Erişilebilirlik

Trump’a yönelik suikast girişimiyle suçlanan zanlının aylar önce bir not bıraktığı ortaya çıktı


Geçen hafta eski Başkan Donald Trump’a Florida’daki golf kulübünde suikast girişiminde bulunmakla suçlanan kişinin, Trump’ı öldürme niyetini yazdığı bir not bıraktığı ortaya çıktı.
Geçen hafta eski Başkan Donald Trump’a Florida’daki golf kulübünde suikast girişiminde bulunmakla suçlanan kişinin, Trump’ı öldürme niyetini yazdığı bir not bıraktığı ortaya çıktı.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’a yönelik geçen hafta Florida’daki suikast girişiminden suçlanan kişinin eski Başkan’ı öldürme niyetinde olduğunu belirten bir not bıraktığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, 58 yaşındaki Ryan Wesley Routh’un aracında Donald Trump’ın programına ilişkin tarih ve yer listesinin de bulunduğu belirtildi.

Yetkililere göre bu not, adı paylaşılmayan bir kişinin evine kutu içinde aylar önce bırakılmıştı ve kutu, geçen Pazar Routh’un gözaltına alınmasına kadar bu kişi tarafından açılmamıştı.

Kutunun içinde mühimmat, metal bir boru, inşaat malzemesi ve bazı gereçlerle, telefon ve çeşitli mektuplar da vardı. Kolluk güçleriyle iletişime geçen bu kişinin adı ise açıklanmadı.

Savcılara göre notta, “Bu Donald Trump’a yönelik bir suikast girişimiydi ama başarılı olamadım. Elimden geleni yaptım ve mümkün olan en iyi cesareti gösterdim. Şimdi işi bitirmek size kalmış ve ben de işi tamamlayan kişiye 150 bin dolar para ödülü vereceğim” yazıyordu.

Pazartesi günkü duruşmadan önce mahkemeye iletilen belgelerdeki bu ayrıntıların savcıların Routh’un kamu güvenliğine yönelik bir tehdit olduğu yönündeki iddiasını güçlendirmesi bekleniyor.

Yetkililer, Trump’ın geçen hafta Florida’da golf oynadığı golf kulübündeki suikast girişiminin, çalılar arasında bir tüfeği fark eden Gizli Servis görevlisi tarafından engellendiğini belirtiyor.

Wesley Routh, Pazar günü öğleden sonra Trump’ın golf kulübünü olası tehdit ihtimaline karşı bölgede güvenlik taraması yapan bir Gizli Servis görevlisinin, doğrudan Trump’a yönlendirilmiş yarı otomatik bir silahın kabzasını fark etmesinin ardından gözaltına alınmıştı.

Routh’un avukatındansa henüz bir açıklama gelmedi.

Aracında altı adet cep telefonu bulundu

Adalet Bakanlığı’nın elindeki cep telefonu kayıtları, Routh’un Ağustos ayı ortasında Florida’daki West Palm Beach’e gittiğini, 18 Ağustos ile suikast girişimi arasında geçen süre zarfında birkaç kez Trump’ın golf kulübü ve konutu yakınlarında bulunduğunu gösteriyor.

Routh’un aracında arama yapan yetkililerin bulduğu altı adet cep telefonundan birinde Palm Beach’ten Meksika’ya nasıl gidileceğini gösteren bir Google araması da yer alıyordu.

Yetkililere göre arabada Trump’ın kamuoyu önüne çıkacağı yerlerin listesi ve tarihleri de vardı.

Routh’un arabasında bulunan bir not defterinde Rus ve Çin hükümetlerine yönelik eleştirilerin olduğu ve Ukrayna adına savaşa nasıl katılabileceğine ilişkin notların bulunduğu da belirtiliyor.

Mahkeme belgelerinde geçen sene Routh tarafından kaleme alınan bir kitapta Trump’ın Ukrayna dahil dış politika yaklaşımlarını sert şekilde eleştirdiğinden de söz ediliyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG