TikTok ve Çinli çatı şirketi ByteDance, Salı günü ABD'nin başkenti Washington'daki Temyiz Mahkemesi'nde Başkan Joe Biden tarafından imzalanan ve 170 milyon Amerikalı tarafından kullanılan kısa video uygulamasının satılmasını veya kullanımının yasaklanmasını sağlayacak yasayı engellemek için dava açtı.
Şirketler, açtıkları davada, yasanın ifade özgürlüğü korumalarına aykırı olması da dahil bir dizi gerekçeyle ABD Anayasası'nı ihlal ettiğini savundu.
Başkan Biden tarafından 24 Nisan'da imzalanan yasa, ByteDance'a TikTok'u satması için 19 Ocak'a kadar süre veriyor. Aksi durumda, 19 Ocak itibariyle yasak yürürlüğe girecek.
Şirketler davada, "Tarihte ilk kez Kongre, adı geçen paylaşım platformunu kalıcı ve tüm ülke çapında bir yasağa tabi tutan bir yasa çıkardı" dedi.
Beyaz Saray ve ABD Adalet Bakanlığı yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.
Davada elden çıkarmanın "ne ticari, ne teknolojik, ne de yasal olarak mümkün" olduğu belirtildi.
Dava belgesinde, “Hiç şüphe yoktur ki, bu yasa TikTok'un 19 Ocak 2025'e kadar kapatılmasını zorunlu kılacak ve başka bir yerde benzeri oluşturulamayan bu platformu iletişim kurmak için kullanan 170 milyon Amerikalı’yı susturacak” ifadelerine yer verildi.
Dava, Snap ve Meta gibi şirketler TikTok'un siyasi belirsizliğinden faydalanarak rakiplerinin reklam gelirlerini ellerinden almaya çalışırken TikTok'un, ABD'de kapatılma çabalarının önüne geçmek için yaptığı yeni bir hamle oldu.
ABD Kongre üyelerinin, Çin'in bu uygulamayla Amerikalılar’ın verilerine erişebileceği ya da casusluk yapabileceği yönündeki endişelerinden hareketle hazırlanan yasa tasarısı, sunulduktan sadece birkaç hafta sonra Kongre'de ezici bir çoğunlukla kabul edildi.
TikTok, Amerikalı kullanıcıların verilerini paylaştığı ya da paylaşacağı iddialarını reddederek, davadaki Amerikalı Kongre üyelerini"spekülatif" endişeler ileri sürmekle suçladı.
Yasa, uygulama mağazalarının TikTok'u sunmasını yasaklıyor. ByteDance TikTok'u 19 Ocak'a kadar elden çıkarmadığı sürece internet sağlayıcısı hizmetlerinin TikTok'u desteklemesini engelliyor.
Davada, Çin hükümetinin "TikTok'un ABD'deki başarısının anahtarı olan referans motorunun elden çıkarılmasına izin vermeyeceğini açıkça belirttiği" ifade edildi.
Şirketler federal mahkemeden, ABD Adalet Bakanı Merrick Garland'ın yasayı uygulamasını engellemesini istedi ve "ileriye dönük ihtiyati tedbir" alınmasının gerekli olduğunu söyledi.
Davaya göre TikTok, ABD'li kullanıcıların verilerini korumaya yönelik tedbirleri uygulamak için 2 milyar dolar harcadı ve ABD'deki Yabancı Yatırım Komisyonu (CFIUS) ile müzakereler yoluyla geliştirilen 90 sayfalık bir Ulusal Güvenlik Anlaşması taslağında ek taahhütlerde bulundu.
Davada, bu anlaşmanın, TikTok'un bazı yükümlülükleri ihlal etmesi halinde ABD hükümetine TikTok'u ABD'de askıya alma yetkisi verecek bir "kapatma seçeneğini" kabul etmesini de içerdiği belirtiliyor.
Davada sunulan belgelere göre, Ağustos 2022'de CFIUS anlaşma hakkında tartışmalara girmeyi bıraktı ve Mart 2023'te CFIUS "ByteDance'ın ABD TikTok işini elden çıkarması gerektiğinde ısrar etti."
CFIUS, başkanlığını ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptığı ve ulusal güvenlik kaygılarını içeren Amerikan işletmeleri ve gayrimenkullerine yapılan yabancı yatırımları inceleyen kurumlar arası bir komite.
Biden, ByteDance'ın ilerleme kaydettiğini tespit ederse 19 Ocak tarihini üç ay uzatabilir.
2020 yılında dönemin Başkanı Donald Trump, TikTok ve Tencent'in bir birimi olan Çin'e ait WeChat'i ABD'de yasaklama girişimi mahkemeler tarafından engellenmişti.
Cumhuriyetçiler’in 5 Kasım'daki ABD seçimlerinde Demokrat Biden'a meydan okuyan adayı Trump, o zamandan beri yasağı desteklemediğini ancak güvenlik endişelerinin ele alınması gerektiğini söyleyerek rotasını değiştirdi.
Pek çok uzman, herhangi bir potansiyel alıcının TikTok'u satın alacak mali kaynaklara sahip olup olmadığını ve Çin ve ABD devlet kurumlarının bir satışı onaylayıp onaylamayacağını sorguluyor.
Davaya göre, TikTok kaynak kodunu ABD'ye taşımak için "tamamen yeni bir mühendis grubunun yeterli bilgi kazanması yıllar sürecek."
TikTok üzerinde dört yıldır süren mücadele, ABD ile Çin arasında internet ve teknoloji üzerinde süregelen çatışmanın önemli bir cephesini oluşturuyor.
Nisan ayında Apple, Çin'in ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Meta Platforms, WhatsApp ve Threads'i Çin'deki App Store'dan kaldırmasını emrettiğini açıkladı.
Forum