Trump yönetiminin, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Suriyeli muhalifleri silahlandırma programına son vermesi muhalifler için sürpriz olmadı.
Ancak muhalif gruplar yine de öfkeli. Güvenilmez bir müttefik tarafından yeterli silahlarla hiçbir zaman desteklenmediklerini belirtiyorlar. Bu gruplar, özellikle omuzdan fırlatılan uçaksavar füzelerinin kendilerine verilmediğini, oysa bu silahlar verilse Esat’ı şimdiye kadar yenmiş olacaklarını kaydediyorlar.
Muhalifler, Obama tarafından 2013’te başlatılan programa son verilmesinin cihatçı olmayan gruplara son darbe olduğunu belirtiyor. Muhalifler, bunun el-Kaide ve diğer radikal gruplara katılımı artıracağını vurguluyor.
Bazı bölge uzmanları ve Amerikalı politikacılar da bu hareketin ılımlı muhaliflere zarar vereceğini kaydediyor.
Ortadoğu Enstitüsü uzmanı ve aynı zamanda ılımlı muhalifler konusunda çalışmaları olan Charles Lister, attığı tweet de “Moskova memnun olacaktır. Rusya’nın en büyük hedefi Amerika destekli Özgür Suriye Ordusu gruplarıydı. Biz onları az önce öldürdük” dedi.
Oklahoma Üniversitesi’nden Joshua Landis de bu gelişmenin muhalefetin sonu anlamına geldiğini belirtiyor. Landis, CIA’nin Suriyeli muhaliflerin kaynağının kesmesini Amerika’nın Suriye ve bölgedeki politikasının sonu anlamına geldiğini söyledi.
Landis, kararın alınmasının sürpriz olmaması gerektiğini de belirtiyor. Landis, “Başkan Trump kampanyası sırasında Ortadoğu’daki savaşları ‘aptal’ olarak niteledi. Amerika’nın rejim değişikliği politikasını başarısız politika olarak değerlendirdi. Bu, Washington’ın Esat’ı silahla iktidardan indirme çabasının sonu anlamına geliyor. Rusya ile çalışmanın IŞİD’i daha hızlı yok edeceğini düşünüyor” dedi.
Cumhuriyetçi Senatör ve aynı zamanda Suriyeli muhaliflerin destekçisi Lindsey Graham gelişmenin Amerika için geri adım olduğunu belirtiyor. Graham, “Esat tarafından acımasızca saldırıya uğrayan Suriyeliler için, Arap komşularımız için, Amerika’nın Ortadoğu’daki duruşu için çok büyük kayıp” dedi.
Esat’ı destekleyen Rusya yıllardır Amerika’dan terörist olarak nitelediği muhaliflere destek vermesini durdurmasını istiyor.
Muhalifler, ülkenin kuzeyinde ve güneybatısının bazı yerlerinde cephelerinin zayıf düşeceğinden endişe ediyor, Hizbullah’ın Lübnan-Suriye sınırı boyunca saldırıya hazırlandığını belirtiyor.
Özgür Suriye Ordusu eski komutanlarından Salim İdris, rejimin daha fazla kontrol sağlamak için askeri operasyonlarını artıracağını düşünüyor ve bu nedenle savaşa uzun süreli bir çözüm bulunmayacak.
İdris, Amerika’nın Sesi’ne, savaşın nedenlerinin devam edeceğini söyledi. İdris, “Şiddet bitmeyecek ve bu el-Kaide ile diğer terörist grupların işine yarayacak” dedi.
İdris ve diğer muhalifler için yardımları kesmek Batılı güçlerin müzakere avantajını da elinden alıyor.
Trump’ın kararından önce bile muhalifler zaten minimumdan biraz fazla yardım aldıklarını söylüyor.
Eski Amerikalı yetkililer Obama’nın o dönemde savaşa daha fazla müdahil olmak istemediğini ve Amerika’yla Rusya arasında bir çatışma riski olmaması için uçaksavar füzesi vermediğini belirtiyor.
Trump’ın kararı muhalifleri zor seçeneklerle karşı karşıya kalacak. Bazı uzmanlara göre bundan sonra bazı muhalifler, Türkiye ve Körfez ülkelerinin aldıkları inisiyatife mecbur kalacaklar.