak referandum konusunun da gündeme geldiğini belirterek, “Bize yöneltilen sorulardan anlıyoruz ki Türkiye’de demokratik sistemin kaybolacağını düşünüyorlar. Tek adam rejimine geçileceğini düşünüyorlar. Türkiye'nin ekseninin kayacağını düşünüyorlar. Türkiye'nin bu yüzden Batı'dan uzaklaşacağından endişe duyuyorlar. Bu referandumda beklentileri belli. Hükümetin seçim güvenliğini sağlayıp sağlamayacağından endişeliler. Hükümetin referandum sürecini bütün medyayı kullanarak yönlendirdiğini biliyorlar” dedi.
Salıcı: “Gülen’in iadesi konusunda görüş farklı değil”
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ABD’deki temaslarını Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Salıcı, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve altı ayrı bölgeden Kongre üyeleriyle görüştüklerini belirterek özellikle Suriye ve Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda yeni yönetimin nasıl tavır alacağı konusunda meraklar olduğunu belirtti. Salıcı, “Özellikle Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili Obama yönetiminden farklı olarak Trump yönetiminin olaya daha yakın daha sıcak anlayışla yaklaştıklarını söylüyorlar. Ama biz bunu hissetmedik. Konunun bir yargı meselesi olduğunu ifade ediyorlar. Obama yönetiminde de bize bu konuda yeterli kanıt getirin, mahkemeden karar çıkması lazım. Yasal prosüdür neyse o uygulanır deniyordu. Şimdi ki görüş de farklı değil.”
Suriye konusunda ABD ile Türkiye’nin PYD konusunda farklı düşündüklerini ifade eden Salıcı bu konuda görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, “ABD’nin duruşunda PYD veya YPG konusunda bir değişiklik yok. Onlar terör örgütü olarak görmediklerini ve bu konuda farklı düşündüklerini ifade ediyorlar” dedi.