Ulusal güvenlik endişeleri sebebiyle ABD’de yasaklanması ihtimali bulunan Çin şirketi ByteDance’e bağlı sosyal medya platformu TikTok’un CEO’su ABD Kongresi’nde ifade verdi. TikTok’un Çin ya da başka bir ülkenin aracısı olmadığını savunan Chew, ABD’deki kullanıcıların verilerinin Çin hükümetiyle paylaşılacağı kaygılarını gideremedi.
Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu’ndaki oturumda soruları yanıtlayan Shou Zi Chew Kongre üyelerinin veri güvenliği, platformun gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi ve Çin hükümetiyle bağlantısının olduğu kaygılarına ilişkin sert sorularıyla karşı karşıya kaldı.
Beş saati aşkın bir süre devam eden oturuma başkanlık eden Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers, “Sayın Chew bugün buradasınız çünkü ABD halkının TikTok’un ulusal ve kişisel güvenliğimize oluşturduğu tehdit konusunda gerçeği bilmesi gerekiyor” sözleriyle oturumu açtı.
Cumhuriyetçi Kongre üyesi, TikTok’un kullanıcıların bulunduğu yerden ne yazdıklarına ve kimlerle konuştuklarına kadar her veriyi topladığını; Çin Komünist Partisi’nin TikTok’u ABD’yi manipüle etmek için bir araç olarak kullanabildiğini savundu.
TikTok’un CEO’su Chew ise şirketle ilgili pek çok yanlış algı olduğunu iddia etti, uygulamanın ulusal güvenlik riski olduğunu reddetti.
Chew, ABD’deki kullanıcıların verilerinin Amerikan teknoloji şirketi Oracle’ın sunucularında depolanmasını planladıklarını yineledi. Şirket uzun süredir bu plandan söz ediyor ancak ne zaman uygulamaya geçileceği konusunda bir takvim verilmiş değil.
Şirket yaklaşık 1,500 tam zamanlı çalışanın olduğunu söylediği bir proje kapsamında veri güvenliği çalışmalarına 1,5 milyar dolardan fazla para harcadığını savunuyor.
"Bugün endişeleri giderecek bir şey duymadık"
Singapur doğumlu 40 yaşındaki Chew TikTok'u bütün hükümetlerin manipülasyonundan koruyacaklarının sözünü verdi; ancak Kongre'de platforma ilişkin kaygıların giderilebildiğine ilişkin bir işaret yok.
Oturum boyunca TikTok'un yöneticisinin vermeye çalıştığı güvencelere desteğini ifade eden bir Kongre üyesi olmadı.
TikTok'la ilgili ulusal güvenlik endişelerinin giderilmesi için kapsamlı adımların atılmasını öngören yasanın sponsoru olan Demokrat Senatör Mark Warner ve Cumhuriyetçi Senatör John Thune oturumun ardından ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, Çin yasaları gereği TikTok dahil tüm Çin şirketleri bu yönde bir talep geldiğinde Çin istihbarat servislerinin isteklerini yerine getirmek zorunda. Sayın Chew'dan bu endişeleri giderecek bir şey duymadık. denildi.
Senatörler bugünkü oturumun ardından sunmuş oldukları yasa tasarısına desteğin artacağı öngörüsünde bulundu.
ABD’de 150 milyondan fazla kullanıcı
Bir Kongre üyesi TikTok’un CEO’suna, oturum için Çin şirketi ByteDance’den birileriyle hazırlanıp hazırlanmadığını ya da oturum öncesinde Çin Komünist Partisi'nden herhangi bir yetkiliyle iletişime geçip geçmediğini sordu.
Chew, “Bu yüksek profilli bir oturum. Büyük bir ekiple oturuma Washington’da hazırlandım” yanıtını verdi, Çin hükümeti yetkilileriyle bir temasının olmadığını söyledi.
TikTok’un Amerika’da 150 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor; 13 ile 19 yaş arası gençlerin üçte ikisi tarafından kullanılıyor.
Blinken: "ABD'nin güvenliği için tehdit olduğunu düşünüyorum"
Enerji ve Ticaret Komisyonu'ndaki oturum devam ederken, Temsilciler Meclisi'nde başka bir komisyondaki oturuma katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a da TikTok soruldu. Blinken TikTok'un ABD için bir tehdit olduğu kanısında olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Blinken, bir Kongre üyesinin "ABD güvenliğine yönelik bir tehdidin yasaklanması gerekmez mi?" sorusu üzerine, "O ya da bu şekilde sonlandırılmalı. Ama bunu yapmanın farklı yolları var." yanıtını verdi.
Pekin tepki gösterdi
Biden yönetimi TikTok’un Çinli sahiplerinin şirket hisselerini satmalarını talep etmiş; aksi halde platformun ülke genelinde yasaklanabileceğini söylemişti.
Pekin ise ABD’nin veri güvenliğini yabancı şirketleri baskılamak için bir bahane olarak kullandığını iddia ediyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada TikTok’un satışının zorlanmasının tüm dünyadaki yatırımcıların güvenini zedeleyeceğini savundu.
TikTok’un sahibi ByteDance, hisselerinin yüzde 60’ının yabancı yatırımcılara ait olduğunu belirtiyor.
Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’den toplam 20 Senatör, Biden yönetimine TikTok’un yasaklanması için yeni yetkiler veren bir yasa tasarısı sunmuştu.
‘TikToker’larla lobi çabası
TikTok Kongre’deki oturumdan bir gün önce platform lehine lobi amacıyla ‘influencer’ denilen internet fenomenlerini Kongre’ye gönderdi.
Şirket başkent Washington’da da kullanıcı verilerinin korunduğu ve sosyal medya platformunun genç kullanıcılar için güvenli olduğunu iddia eden reklamlar paylaştı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dün düzenlediği basın toplantısında, “TikTok’un popülaritesini anlıyoruz, tamam. Ancak Başkan’ın işi Amerikalılar’ın ve ulusal güvenliğin de korunmasını sağlamak” dedi.
İngiltere Parlamentosu TikTok'u engelledi
Öte yandan İngiltere'de hükümetin ardından parlamento da kendi ağındaki tüm cihazlarda TikTok’a engel getirdi.
İngiltere Parlamentosu'nun bir sözcüsü, "Hükümetin TikTok'u kendi cihazlarından yasaklama kararının ardından, hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarası komisyonları, TikTok'un tüm parlamento cihazlarından ve daha geniş parlamento ağından engellenmesine karar verdi. Siber güvenlik parlamento için en önemli öncelik" dedi.
TikTok ise kararın, şirket hakkındaki temel yanlış anlamalara dayandığını savundu.
TikTok sözcüsü yaptığı açıklamada, "Taleplerimize rağmen, endişeleri gidermek için herhangi bir fırsat sunulmadığı için hayal kırıklığına uğradık. Sadece gerçeklere göre değerlendirilmeyi ve rakiplerimize eşit muamele görmeyi istiyoruz" dedi.
Sözcü, şirketin Avrupa'daki kullanıcı verilerini daha fazla korumak için bir plan uygulamaya başladığını, bu planın İngiltere'deki kullanıcı verilerini Avrupa'daki veri merkezlerinde depolamayı ve veri erişim kontrollarını sıkılaştırmayı içerdiğini de hatırlattı.
ABD, Kanada, Belçika ve Avrupa Komisyonu uygulamayı resmi cihazlardan yasaklamış durumda.
- Bu haberde Reuters haber ajansından bir bölüm kullanılmıştır.