Rusya doğumlu milyarder ve Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Azerbaycan'dan özel bir jetle Paris yakınlarındaki Le Bourget havaalanına indikten sonra tutuklandı.
Fransa'da Telegram'da moderasyon eksikliğiyle ilgili bir ön soruşturmayla bağlantılı olduğu bildirilen tutuklama tepkilere yol açtı.
Moskova, Paris'i Durov'un haklarına saygı göstermesi konusunda uyarırken, Elon Musk tutuklamayı Avrupa'daki ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak eleştirdi. Fransız yetkililer tutuklamayı resmi olarak doğrulamadı ve Telegram da yorum yapmadı.
Fransa'nın BFM ve TF1 haber organları, Durov'un, Telegram'da moderatör eksikliği ve polisle iş birliği eksikliği nedeniyle olası suçlara zemin hazırladığı gerekçesiyle süren ön polis soruşturmasının bir parçası olarak tutuklandığını söyledi. Reuters'ın polis kaynağı bunu doğrulayamadı.
Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlığı olan Durov, 2014'te Rus hükümetinin baskısı nedeniyle Rusya'dan ayrıldıktan sonra Telegram'ı kurdu. Şifreli mesajlaşma uygulaması yaklaşık bir milyar kullanıcıya ulaştı ve özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde bilgi yayılması konusunda önemli bir rol oynuyor. Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat'ten sonra en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak görülüyor.
Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Telegram’da, her iki taraftan da filtrelenmemiş, bazen de grafik ve yanıltıcı içerikler yer alıyordu.
Platform, bazı analistlere göre ‘’sanal bir savaş alanına’’ dönüştü ve hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve yetkilileri, hem de Rus hükümeti tarafından yoğun olarak kullanıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Durov'a erişim talebinde bulunurken, eski Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev, Durov'u Rusya'dan kaçtığı için eleştirdi ve Durov'un Rus kökenleri nedeniyle hedef olmaya devam ettiğini iddia etti.
Durov, çeşitli hükümetlerin baskılarına rağmen Telegram'ın tarafsız bir platform olarak kalması, kullanıcı gizliliğine ve ifade özgürlüğüne bağlı kalması gerektiğini uzun süredir savunuyor.
Durov daha önce Federal Soruşturma Bürosu (FBI) gibi ABD kolluk kuvvetlerini platforma gizlice erişmeye çalışmakla suçlamıştı. FBI bu iddialar hakkında yorum yapmadı.
Ancak Telegram'ın artan popülaritesi, Fransa dahil Avrupa'daki birçok ülkenin güvenlik ve veri ihlali endişeleriyle ilgili inceleme başlatmalarına yol açtı.
Forum