Erişilebilirlik

Trump ve Cumhuriyetçiler Biden’ın çekilmesinden memnun: “Kamala Harris'i yenmek daha kolay olacak”


Trump ve kampanya ekibi, daha sonra sosyal medya üzerinden Biden ve Harris hakkında açıklamalarda bulunurken Biden'ın başkanlık görevini sürdürmeye uygun olmadığını kaydetti
Trump ve kampanya ekibi, daha sonra sosyal medya üzerinden Biden ve Harris hakkında açıklamalarda bulunurken Biden'ın başkanlık görevini sürdürmeye uygun olmadığını kaydetti

ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim yarışından çekilmesinin ardından Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, yaptığı ilk açıklamada Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in daha kolay yenileceğini düşündüğünü söyledi.

Trump CNN’e yaptığı açıklamada, Biden'ı “ülke tarihindeki açık ara en kötü başkan” olarak tanımladı.

Trump ve kampanya ekibi, daha sonra sosyal medya üzerinden Biden ve Harris hakkında açıklamalarda bulunurken Biden'ın başkanlık görevini sürdürmeye uygun olmadığını kaydetti.

Truth Social isimli sosyal medya platformundaki paylaşımında Biden’ın hiçbir zaman başkanlık için uygun olmadığını yazan Trump, "Başkanlık makamına ancak yalanlarla, yalan haberlerle ve evinin bodrumunu terk etmeyerek ulaştı. Doktoru ve medya dahil etrafındaki herkes onun başkan olamayacağını biliyordu” dedi.

Aynı mesajda göçmenlerle ilgili mesajını da yineleyen Trump, “Ve şimdi ülkemize ne yaptığına bir bakın. Birçoğu hapishanelerden, akıl hastanelerinden olan, aralarında rekor sayıda teröristin bulunduğu, tamamen kontrolsüzce ve inceleme yapılmadan milyonlarca insan sınırı geçti” ifadelerini kullandı.

Trump, “Onun başkanlığından dolayı çok acı çekeceğiz ama onun verdiği zararı çok hızlı bir şekilde telafi edeceğiz. AMERİKA'YI YENİDEN YÜCELTELİM!” dedi.

Trump memnun: “Kamala Harris'i yenmek daha kolay olacak”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Trump'tan "bir sonraki tartışma programı Fox News'da olsun" çağrısı

Donald Trump Biden'ın yarıştan çekildiğini açıklamasının ardından, Eylül ayında yapılması planlanan bir sonraki televizyon tartışmasının kendisine daha yakın olan Fox News'da yapılması çağrısında bulundu.

27 Haziran'daki ilk tartışma programı CNN'de yayınlanmış ve bir sonrakinin de 10 Eylül'de ABC'de yapılması kararlaştırılmıştı.

Donald Trump ABC kanalının taraflı olduğunu iddia etti; Demokrat Parti'nin adayı kim olursa kendisiyle Fox News'da karşı karşıya gelmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Cumhuriyetçi Johnson'dan Biden'a istifa çağrısı

Aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın da bulunduğu diğer üst düzey Cumhuriyetçiler de Biden'ın, başkan adaylığını sonlandırması halinde, başkan olarak hizmet etmeye ve görev süresini tamamlamaya uygun olmadığını savundu.

Johnson açıkça Biden'ı başkanlık makamından istifaya çağırdı.

Cumhuriyetçi Parti Merkez Karar Kurulu Başkanı olan Temsilci Elise Stefanik de, “Joe Biden yeniden seçilmek için yarışamıyorsa, ABD Başkanı olarak görev yapamaz ve buna uygun değildir. Derhal istifa etmelidir” dedi.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kaynak da Pazar günü yaptığı Reuters haber ajansına açıklamada, Trump kampanyasının Biden'ın adaylıktan çekilmesi olasılığına karşı kampanya kaynaklarını nasıl yeniden dağıtacağı konusunda görüşmelere çoktan başlamış olduğunu söyledi.

Kaynak, herhangi bir alternatif Demokrat adayın muhtemelen Biden'dan farklı olarak güçlü ve zayıf yönlere sahip olacağı göz önüne alındığında, Başkan'ın çekilmesinin, reklam bütçesinin nereye harcanacağını ve kaynakların daha genel olarak nereye dağıtılacağını yeniden düşünmeyi gerektireceğini kaydetti.

Trump'ın kampanya danışmanları ve müttefikleri gazetecilere Harris'le karşı karşıya gelmekten endişe duymadıklarını, çünkü onu Biden'ın özellikle göçmenlik ve enflasyon konusundaki siciline bağlayabileceklerini söylüyorlar.

Biden'ın adaylıktan çekilmesinin ardından bir açıklama yapan Trump kampanya ekibi, Harris'in Biden'ın “başlıca yardımcısı” olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin resmi YouTube kanalı Pazar günü öğleden sonra Harris'e göçmenlik politikaları üzerinden saldıran ve Harris'in bu konuyu ihmal ettiğini iddia eden iki dakikalık bir video yayınladı.

Trump'ın kampanya ekibi ve bazı müttefikleri geçen haftalarda, partinin 2024 başkanlık seçimlerinde Biden'ın yerini alabileceği söylentileri arasında Harris'i itibarsızlaştırmak için siyasi saldırılar başlatmıştı.

Mart 2021'de Biden, Harris'in Meksika ve Orta Amerika ülkeleriyle yasadışı göçü ele alma çabalarına liderlik edeceğini açıklamıştı.

Cumhuriyetçiler, güney sınırını güvence altına almaktan hiçbir zaman doğrudan sorumlu olmamasına rağmen, Harris’i ABD'ye yasadışı yollardan geçen milyonlarca göçmenin akışını engelleyememekle suçlamak için, Biden’ın bu açıklamasını kullanıyor.

Bu haberde Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG