Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen Ukrayna ve İsrail'e yardım paketinde yer alan TikTok yasa tasarısı, Senato'nun hızlı hareket etmesi halinde önümüzdeki hafta yasalaşabilir ancak uygulamaya girmesi uzun sürebilir.
Mart ayında Temsilciler Meclisi, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in platformu altı ay içinde satmasını veya ABD'de yasaklanmayla karşı karşıya kalmasını gerektiren bir yasa tasarısını kabul etti.
Ancak Senato Ticaret Komisyonu Başkanı Demokrat Maria Cantwell'in de aralarında bulunduğu bazı senatörler, altı aylık sürenin milyarlarca dolar değerinde olabilecek karmaşık bir anlaşmayı gerçekleştirmek için çok kısa olacağı yönündeki endişelerini dile getirdi.
Konuyla ilgili Senato'da yapılan görüşmelerin ardından Temsilciler Meclisi, mevzuatın değiştirilmiş bir versiyonunu dış yardım paketine dahil etti.
Gözden geçirilen mevzuatta, ByteDance'e TikTok'u satması için dokuz ay süre veriliyor ve satışın devam etmesi halinde olası üç aylık bir uzatmaya gidiliyor.
Yasal zorluklar bu süreyi daha da uzatabilir. Şirket, uygulamanın milyonlarca kullanıcısını haklarından mahrum bırakacağını öne sürerek yasanın geçmesi halinde büyük olasılıkla mahkemeye giderek yasayı engellemeye çalışacağını belirtiyor.
Şirketin, ABD'deki faaliyetleriyle ilgili daha önceki hukuki mücadelelerde bir miktar başarı elde etmesi nedeniyle, yasal bir itirazın başarılı olabileceğini düşünmek için iyi nedenleri var.
Kasım ayında federal bir yargıç, eyalet genelinde TikTok kullanımını yasaklayacak bir Montana yasasını engelledi.
Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısı aynı zamanda şirketin TikTok'un gizli kaynağını kontrol etmesini de engelliyor; kullanıcıların videolarını ilgi alanlarına göre besleyen algoritma.
Senato'da TikTok tasarısı üzerinde yetki sahibi olan Cantwell, daha önce yasanın yasal incelemeye tabi tutulabileceğine dair endişelerini dile getirmiş ancak Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada güncellenen mevzuatı desteklediğini söylemişti.
Her iki partiden Kongre üyeleri, güvenlik birimleri ve istihbarat yetkilileri Çinli yetkililerin ByteDance'i TikTok kullanan 170 milyon Amerikalı’ya ilişkin verileri vermeye zorlayabileceği yönündeki endişelerini uzun süredir dile getiriyor.
Ancak yasa tasarısının karşıtları, Çin hükümetinin, kişisel bilgileri satan veya kiralayan ticari veri komisyoncuları dahil olmak üzere, Amerikalılar hakkında başka yollarla kolaylıkla bilgi edinebileceğine dikkat çekiyor.
Kongre üyeleri ve yönetimden bazı isimler, Çin'in ByteDance'i kendi çıkarlarına uygun TikTok içeriğini bastırmak veya artırmak için - potansiyel olarak - yönlendirebileceği veya etkileyebileceğine dair endişelerini de dile getiriyor.
TikTok ise Çin hükümetinin bir aracı olarak kullanılabileceği yönündeki iddiaları reddediyor.
Şirket ayrıca ABD'deki kullanıcı verilerini hiçbir zaman Çinli yetkililerle paylaşmadığını ve istendiği takdirde bunu yapmayacağını da belirtiyor.
Forum