Erişilebilirlik

"ABD'den Çinli Hisseler Satılmazsa TikTok'a Yasak Tehdidi"


Biden yönetiminin TikTok'un Çinli yöneticilerinin popüler video uygulamasındaki hisselerini devretmelerini istediği, aksi halde uygulamanın ABD tarafından yasaklanacağını söylediği iddia edildi.

TikTok şirketinin Reuters haber ajansına aktardığı bu iddia, Amerikalı yetkililerin ve Kongre üyelerinin TikTok'un kullanıcı bilgilerini, Çin hükümetine verebileceği kaygılarıyla ilgili son hamlesi olarak belirtiliyor.

ByteDance şirketinin sahip olduğu TikTok'un, 100 milyondan fazla Amerikalı kullanıcısı var.

Öte yandan bu Demokrat Joe Biden yönetiminin TikTok'u olası bir yasakla ilk tehdidi. Biden'ın selefi Cumhuriyetçi Donald Trump, 2020'de TikTok'u yasaklamayı denemiş ancak girişimi ABD mahkemelerince engellenmişti.

TikTok'un sözcüsü Brooke Oberwetter Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD Maliye Bakanlığı'na bağlı ABD Yabancı Yatırım Komisyonu'nun (CFIUS), şirketin Çinli yetkililerinin hisselerini satmasını istediğini aksi halde uygulamaya yasak geleceği uyarısında bulunduğunu söyledi.

Haberi ilk olarak Wall Street Journal vermişti. Haberde ByteDance hisselerinin yüzde 60'ının küresel yatırımcılara, yüzde 20'sinin çalışanlarına ve yüzde 20'sinin ise kurucularına ait olduğu belirtilmişti.

"ABD'nin delili yok"

Çin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin TikTok'un ulusal güvenliği tehdit ettiğine dair henüz delil ortaya koyamadığını söyledi. Bakanlık sözcüsü Wang Wenbin, günlük basın brifinginde ABD'nin bu tür şirketlere baskı yapmayı bırakması gerektiğini kaydetti.

Güçlü bir ulusal güvenlik kurumu olan CFIUS, 2020'de oybirliğiyle ByteDance'in TikTok'u elden çıkarmasını tavsiye etmişti. ByteDance, 2020'nin sonunda dönemin ABD başkanı Trump'ın baskısıyla, TikTok'un ABD'Deki varlıklarını başka bir kuruma kaydırmak için Walmart ve Oracle Corp ile bir anlaşmayı sonuçlandırmayı başaramamıştı.

Oberwetter, "Amaç ulusal güvenliği korumaksa, hisseleri elden çıkarmak sorunu çözmez. Mülkiyetin değişmesi, veri akışı veya erişim üzerinde herhangi bir yeni kısıtlama getirmez" diye konuştu.

Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

TikTok CEO'su Shou Zi Chew'in, ABD Kongresi'nde gelecek hafta tanıklık yapması bekleniyor. Öte yandan Çin hükümetinin hisselerin el değiştirmesine onay verip vermeyeceği de belli değil. Washington'daki Çin Büyükelçiliği, henüz yorum talebine yanıt vermedi.

Geçen ay Beyaz Saray devlet dairelerine federal cihaz ve sistemlerde TikTok uygulamasının olmadığından emin olmaları için 30 gün süre tanımıştı. 30'dan fazla ABD eyaleti de çalışanlarına TikTok'u devlet tarafından kendilerine verilen cihazlarında kullanmalarını yasakladı.

TikTok milyonlarca Amerikalı kullanıcı arasında çok popüler olduğu için olası bir yasağın, siyasi tartışmaya neden olacağı ve yasal engellere takılacağı düşünülüyor.

TikTok ve CFIUS iki yıldan uzun süredir veri güvenliği gereklilikleri hakkında görüşüyor. TikTok, güvenlik çabaları nedeniyle 1 milyar 500 milyon dolardan fazla harcama yaptığını söylüyor ve casusluk iddialarını reddediyor.

TikTok dün yaptığı açıklamada ulusal güvenlik kaygılarına en iyi yanıtın, ABD veri ve sistemlerine ABD tabanlı koruma sağlanması ve üçüncü tarafların gözlem, inceleme ve doğrulama çalışmaları yürütmesi olduğunu belirtti.

Beyaz Saray geçen hafta, ondan fazla senatörün sunduğu, yönetime TikTok ve diğer yabancı menşeyli teknolojileri, ulusal güvenlik tehdidi oluşturmaları durumunda yasaklama yetkisi veren yasa tasarısını desteklemişti. Söz konusu tasarının yasalaşması, Biden yönetiminin TikTok'u yasaklamaya çalışması durumunda mahkemede elini güçlendirebilir.

İngiltere devlet cihazlarında TikTok uygulamasını yasakladı

İngiltere Devlet Cihazlarında TikTok Uygulamasını Yasakladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

İngiltere de bugün TikTok'un hükümete ait telefonlarda kullanılmasını yasakladı.

Kabine Ofisi Bakanı Oliver Dowden, "Hassas devlet bilgilerinin güvenliği önce gelmeli, o nedenle bugün bu uygulamayı, devlete ait cihazlarda yasaklıyoruz. Veri toplayan diğer uygulamaların kullanımı hala değerlendiriliyor" dedi.

İngiliz hükümeti, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'den, sosyal medya uygulamalarının, hükümet verilerine oluşturduğu riski, hassas bilgilere nasıl erişildiği ve kullanıldığının araştırılmasını istemişti.

ABD, Kanada, Belçika ve Avrupa Komisyonu da uygulamanın resmi cihazlarda kullanılmasını yasaklamıştı.

TikTok ise karardan ötürü hayalkırıklığı duyduğunu bildirdi ve Avrupalı kullanıcıların bilgilerini korumak için yeni adımlar atmaya başladığını bildirdi.

TikTok sözcüsü "Bu yasakların temel yanlış varsayımlardan kaynaklandığını ve kapsamlı jeopolitikanın bir parçası olduğunu, TikTok'un ve İngiltere'deki milyonlarca kullanıcımızın bunda bir rolü olmadığını dşünüyoruz" dedi.

Açıklamada "Hükümetle kaygıları gidermek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz ancak gerçeklerle yargılanmalı ve rakiplerimizle eşit muamele görmeliyiz" ifadeleri kullanıldı.

Dowden, hükümet cihazlarından artık yalnızca önceden onaylanmış bir listede yer alan üçüncü taraf uygulamaların kullanılabileceğini belirtti.

İngiltere'nin TikTok yasağı hükümet çalışanlarının ve bakanların kişisel cihazlarını kapsamıyor.

XS
SM
MD
LG