Erişilebilirlik

Temmuz ayında asgari ücrete zam yok: CHP Gebze’de “Geçinemiyoruz” mitingiyle sahaya iniyor


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret zammının Aralık ayında yapılacağını açıkladı. İktidarın Temmuz’da zam yapmama kararı üzerine CHP, Pazar günü Gebze’de düzenleyeceği “Geçinemiyoruz” mitingini asgari ücret protestosuna çevirme kararı aldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret zammının Aralık ayında yapılacağını açıkladı. İktidarın Temmuz’da zam yapmama kararı üzerine CHP, Pazar günü Gebze’de düzenleyeceği “Geçinemiyoruz” mitingini asgari ücret protestosuna çevirme kararı aldı.

Türkiye’de haftalardır devam eden asgari ücret bilmecesi bugün sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücret zammı yapılmayacağını açıkladı.

AK Parti TBMM Grubu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işıkhan, “Asgari ücrete artış olmayacak. Göstergeler olumlu geliyor, yeni asgari ücret için Aralık’ta biraraya geleceğiz. Amacımız geçici refahı sağlamak değil, kalıcı refahı sağlamak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da TBMM Grubu’na hitap ettiği konuşmasında hayat pahalılığı ve enflasyon kaynaklı sorunların, sabit ücretle çalışanlarda oluşturduğu yükün farkında oluklarını söylese de sorunu popülist politikalarla değil; kalıcı refah artışını sağlayarak çözeceklerini ifade etti.

16 milyon sigortalı Temmuz ayında zam alamayacak

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu ay başında yayınladığı İşgücü İstatistikleri’ne göre ülkede 32 milyon 661 bin kişi istihdam ediliyor.

Toplam işgücünün yaklaşık 5 milyonu kamu çalışanı. Devlet memurları Temmuz ayında yaklaşık 16 milyon emekli gibi zam alacak.

Ancak asgari ücrete Temmuz ayı artışı yapılmayınca SSK 4-A statüsünde olan yaklaşık 17 milyon çalışanın ücretleri yıl sonuna kadar aynı kalacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye’de asgari ücretle çalışan sayısının toplam SSK’lıların yüzde 40’ına denk geldiğini söylerken işçi sendikaları bu oranın yüzde 60’a yaklaştığı iddiasında.

Özgür Özel: “Asgari ücrete zam yapmayan iktidara cevap vermek için sokaklarda olacağız”

En son CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le Pazartesi günü yaptığı görüşmede “asgari ücrete mutlaka zam” yapılması talebini ileten ana muhalefet partisi ise 30 Haziran Pazar günü Kocaeli’nin Gebze ilçesinde “Geçinemiyoruz” başlıklı miting düzenleyecek.

Partisinin genel merkezinde bugün gazetecilere değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün asgari ücrete zam yapmayacaklarını açıkladılar. Asgari ücrete zam yapmayacak bir iktidarla bu alanda yapılacak bir müzakere kalmadıysa yapılacak iş mücadeledir. 30 Haziran’da Kocaeli'nde yapılacak olan Büyük Emek Mitingi'nde biz iktidara asgari ücrete zam yapmama noktasındaki tavrına cevabını vermek üzere sokaklarda olacağız” dedi.

İşçilerden İstanbul’da asgari ücrete zam eylemi: “En az enflasyon oranında zam yapılmalı ve üzerine refah payı eklenmeli”

Türkiye’de en fazla çalışanın yaşadığı kent olan İstanbul’da hükümetin hayat pahalılığı ve yüksek enflasyona rağmen asgari ücrete zam yapmaması protesto edildi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’nun Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda düzenlediği toplantısında basın açıklamasını okuyan Liman-İş yöneticilerinden Mülazim Dursun, en az enflasyon oranında asgari ücret zammı istediklerini söyledi.

Dursun, “Ücretler arttırılsın, zamlar ve enflasyon durdurulsun. 1 Temmuz’dan itibaren zam ve ücretlerimizin insanca yaşayacağımız düzeye yükseltilmesini istiyoruz. Mayıs 2024 yoksulluk sınırı 61 bin 788 lira oldu. Milyonlarca asgari ücretli ise 17 bin 2 liraya ya da daha az ücrete çalışmaktadır. Asgari ücret reel anlamda yılbaşından bu yana 3 bin 863 lira erimiştir. Enflasyon ve hayat pahalılığının kaynağı olarak ücretler gösteriliyor ama işçiler enflasyonla boğuşuyor. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 75’i bizden emekçilerden alınmaktadır. Bu hükümet eliyle yasal soygundur. Asgari ücrete Temmuz zammı mutlaka sağlanmalı. En az enflasyon oranında zam yapılmalı ve üzerine refah payı eklenmelidir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalı. Asgari ücretten vergi alınmamalı ve patronlardan servet vergisi alınmalı” dedi.

“Enflasyon fırladı, ücretler yerinde saydı”

Asgari ücrete zam eylemi sırasında sık sık “Ücret asgari sömürü azami”, “Köle değil işçiyiz birleşince güçlüyüz”, “İnsanca ücret istiyoruz”, “Şimşek şaşırma sabrımıza taşırma”, “İşçi memur el ele genel greve” şeklinde sloganlar atıldı.

İşçiler eylem sırasında “Emekli işçi köle, bu asgari ücret neye çare”, “İnsanca yaşam için asgari ücrete Temmuz zammı şart”, “Enflasyon fırladı, ücretler yerinde saydı” ve “Savunma sanayi işçisi geçinemiyor” yazılı dövizler taşıdı.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG